7 °C Budapest

Nagy változás a benzinkutakon: ezt minden autósnak tudnia kell

2018. október 19. 14:02

Két hosszú hétvége is áll előttünk, sokan ezekre a napokra időzítették az őszi pihenést. Aki autóval vág neki az útnak, annak feltétlenül tudnia kell a nemrég bevezetett változásokról. De összeszedtük a környező országok benzinárait is.

Az október 23-it közvetlenül még egy hosszú hétvége követi, a november elsejei mindenszentek ünnepével. A Szállás.hu elemzése azt mutatja, hogy a belföldi települések közül az október 23-i hétvégén a legnagyobb vendégforgalomra Eger, Gyula és Hajdúszoboszló számíthat. Nem túlzás azt állítani tehát, hogy a fél ország útra kel hamarosan, erős forgalomra kell számítani péntek délután és szombat délelőtt az utakon.

Aki autóval indul útnak, annak feltétlenül tudnia kell, hogy október 12-től egy 2014-es EU-s irányelvnek megfelelően kötelező az egységes méretű és kinézetű üzemanyagjelölő címkék elhelyezése a kútoszlopokon és a töltőpisztolyokon.

A változásokra azért van szükség, hogy a jelölések harmonizáljanak egymással egész Európában, és így a vezetők biztosan és pontosan ki tudják választani a járművük számára megfelelő üzemanyagot. A már megszokott zöld és sárga címkék helyett fekete és fehér címkékkel találkozhatunk mostantól. Az alábbi videóban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat:

Egészen pontosan ezt takarják mostantól az új jelölések:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • E5 : benzin, amelynek alkoholtartalma 5% etanol,
  • E10 :benzin 10% -os etanolos alkohollal,
  • E85 : 85% -os alkoholtartalmú etanol,
  • B7 : dízel, amelynek biodízeltartalma 7%
  • B10 : dízel, amelynek biodízeltartalma 10%
  • XTL : teljesen szintetikus dízelolaj, amely nem a nyersolaj finomításából származik
  • CNG : metán autókhoz
  • H2: hidrogén
  • PB-gáz: PB-gáz
  • LNG: folyékony metán

Az országon kívül

Persze nem csak határokon belülre, külföldre is sokan mennek. A hosszú hétvégén határon túlra utazók körében a három legkedveltebb úti cél a lengyelországi Zakopane, a csehországi Prága és a romániai Szováta. A Magyar Autóklub segítségével összegyűjtöttük, a környező országokban mennyibe kerül a 95-ös ólommentes és a gázolaj literenkénti ára.


Ahogy a fenti táblázatból is jól látszik, Németországban a legdrágább a benzin, Ausztriában is többet kell fizetni a benzinért, méghozzá 28 forinttal, mint itthon, de Szlovákiában is kifejezetten drága a tankolás, átlagosan 464 forintnak megfelelő eurót kérnek egy liter benzinért.

Jellemzően a forgalmas autópályák melletti benzinkutak drágábban adják az üzemanyagot, ezért érdemes tankoláskor letérni, és megkeresni az olcsóbb kutakat. Ma már ez nem okozhat problémát, hiszen számtalan jó alkalmazást tölthetünk le erre a célra, de a legtöbb GPS is jelöli a kutakat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem