2020. július 8. szerda Ellák

Nagy változás a benzinkutakon: ezt minden autósnak tudnia kell


Két hosszú hétvége is áll előttünk, sokan ezekre a napokra időzítették az őszi pihenést. Aki autóval vág neki az útnak, annak feltétlenül tudnia kell a nemrég bevezetett változásokról. De összeszedtük a környező országok benzinárait is.

Az október 23-it közvetlenül még egy hosszú hétvége követi, a november elsejei mindenszentek ünnepével. A Szállás.hu elemzése azt mutatja, hogy a belföldi települések közül az október 23-i hétvégén a legnagyobb vendégforgalomra Eger, Gyula és Hajdúszoboszló számíthat. Nem túlzás azt állítani tehát, hogy a fél ország útra kel hamarosan, erős forgalomra kell számítani péntek délután és szombat délelőtt az utakon.

Aki autóval indul útnak, annak feltétlenül tudnia kell, hogy október 12-től egy 2014-es EU-s irányelvnek megfelelően kötelező az egységes méretű és kinézetű üzemanyagjelölő címkék elhelyezése a kútoszlopokon és a töltőpisztolyokon.

A változásokra azért van szükség, hogy a jelölések harmonizáljanak egymással egész Európában, és így a vezetők biztosan és pontosan ki tudják választani a járművük számára megfelelő üzemanyagot. A már megszokott zöld és sárga címkék helyett fekete és fehér címkékkel találkozhatunk mostantól. Az alábbi videóban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat:

Egészen pontosan ezt takarják mostantól az új jelölések:

  • E5 : benzin, amelynek alkoholtartalma 5% etanol,
  • E10 :benzin 10% -os etanolos alkohollal,
  • E85 : 85% -os alkoholtartalmú etanol,
  • B7 : dízel, amelynek biodízeltartalma 7%
  • B10 : dízel, amelynek biodízeltartalma 10%
  • XTL : teljesen szintetikus dízelolaj, amely nem a nyersolaj finomításából származik
  • CNG : metán autókhoz
  • H2: hidrogén
  • PB-gáz: PB-gáz
  • LNG: folyékony metán

Az országon kívül

Persze nem csak határokon belülre, külföldre is sokan mennek. A hosszú hétvégén határon túlra utazók körében a három legkedveltebb úti cél a lengyelországi Zakopane, a csehországi Prága és a romániai Szováta. A Magyar Autóklub segítségével összegyűjtöttük, a környező országokban mennyibe kerül a 95-ös ólommentes és a gázolaj literenkénti ára.


Ahogy a fenti táblázatból is jól látszik, Németországban a legdrágább a benzin, Ausztriában is többet kell fizetni a benzinért, méghozzá 28 forinttal, mint itthon, de Szlovákiában is kifejezetten drága a tankolás, átlagosan 464 forintnak megfelelő eurót kérnek egy liter benzinért.

Jellemzően a forgalmas autópályák melletti benzinkutak drágábban adják az üzemanyagot, ezért érdemes tankoláskor letérni, és megkeresni az olcsóbb kutakat. Ma már ez nem okozhat problémát, hiszen számtalan jó alkalmazást tölthetünk le erre a célra, de a legtöbb GPS is jelöli a kutakat.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS