2020. augusztus 15. szombat Mária

Nagy bajban a magyar idegenvezetők: a kormánytól várják a segítséget


Hónapok óta nincs bevétele a hazai idegenvezetőknek, és az egész év is nehéznek ígérkezik a külföldről érkező turizmus összeomlása és a még szeptembertől is bizonytalan foglalások miatt. A szakmában dolgozók zöme katás vállalkozó, akik semmilyen könnyítést eddig nem kaptak.

Mintegy 15 ezer idegenvezető van hivatalosan bejelentve, főállásban pedig 4-5 ezer főről van szó. A legtöbben ki és beutaztatást is vállalnak, de az idegenvezetők több mint fele itthon dolgozik - ismertette a Növekedés.hu-nak Deák Judit, a Magyarországi Idegenvezetők Egyesületének (MIE) elnöke. Mint mondta a szakmának a 60 százaléka egyéni vállalkozó:

a célunk, hogy valahogy túléljük ezt az időszakot, és ehhez kérünk segítséget a döntéshozóktól. Több országban is láthatunk erre példát, van, ahol 2020. december végéig havi 600-1500 euró összeghez jutnak az idegenvezetők. Nálunk nettó százezer forint havi juttatás igazán méltányos lenne.

Hozzátette, a legkevesebb segítség az lenne, hogy mivel hónapok óta nincs bevételük, jó lenne, ha eltekintenének a kata befizetésétől, és elég lenne a társadalombiztosítási befizetést teljesítenünk egészen addig, amíg nincs rendszeres bevétel. Arra a kérdésre, hogy milyen egyéb bevételeik vannak az idegenvezetőknek, az elnök azt mondta sokan magán nyelvórákat adnak, illetve itthoni belső tárlatvezetésekre vizsgákat tettek le, és remélik, hogy kapnak munkát. De vannak olyan kollégák, akik takarítanak, vagy konyhai kisegítést vállalnak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.