2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

Müller Cecília: ezekre a megyékre jut a legtöbb fertőzött


Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos ismertette, mely megyékben a legnagyobb a fertőzöttek aránya a lakosságszámhoz képest, illetve arról is beszélt, szükséges-e vészhelyzetet bevezetni.

Kiss Róbert elmondta, hogy holnap tárgyalnak arról, hogyan folytatják tovább a határellenőrzéseket, szükség van-e hosszabbításra.

Szeptember 1-től a kormány a határőrizetet visszaállította, holnap tárgyalják az ideiglenes határellenőrzés meghosszabbításáról - hangzott el az e perceken kezdődött tájékoztatón.

Müller Cecília ismertette a napi adatokat a járvány kapcsán. Jelentősen nőtt a laboratóriumi vizsgálatok száma - mondta el.

Amikor a második hullámról beszélünk, akkor meg kell vizsgálnunk, hogy is zajlik ebben a hullámban a járvány

- mondta, és kifejtette: amíg az első hullámban az volt a cél, hogy a görbe ellaposodjon, minél kevesebben kapják el a fertőzést. Most más a stratégia. A 32. héten volt a legkevesebb a fertőzött, viszont a  34-ről a 35. hétre, illetve a 35-ről a 36. hétre megduplázódott, megtriplázódott az esetek száma. Ez után az emelkedés laposabb. Látható, hogy a járvány dinamikája változik, amely a tisztifőorvos szerint ez egy kedvező jelenség. Most ugyanis lassulni látszik az emelkedés.

Az új esetek negyedét a 20-29 éves korosztályban regisztrálják, ez jelentős többlet az első hullámhoz képest. A 30-60 év közöttiek közül kerül ki az új fertőzöttek mintegy 43%-a, és csupán 15% a 60 éven felüliek aránya. A 14 éven aluliak aránya kevés, 4% körül van. Ha az országot átlagot nézzük, akkor 100 ezer lakosra jelenleg 253 fő fertőzött jut - ismertette a tisztifőorvos.

Ha csak Budapesten nézzük, ott 534 fő jut 100 ezer emberre, és vannak más megyék is, ahol magasabb az arány az országos átlagnál. Csongrád-Csanádban 280, Fejér megyében 270 fő jut 100 ezer főre. Jóval alacsonyabb ez az arány Jász-Nagykun-Szolnok megyében (147), Tolnában (120), és Békésben (85). Viszont Müller Cecília felhívta a figyelmet:

az első hullámtól eltérően most nem csak gócokban terjed a vírus, így a területi adatok ellenére bárhol meg lehet fertőződni nagy eséllyel.

Az InfoRádió kérdésére a tisztifőorvos elmondta, nincs szükség veszélyhelyzet bevezetésére, mint pl. Csehországban, mert nálunk a vírus stagnál.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk