2020. október 22. csütörtök Előd

Müller Cecília: ezekre a megyékre jut a legtöbb fertőzött


Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos ismertette, mely megyékben a legnagyobb a fertőzöttek aránya a lakosságszámhoz képest, illetve arról is beszélt, szükséges-e vészhelyzetet bevezetni.

Kiss Róbert elmondta, hogy holnap tárgyalnak arról, hogyan folytatják tovább a határellenőrzéseket, szükség van-e hosszabbításra.

Szeptember 1-től a kormány a határőrizetet visszaállította, holnap tárgyalják az ideiglenes határellenőrzés meghosszabbításáról - hangzott el az e perceken kezdődött tájékoztatón.

Müller Cecília ismertette a napi adatokat a járvány kapcsán. Jelentősen nőtt a laboratóriumi vizsgálatok száma - mondta el.

Amikor a második hullámról beszélünk, akkor meg kell vizsgálnunk, hogy is zajlik ebben a hullámban a járvány

- mondta, és kifejtette: amíg az első hullámban az volt a cél, hogy a görbe ellaposodjon, minél kevesebben kapják el a fertőzést. Most más a stratégia. A 32. héten volt a legkevesebb a fertőzött, viszont a  34-ről a 35. hétre, illetve a 35-ről a 36. hétre megduplázódott, megtriplázódott az esetek száma. Ez után az emelkedés laposabb. Látható, hogy a járvány dinamikája változik, amely a tisztifőorvos szerint ez egy kedvező jelenség. Most ugyanis lassulni látszik az emelkedés.

Az új esetek negyedét a 20-29 éves korosztályban regisztrálják, ez jelentős többlet az első hullámhoz képest. A 30-60 év közöttiek közül kerül ki az új fertőzöttek mintegy 43%-a, és csupán 15% a 60 éven felüliek aránya. A 14 éven aluliak aránya kevés, 4% körül van. Ha az országot átlagot nézzük, akkor 100 ezer lakosra jelenleg 253 fő fertőzött jut - ismertette a tisztifőorvos.

Ha csak Budapesten nézzük, ott 534 fő jut 100 ezer emberre, és vannak más megyék is, ahol magasabb az arány az országos átlagnál. Csongrád-Csanádban 280, Fejér megyében 270 fő jut 100 ezer főre. Jóval alacsonyabb ez az arány Jász-Nagykun-Szolnok megyében (147), Tolnában (120), és Békésben (85). Viszont Müller Cecília felhívta a figyelmet:

az első hullámtól eltérően most nem csak gócokban terjed a vírus, így a területi adatok ellenére bárhol meg lehet fertőződni nagy eséllyel.

Az InfoRádió kérdésére a tisztifőorvos elmondta, nincs szükség veszélyhelyzet bevezetésére, mint pl. Csehországban, mert nálunk a vírus stagnál.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó