2021. március 2. kedd Lujza

Müller Cecília elárulta, várható-e a lezárások, korlátozások feloldása jövő héten


Egyelőre semmiképp sem lazíthatunk az eddig meghozott intézkedéseken - közölte az operatív törzs mai napon tartott sajtótájékoztatóján Müller Cecília.

"Noha Magyarországon a környező országokhoz képest kedvező adatokról tudunk beszámolni, egyelőre semmiképpen nem lazíthatunk az eddig meghozott és fenntartott intézkedéseken" - fogalmazott az országos tisztifőorvos. Müller azt is hozzátette, hogy már 60 országban detektálták a mutáns brit vírustörzset, de brazil, dél-afrikai és más mutánsokról is érkeznek a hírek.

A koronavírus természeténél fogva képes mutálódni, az a kérdés, hogy az oltások továbbra is védenek-e. A kutatók szerint a brit törzs ellen hatásosak a meglévő vakcinák

- fűzte hozzá Müller Cecília, aki szerint a járványnak ebben a szakaszában az oltás az egyetlen specifikus védelem, ami megvédhet minket. "Az eddigi tapasztalataink jók az oltásokról, kevés bejelentés érkezik csekély számú mellékhatásról, ezek általában helyi rekaciók, piros pötty jelenik meg a testen, egy-egy nyirokcsomó duzzad meg, legtöbbször nincs szükség orvosi beavatkozásra" - fogalmazott a tisztifőorvos.

Müller felhívta a figyelmet, hogy a kórházi ápoltak száma csökken, de még mindig 4049 fő ban kórházban, és 286-an vannak lélegeztetőgépen. Müller szerint ezért is fontos meggyorsítani a védőoltások számát. Hozzátette: jelentős előrelépés, hogy az OGYÉI engedélyezte az AstraZeneca és a Sputnik V vakcinát. "Ez az engedély egyelőre hat hónapig érvényes, azon túl, hogy a magyarországi engedély megvan, minden gyártási tételt megvizsgál az OGYÉI laboratóriuma, és csak ezután lehet ezeket beadni" - tette hozzá.

Ami eddig érkezett Magyarországra, az mindösszesen 165 ezer ember oltását teszi lehetővé, de ebből 134,5 ezer oltás már megtörtént

- mondta a tisztifőorvos. Hozzátette: a háziorvos kollégák egy alapcsomag-információt kapnak, mert a 89 év feletti korosztálynak jön az oltakozás lehetősége, amit jellemzően háziorvosok végeznek majd el.

Müller Cecília jó hírként, tudományos áttörésként értékelte, hogy a BS4-es besorolású pécsi voirológiai laborban sikerült tenyészteni a brit mutáns vírust. Ez azért fontos, mert a vírus tanulmányozásával, a tulajdonságainak a beazonosítávál halad a hazai vakcinafejlesztés is. Mint mondta, a magyar vakcina a magyar populációra adaptált lehet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Krízishelyzetben a magyar dolgozók: visszaütnek a szőnyeg alá söpört problémák
Az első lépés megküzdeni azzal a terhes gondolattal, hogy nem tudunk visszatérni a járvány előtti normákhoz...


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked