12 °C Budapest

Megszólalt Gulyás Gergely: megvan, mikor dönthetnek a korlátozások esetleges módosításáról

2021. január 21. 10:59

Jövő héten dönthetnek a korlátozásokról - közölte a 2020. január 21-én tartott Kormányinfón Gulyás Gergely. Mint mondta, amíg a fertőzési adatok érdemben nem csökkennek vagy nincs lehetőség a tömeges oltásra, addig nincs lehetőség ezeken változtatni.

Cikkünk folyamatosan frissül! Élőben tudósítjuk a Kormányinfót.

A kormány tegnapi ülésén elsősorban a vírushelyzettel foglalkozott, azt állapítottuk meg, hogy Európa nagy részén a koronavírus-járvány harmadik hulláma elkezdődött, viszont Magyarországon továbbra is csökkennek az esetszámok - hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette:

A kormány a jövő héten vizsgálja felül a jelenlegi korlátozásokat, de amíg a fertőzési adatok érdemben nem csökkennek vagy nincs lehetőség a tömeges oltásra, addig nincs lehetőség ezeken változtatni.

A miniszter szerint az EU-tól érkező vakcinák száma kevés a tömeges oltások elindításához, a kormány egyértelműen kevesli az eredményeket. Mint mondta, ezért kénytelenek mindenkivel tárgyalni, hogy vakcinát szerezzenek be. Tárgyalnak Kínával és Oroszországgal is, de csak olyan vakcina jöhet szóba, amivel már több millió embert beoltottak - fűzte hozzá Gulyás. hozzátette:

"Ha valaki az egyik vakcinában nem bízik, akkor kérheti, hogy akkor kerüljön beoltásra, amikor rendelkezésre áll az általa preferált vakcina."

"Ha valaki sorra kerül az oltási rend szerint, akkor meg fogjuk kérdezni, hogy a rendelkezésre álló oltással vagy oltásokkal be kívánja-e magát oltatni. Ha erre a válasz igen, akkor beoltják, ha nem, akkor újra felvesszük az illetővel a kapcsolatot akkor, amikor az általa elfogadott vakcinából sikerül beszerezni" - emelte ki Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely álhírnek minősítette azt, hogy a nap végén a fennmaradó vakcinákat tömegesen kiöntik. Azzal viszont árnyalta a képet, hogy azokon a helyeken ez előfordulhat, ahol kevesebben jelennek meg oltásra és nem biztosítható a speciális tárolás, de ez biztosan nem tömeges.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont leszögezte, hogy abban az esetben, ha valaki olyat olt be soron kívül, akinek még a sorrend szerint nem kellene megkapnia a vakcinát, az hivatali visszaélésnek minősül, viszont Magyarországon nem tudnak ilyen esetről.

Gulyás Gergely a Kormányinfón azt is megerősítette, hogy lesz magyar oltásigazolás. Mint mondta, a védettség igazolásáról valamilyen dokumentum lesz, várhatóan egy plasztikkártyát fog mindenki kapni.

A védettséget akkor szerezheti meg valaki, ha már átesett a betegségen vagy megkapta az oltást. Az esetükben például az este 8 óra utáni kijárási korlátozás fenntartásának nincs értelme. Azt minden egyes oltóanyagnál vizsgálják a gyártók, hogy az egyes vakcinák esetében a védettség meddig áll fenn

- fűzte hozzá a miniszter.

Gulyás Gergely azt is hozzáfűzte, hogy az uniós beszerzésekből összesen 8,8 millió embert lehetne beoltani. Az orosz vakcináról továbbra is tárgyalnak, Szijjártó Péter ma Moszkvába utazik ezügyben - mondta a miniszter. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Szputnyik-V vakcina kapcsán a gyártási kapacitáskorlátok megszűntek, így azonnal tudna nagy mennyiséget előállítani a gyártó. A Sinopharm esetében pedig a kormány megállapodást kötött egymillió adag vakcináról, ez néhány héten belül Magyarországra érkezhet, ha az OGYÉI engedélyét megkapja az oltóanyag - mondta a miniszter. Gulyás viszont leszögezte, hogy meglátásuk szerint

csak orosz vagy kínai vakcinával érhető el nyárra a magyar lakosság 70 százalékának beoltása.

Ha a veszélyzetetett korosztályt és a krónikus betegeket be tudnánk oltani, akkor távolról sem lenne olyan fenyegető a járvány, mint jelenleg. Megismételte, a lakosság 70%-ának nyárig történő beoltása csak az uniós beszerzésen kívüli forrásokkal biztosítható.

Gulyás beszélt arról is, hogy a Debreceni Egyetem régóta vesz részt vakcinafejlesztésben, és a cél az, hogy egy nemzetközi labor és gyártóbázis jöhessen létre. Hozzáfűzte, ezen a téren a kínai Sinopharmmal már a járvány előtt kezdődött együttműködés. Viszont Gulyás szerint idén nem bízhatunk abban, hogy lesz magyar koronavírus-vakcina. "Attól tartok, hogy a jelenlegi járványhelyzetben ez már nem jelent segítséget, egy ilyen labor és gyártóbázis felépítése hosszabb időt vesz igénybe" - fogalmazott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felsőoktatásban marad az online oktatás

Gulyás Gergely elárulta, hogy a jövő héten születhet döntés a felsőoktatásról is, de a jelenlegi helyzetben az eddigi gyakorlat fenntartására kell számítani, vagyis a februárban kezdődő második félévben is online oktatás jöhet az egyetemeken és a főiskolákon.

Bővül az orvosi béremelés

A kormány úgy döntött, hogy az orvosi béremelésből a háziorvosok is részesülni fognak; így Gulyás közlése szerint az, aki praxisközösséget vállal, az teljes egészében vagy részben megkapja a béremelést. A háziorvosok tekintetében három kategória lesz:

  • Aki a legszorosabban együttműködik, az a teljes béremelést megkapja;
  • aki lazább közösséget vállal, az az emelés 80%-át kapja meg;
  • aki pedig nem vállal praxisközösséget, az csak 30%-ot.

Gulyás Gergely azt is hozzátette, hogy a háziorvosokon túl, az állami ellátásban részt vevő fogorvosok is megkapják a béremelést. Ez mintegy 100 milliárd forintos plusz kiadást jelent a költségvetésnek.

Tényleg csak pünkösdkor nyithatnak ki a szállodák?

Gulyás Gergely reagált arra a hírre is, miszerint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint leghamarabb pünkösdkor nyithatnak ki a hazai szállodák (pünkösd vasárnap idén május 23-ra esik.). Mint mondta, "azon dolgozunk, hogy a szállodák minél előbb kinyithassanak, ha kellő számban be tudjuk oltani az embereket, és ők tudnak elegendő piacot teremteni, akkor a korlátozások teljes fenntartásának nincs értelme. Sok függ attól, mennyi oltóanyag érkezik Magyarországra."

Az ország gazdasági helyzete

Gulyás beszélt arról is, hogy a kormány áttekintette a gazdasági helyzetet is, mint mondta, "ezen a területen vannak jó hírek." A miniszter közlése szerint 2020-ban a világ minden országát érzékenyen érintette a válság, Magyarországon 6% körüli lehet a recesszió mértéke.

A miniszter szót ejtett arról is, hogy tavaly 80% fölé emelkedett a GDP-arányos államadósság. Mint mondta, "ahhoz, hogy fenntartsuk a gazdaság működőképességét, iszonyatos pénzeket kellett a gazdaságba pumpálni, de még így is az európai középmezőnyben vagyunk." Hozzátette:

Ha az elmúlt tíz év felelős költségvetési politikája nem csökkentette volna az adósságrátát, akkor ma Magyarországnak komoly finanszírozási problémái lennének.

- fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Közlése szerint a finanszírozás állapotára is jó példa, hogya lakásfelújítási programra eddig nagyjából félmillióan jelentkeztek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm