8 °C Budapest

Megszólalt a rendőrség: ezeknek a papíroknak kell az autósoknál lennie május 20-tól

2018. május 18. 13:49

Május 20-tól egy újabb papírt kell az autósoknak maguknál tartaniuk, amit be kell mutatniuk ellenőrzéskor - jelent meg minap több portálon is. A hír azonban nem igaz, az ORFK friss tájékoztatása szerint a műszaki vizsgapapír bemutatása csak a jármű honosítási eljárásakor kötelező.

Egy uniós jogszabály miatt, a május 20-tól kiállított műszaki vizsgálati bizonyítványokat (amit a vizsgán állítanak ki) is maguknál kell tartaniuk az autósoknak. Olyannyira kötelező jelleggel, hogy igazoltatáskor ezt a dokumentumot is be kell mutatniuk - hívta fel a figyelmet tegnap a Totalcar.

A szakportálnak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az üggyel kapcsolatban azt válaszolta a lapnak, hogy az új uniós irányelv célja, hogy az Európai Gazdasági Térség (EGT) bármely országában könnyebben meg lehessen állapítani egy autóról, hogy érvényes-e a műszakija vagy sem. A forgalmi engedélyek országonként mások, a műszaki vizsgabizonyítvány rovatai viszont hasonlóak, bár minden ország a saját nyelvén állítja ki őket.

Az ORFK friss tájékoztatása szerint ugyanakkor a sajtóban megjelent hírek nem helytállóak, a hatóság Kommunikációs Szolgálatának tájékoztatása szerint

a rendelet valóban módosult, de annak helyes jogértelmezése szerint a műszaki vizsgapapír bemutatása csak a jármű honosítási eljárásakor kötelező.

Azaz a rendőrség a közúti közlekedési ellenőrzések során, 2018. május 20-át követően sem fogja a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatását kérni. Amennyiben az intézkedő rendőrnek a forgalmi vagy a vezetői engedélyben foglaltakon túl további adatra van szüksége, azt a rendelkezésre álló nyilvántartásokból fogja megállapítani - írta honlapján a rendőrség.

(A borítókép illusztráció.)
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem