2020. július 13. hétfő Jenő

Megszólalt a minisztérium: az emberek a hibásak a baleseteknél

  • MTI
  • 2018. május 11. péntek 19:00

A közlekedés biztonságának javításához a kormányzati intézkedések mellett közlekedési kultúraváltásra is szükség van - mondta Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára a Közlekedési kultúra napjának nyitórendezvényén pénteken Budapesten.

A helyettes államtitkár felidézte, 2022-ig mintegy 2500 milliárd forintból, több mint felerészben hazai forrásból 1000 kilométer új gyorsforgalmi út vagy kiemelt főút épül meg Magyarországon. A biztonságosabb közlekedést szolgálja a komplex útfelújítási program is, amelynek 2017-2018-as ütemében több mint 100 milliárd forintból újulnak meg útszakaszok az ország minden részében. 

Mosóczi László kiemelte: 70 milliárd forint a célzott közlekedésbiztonsági infrastruktúra-fejlesztési program keretösszege, baleseti gócpontokon a közútkezelők, vasúti pályaüzemeltetők által javasolt beavatkozásokat hajtanak végre a kockázatok csökkentése érdekében. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, 

tíz közúti balesetből kilenc emberi mulasztás vagy hiba miatt következik be, ezért a biztonságos közlekedésnek fontos alapfeltétele a szemléletformálás.

Ehhez kapcsolódik a Közlekedési kultúra napjának programsorozata is, a figyelemfelhívó rendezvények célja, hogy a közlekedésben az együttműködés, a partnerség kultúrájának térnyerését támogassák - tette hozzá. 

Bíró József, a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) közlekedésbiztonsági tagozatának elnöke elmondta: az eseményt 2015. május 11-én rendezték meg először, az idei a negyedik programsorozat, amelyhez megszervezéséhez már 58 szakmai és civil szervezet csatlakozott. Országszerte várják az érdeklődőket minden korosztályból a kulturált közlekedést népszerűsítő rendezvényekkel, a többi között a kerékpározáshoz, autózáshoz, motorozáshoz, vezetéstechnikához, a vasúti, vízi-, és légiközlekedéshez, illetve a közösségi közlekedéshez, az ezek biztonságához kapcsolódó programokkal - hívta fel a figyelmet az eseményt koordináló munkacsoport vezetője.

A nyitórendezvényen Ledia Lazeri, az ENSZ égisze alatt működő Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője egyebek mellett emlékeztetett, az ENSZ tagállamai célul tűzték ki, hogy 2020-ig felére csökkentik a közúti haláleseteket és sérüléseket a világ országaiban. Az adatok szerint Európa egészében 100 ezer lakosra 9,3 közlekedési baleset miatti haláleset jut, Magyarországon ez a szám 7,7 - ismertette. Hozzátette: az elmúlt tíz évben jelentősen csökkent a magyar közúti halálozások száma, példaként említette, hogy 2004-ben 100 ezer magyar lakosra még 13 haláleset jutott. Kiemelte azt is, hogy az előzetes becslések szerint Európában a GDP 4 százalékát teszi ki a közlekedési balesetekből eredő kár.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS