2020. augusztus 8. szombat László

Meglepően sokan utaztak tavaly Magyarországon


Egyre többen utaznak belföldön, majdnem öt százalékkal több vendégéjszakát értékesítettek 2013-ban - írja a Népszabadság.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2012-höz képest tavaly majdnem öt százalékkal több, összesen 22,8 millió vendégéjszakát értékesítettek, és az egész szektor árbevétele nőtt. A növekedés legnagyobb részét a szektor bevételeinek nyolcvan százalékát adó szállodák produkálták: 5,3 százalékkal ugrott meg a tavalyelőtti évhez képest az értékesített éjszakák száma, és a bevételek 10,7 százalékkal nőttek. Tavaly átlagosan negyven százalékos volt a szobakihasználtság, ami szintén kis növekedést jelent az előző évhez képest.

Tehát összességében nőtt a szektor forgalma, de folytatódott a külföldi, főként üzleti turizmus részarányának a csökkenése, illetve a magas minőségi és árkategóriába tartozó ötcsillagos szálláshelyek visszaszorulása. Az ötcsillagos szálláshelyeknél valamelyest csökkent a szobafoglaltság, és romlott az átlagszobaár is.

A belföldi kereslet erősödése javarészt a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP) térhódításával magyarázható. A csökkenő külföldi kereslet leginkább az üzleti turizmus iránti érdeklődés csökkenésével írható le: befejeződött több olyan beruházás is, ami jelentős számú vendéget hozott az országba korábban. 2013-ban a Malév csődje miatt megerősödő fapados légitársaságoknak köszönhetően viszont megugrott a háromcsillagos szállodák piaca. Ezekben a hotelekben egy év alatt 9,9 százalékkal nőtt a szobafoglaltság, míg az egy kiadható szobára eső árbevétel 28,7 százalékkal ugrott meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.