Megdöbbentő számok: 10-ből 4 magyar sehová sem utazott az elmúlt 1 évben

2020. június 22. 17:01

Ahogy az idei év, úgy a júniusi időjárás sem mondható éppen szokványosnak. Ennek ellenére elstartolt a vakációszezon és vele együtt az új szokásokat hozó turizmus is, aminek nagy nyertesei hazánk vízi desztinációi, derült ki egy friss elemzésből. 

A magyarok 39%-a számolt be arról, hogy az elmúlt 12 hónapban nem volt turisztikai célú utazása. Ez főképp a 60 év feletti, nyugdíjas korosztályra jellemző, akik vidéki községekben élnek. Az utazási hajlandóság, és vele együtt az anyagi feltételek többnyire a főiskolai végzettséggel rendelkező családoknál voltak tapasztalhatók, az ő jövőbeni utazási terveiket azonban nagyban befolyásolják a pandémiás helyzet hozta új szokások - derült ki a Magyar Turisztikai Ügynökség részére készített elemzésből.

A foglalkoztatott lakosság körében, kifejezetten a negyvenes és ötvenes korosztályban, átlagosan 21-22 felhasználható szabadnap áll rendelkezésre, amelyet potenciálisan utazásra fordíthatnak. Szeretnének is fordítani, ugyanis folyamatosan nő azok aránya, akik turisztikai célú utazást terveznek a járvány lecsengését követően, jelenleg a lakosság 72%-a - áll a Lounge Group által készített eheti elemzésben. 

A legkevesebb, utazásra fordítható szabadnapja a 18-29 éves korosztálynak van, átlagosan 14. Az életkor mellett a végzettség és az azzal járó munkalehetőség is döntő: míg a nyolcosztályt végzetteknek átlag 9, a középiskolát maguk mögött tudóknak még 17 napjuk van. A felsőoktatás plusz négy napot tesz még hozzá a felhasználható napok átlagos számához. Természetesen a gyerekkel több szabadság jár, körükben 21 nap az átlagosan még felhasználható mennyiség. Nem gondolnánk, de van különbség lakóhely tekintetében is: 20-22 felhasználható nappal rendelkeznek még a baranyaiak, borsodiak, hevesiek és Pest megyeiek, míg Somogyban és Tolnában csak 12-13 napból gazdálkodhatnak az érintettek. Győr-Moson-Sopron és Fejér megye lakossága sem lehet maradéktalanul boldog a hátralévő 15 napnyi felhasználható szabival.

Új(ra) trend a hazai turizmus

Az utazni vágyók továbbra is szkeptikusak a külföldi desztinációkkal kapcsolatban, ahogyan a hazai nagy hotelek iránt is így éreznek, ennek köszönhetően növekedést mutat a családi panziók és apartmanok iránti kereslet. 

A növekvő hazai trendet az utazástípus jellege teszi vonzóvá: a közelség és a gyors kivitelezhetőség. Ennek függvényében egyre népszerűbbek a rövid, egy-két napos, hazai desztinációk, mind közül pedig a legkedveltebbek a Tiszta-tó, Hévíz, a Dunakanyar, Sárospatak, a Fertő-tó és persze az elmaradhatatlan Balaton.

Miről megy a csevej a neten?

A meleg idő és a strandszezon elválaszthatatlan a Balatontól, így nem meglepő, hogy az utóbbi napokban a tó strandjaival kapcsolatos kérdések, mint például a biztonság és a belépőárak voltak a legaktívabb beszédtémák a közösségi felületeken. A felmérés szerint Instagramon és Facebookon tucatjával teszik közzé a bejegyzéseket a balatoni vendéglátóhelyekkel és élményekkel kapcsolatos témákban a felhasználók.

Nemcsak a Balaton, de a Tiszta-tó is nagy népszerűségnek örvend az idén. Kiváltképp a programlehetőségek: a biciklitúrák és a horgászat, valamint az Abádszalóki strandolás is érdekes lehet a fürdőzni vágyók számára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Dunakanyar is sok látogatóra számíthat az idén, a heti említésszámok meghaladták a tavalyi év májusában regisztrált adatokat. A top beszédtémákat az aktuális programlehetőségek, mint a gyermekbarát programok, nyaralások és fotópályázatok generálták.

A tavalyi évhez képest Sárospatak népszerűsége is extrém növekedést mutat, a kikapcsolódni vágyók szívesen keresik fel a Megyer-hegyi tengerszemet, a Rákóczi-múzeumot, a Wass Albert parkot és a Református Kollégium könyvtárát is.

A desztinációk közül legnagyobb mértékben a Hévízzel kapcsolatos érdeklődés haladta meg a tavalyi adatokat (+113%), így a gyógyfürdő az év hátralévő részében sok látogatóra számíthat. Az idei szezon nagy mellőzettje viszont a Tokaji régió lehet, a 2020-as keresések 77%-kal alábbhagynak a tavalyi év adatainak.

Mérséklődő pánik

A hazánkban jelenlévő pánikérzet folyamatosan csökken, amit mi sem mutat jobban, mint hogy a járványhoz köthető tartalmak száma lecsökkent az interneten, és megkezdődtek a nyári turizmusról folytatott párbeszédek, emellett pedig az utazási irodák kommunikációja generálta a top beszédtémákat az elmúlt héten. Összességében elmondható, a nyár nem marad el, csak a megszokotthoz képest másképp alakul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem