2020. december 5. szombat Vilma

Megdöbbentő számok: 10-ből 4 magyar sehová sem utazott az elmúlt 1 évben


Ahogy az idei év, úgy a júniusi időjárás sem mondható éppen szokványosnak. Ennek ellenére elstartolt a vakációszezon és vele együtt az új szokásokat hozó turizmus is, aminek nagy nyertesei hazánk vízi desztinációi, derült ki egy friss elemzésből. 

A magyarok 39%-a számolt be arról, hogy az elmúlt 12 hónapban nem volt turisztikai célú utazása. Ez főképp a 60 év feletti, nyugdíjas korosztályra jellemző, akik vidéki községekben élnek. Az utazási hajlandóság, és vele együtt az anyagi feltételek többnyire a főiskolai végzettséggel rendelkező családoknál voltak tapasztalhatók, az ő jövőbeni utazási terveiket azonban nagyban befolyásolják a pandémiás helyzet hozta új szokások - derült ki a Magyar Turisztikai Ügynökség részére készített elemzésből.

A foglalkoztatott lakosság körében, kifejezetten a negyvenes és ötvenes korosztályban, átlagosan 21-22 felhasználható szabadnap áll rendelkezésre, amelyet potenciálisan utazásra fordíthatnak. Szeretnének is fordítani, ugyanis folyamatosan nő azok aránya, akik turisztikai célú utazást terveznek a járvány lecsengését követően, jelenleg a lakosság 72%-a - áll a Lounge Group által készített eheti elemzésben. 

A legkevesebb, utazásra fordítható szabadnapja a 18-29 éves korosztálynak van, átlagosan 14. Az életkor mellett a végzettség és az azzal járó munkalehetőség is döntő: míg a nyolcosztályt végzetteknek átlag 9, a középiskolát maguk mögött tudóknak még 17 napjuk van. A felsőoktatás plusz négy napot tesz még hozzá a felhasználható napok átlagos számához. Természetesen a gyerekkel több szabadság jár, körükben 21 nap az átlagosan még felhasználható mennyiség. Nem gondolnánk, de van különbség lakóhely tekintetében is: 20-22 felhasználható nappal rendelkeznek még a baranyaiak, borsodiak, hevesiek és Pest megyeiek, míg Somogyban és Tolnában csak 12-13 napból gazdálkodhatnak az érintettek. Győr-Moson-Sopron és Fejér megye lakossága sem lehet maradéktalanul boldog a hátralévő 15 napnyi felhasználható szabival.

Új(ra) trend a hazai turizmus

Az utazni vágyók továbbra is szkeptikusak a külföldi desztinációkkal kapcsolatban, ahogyan a hazai nagy hotelek iránt is így éreznek, ennek köszönhetően növekedést mutat a családi panziók és apartmanok iránti kereslet. 

A növekvő hazai trendet az utazástípus jellege teszi vonzóvá: a közelség és a gyors kivitelezhetőség. Ennek függvényében egyre népszerűbbek a rövid, egy-két napos, hazai desztinációk, mind közül pedig a legkedveltebbek a Tiszta-tó, Hévíz, a Dunakanyar, Sárospatak, a Fertő-tó és persze az elmaradhatatlan Balaton.

Miről megy a csevej a neten?

A meleg idő és a strandszezon elválaszthatatlan a Balatontól, így nem meglepő, hogy az utóbbi napokban a tó strandjaival kapcsolatos kérdések, mint például a biztonság és a belépőárak voltak a legaktívabb beszédtémák a közösségi felületeken. A felmérés szerint Instagramon és Facebookon tucatjával teszik közzé a bejegyzéseket a balatoni vendéglátóhelyekkel és élményekkel kapcsolatos témákban a felhasználók.

Nemcsak a Balaton, de a Tiszta-tó is nagy népszerűségnek örvend az idén. Kiváltképp a programlehetőségek: a biciklitúrák és a horgászat, valamint az Abádszalóki strandolás is érdekes lehet a fürdőzni vágyók számára.

A Dunakanyar is sok látogatóra számíthat az idén, a heti említésszámok meghaladták a tavalyi év májusában regisztrált adatokat. A top beszédtémákat az aktuális programlehetőségek, mint a gyermekbarát programok, nyaralások és fotópályázatok generálták.

A tavalyi évhez képest Sárospatak népszerűsége is extrém növekedést mutat, a kikapcsolódni vágyók szívesen keresik fel a Megyer-hegyi tengerszemet, a Rákóczi-múzeumot, a Wass Albert parkot és a Református Kollégium könyvtárát is.

A desztinációk közül legnagyobb mértékben a Hévízzel kapcsolatos érdeklődés haladta meg a tavalyi adatokat (+113%), így a gyógyfürdő az év hátralévő részében sok látogatóra számíthat. Az idei szezon nagy mellőzettje viszont a Tokaji régió lehet, a 2020-as keresések 77%-kal alábbhagynak a tavalyi év adatainak.

Mérséklődő pánik

A hazánkban jelenlévő pánikérzet folyamatosan csökken, amit mi sem mutat jobban, mint hogy a járványhoz köthető tartalmak száma lecsökkent az interneten, és megkezdődtek a nyári turizmusról folytatott párbeszédek, emellett pedig az utazási irodák kommunikációja generálta a top beszédtémákat az elmúlt héten. Összességében elmondható, a nyár nem marad el, csak a megszokotthoz képest másképp alakul.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk