18 °C Budapest

Megdöbbentő adatokat közölt a MÁV: másfél millió ember nem tévedhet

2019. szeptember 8. 14:00

Egész nyáron kitartott a balatoni utasforgalom növekedése. A nyári menetrendi időszakban (június 15-től augusztus 25-ig) összesen 1 millió 653 ezer utas választotta a vasutat a balatoni utazásához. A tavalyi azonos időszakhoz képest 115 ezer fővel, azaz 7,5 százalékkal nőtt az utasszám. A menetjegyek negyedét online váltották meg a nyaralók, akik megkedvelték a Balaton expressz szerelvényen elérhető étkezőkocsi-szolgáltatást is.

Az elmúlt évek pálya- és járműfejlesztéseinek, valamint az értékesítési újdonságoknak köszönhetően, évről évre többen választják a vasutat a balatoni utazáshoz. Ez leginkább a déli part forgalmában érződött, ott 10 százalékkal nőtt az utasszám, de az északi parton is 5 százalékos volt az emelkedés tavaly nyárhoz képest. Balatoni kerékpárjegyet 27,5 ezer biciklis váltott.

Az országoshoz képest nagyobb arányban, a menetjegyek 24 százalékát online vásárolták meg a balatoni utasok az e-Ticket vagy a MÁV applikáció segítségével, míg 10 százalék volt az automatás, 6 százalék a fedélzeti és 60 százalék pedig a pénztári jegyváltás. 

Jellemzően a Balaton és saját lakóhelyük között utaztak a pihenni vágyók, az utazások kisebb részét, mintegy harmadát tették ki a tó körüli települések közötti ingázások.

Legtöbben a Déli pályaudvar és Siófok között utaztak, de népszerű volt a Balatonfüred és a Déli, valamint a Déli és Zamárdi közötti viszonylat is. Úti célként szintén sokan választották Balatonlellét, Balatonalmádit és Balatonföldvárt. 

Balaton expressz

Megkedvelték az utasok a vasúttársaság idei nagy újítását, a nyári menetrendi időszakban Budapest és Keszthely között naponta 8-8 Balaton expressz szerelvényen elérhető étkezőkocsi-szolgáltatást. A több mint 25 ezer kiszolgált vendég kedvence a START Burger volt. Ebből a retró ízvilágának köszönhetően, száz százalékban marhahúspogácsával, cheddar sajttal és csalamádéval készülő hamburgerből a nyáron 2450 darabot vásároltak. Csapolt sörből 280 hordónyit, azaz 11 200 korsóval fogyasztottak az utasok. 

Utószezoni közlekedés

Augusztus 25-én a vasútvonalakon véget ért a nyári menetrend. Mivel a Balatonhoz az utószezonban is sokan utaznak, ezért továbbra is indulnak többletvonatok a tóparti állomásokra. Az InterCity kocsik szeptember 15-ig naponta közlekednek Budapest-Balatonszentgyörgy-Keszthely között a két óránként közlekedő gyorsvonatokon, valamint a Budapest-Tapolca vonalon naponta három-három vonat esetében - mindkét irányban. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Utószezonban péntekenként Budapestről Siófokra 12 közvetlen vonat jár; székesfehérvári átszállással pedig további 6 eljutási lehetőség áll az utasok rendelkezésére. Vasárnapokon Siófokról Budapestre 14 közvetlen vonattal, ezeken kívül székesfehérvári átszállással még 3 másik vonattal utazhatnak. Az utazási csúcsidőszakokban általában kétóránként van közvetlen gyorsvonat, szintén kétóránként pedig átszállással állnak rendelkezésre járatok a déli partra.

A túlsó partra, Budapestről Balatonfüredre péntekenként 7 közvetlen vonatot, illetve székesfehérvári átszállással további 8 járatot választhatnak az utasok. Vasárnapokon Balatonfüredről Budapestre 7 közvetlen vonattal juthatnak el, székesfehérvári átszállással pedig még 9 eljutási lehetőség áll rendelkezésre. Általában - csúcsidőben - kétóránként közvetlen gyorsvonattal és kétóránként átszállással érhetik el úti céljukat az észak-balatoni vonalon utazók.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem