10 °C Budapest

Megadták a kegyelemdöfést a hazai éttermeknek: sorozatos bezárások jöhetnek

2020. november 7. 11:04

Minden szigorítással kevesebb a vendég és a vásárló, a főváros legnépszerűbb utcáinak kereskedői úgy érzik, teljesen magukra hagyták őket a járványhelyzetben. Egy fővárosi érdekképviseletéhez tartozó 11 tematikus utcában készítettek felmérést a jelenlegi helyzetről, amelyből kiderült, a 23 órai zárás közel sem okozott olyan súlyos károkat, mint a szeptember 1-je óta fennálló határzár és amilyenekre a maszkviselés miatt számítanak. A legtöbben rövidített nyitvatartással, házhoz szállítással vagy bezárással vészelik át a következő heteket, hónapokat, a járulékcsökkentés, adómérséklés segíthetne a túlélésben.

Ismét felmérték a Bevásárlóutca menedzsment (BUM) érdekképviseletéhez tartozó 11 tematikus utca kereskedőinek helyzetét. A nonprofit szervezethez több mint 200 üzlet, többek között a Ráday utcában, a Bartók Béla úton és a Liszt Ferenc téren található éttermek, kávézók, bárok tartoznak. A legtöbb helyen a 2019-es bevétel 20-30 százalékát termelik ki az idei évben, nincs megoldás, amivel alkalmazkodni tudnak a jelenlegi helyzethez.

Tavaly ilyenkor 12-14 főt, jelenleg három főt tudunk foglalkoztatni, a 2019 bevétel egyharmada sincs meg. A 11 órás bezárás nem sokat rontott az egyébként is tragikus helyzeten: ahová vacsorázni járnak, ott 10-15 százalékkal, a pubok esetében 20-25 százalékkal esett vissza az amúgy is csekély forgalom. A vendéglátóhelyeknek a maszkviselés adja meg a kegyelemdöfést

- mondta el Domonkos László étteremtulajdonos, a Ráday Soho Egyesület elnöke. A Bevásárlóutca menedzsment felmérésében megkérdezték a Falk Miksa utca antik üzleteit is, ahol az üzletek többsége még tartja magát és főleg az online értékesítésekből, aukciókból tud bevételt produkálni. Akik zömében a külföldiekből éltek, a szeptemberi határzár után végleg bezártak.

A megkérdezett vendéglátósok és kereskedők mindegyike megjegyezte, hogy a munkavállalói járulékcsökkentés nagy segítséget jelentene, de bármilyen adócsökkentés, vagy a bérleti díjak egységes mérséklése is visszatarthatná a tömeges bezárásokat.

Ugyanakkor a legtöbben azt is megjegyezték, bármilyen segítségnek örülnek, amivel megmenthetik az üzletüket, vagy nem kell több alkalmazottat elbocsátaniuk. Többen nyilatkozták, hogy úgy érzik, teljesen magára hagyták a szektort, az így keletkező veszteségeknek és bezárásoknak pedig a munkavállalók a legnagyobb károsultjai.

A felmérésben a házhoz szállításra is rákérdeztek, a megoldás azonban már egyre kevesebb étterem számára jelenthet megoldást. Sokan már ebből sem számítanak jelentősebb profitra, mivel a piac tavasszal teljesen telítetté vált. Az új kényszerbelépők ráadásul azok forgalmát is drasztikusan csökkentették, akik a járvány előtt is a házhoz szállításból éltek. A témában több vállalkozó is jelezte, hogy az elvitelre készülő ételek áfacsökkentése segítséget jelente a túléléshez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A BUM adatai szerint november első napjaiban a hozzájuk tartozó vállalkozók kétharmada még nyitva tartott, de a következő hetekben sorozatos bezárásokra számítanak. A tematikus utcák érdekképviselete úgy látja, az osztrák kormány korábbi intézkedéseihez hasonló megoldásra lenne szükség, ahol az éttermeknek megkapják a tavaly novemberi bevételeik 80 százalékát az államtól.

A helyzet megoldására a BKIK tett javaslatokat, amelynek kiindulópontja az 50 milliárdos Budapesti Válságkezelési Alap forrásokkal való feltöltése. A javaslat szerint az alap nagyobbik részét a főváros és a budapesti kerületek adnák össze 45-45%-ban az eddig elmaradt támogatások fejében. Az elképzelés szerint a kormányzat pedig a maradék 5 milliárd forinttal, továbbá adóelengedéssel és kedvezményes beruházási hitellel járulhatna hozzá a kezdeményezéshez. 75 millió forinttal, költségvetési főösszeg-arányosan a BKIK is beszállna az alapba. A kamara javaslatcsomagja bértámogatást, kiadáscsökkentést, fogyasztásösztönzést, felújítási támogatást és átképzéseket is tartalmaz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm