13 °C Budapest

Még biztonságosabbak lettek a magyar utak: ennek a berendezésnek köszönhető

2020. augusztus 4. 13:33

Univerzális, bármilyen típusú teherautóra felszerelhető ütközési energiaelnyelő utánfutókat szerzett be a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az úton dolgozó munkatársai védelmének további növelése érdekében. A társaság mintegy 4000 munkavállalója dolgozik közvetlenül az utakon, akik nap mint nap balesetveszélyes helyzetekkel néznek szembe. Az ütközési energianyelő eszközök a munkaterületen dolgozókat védik, valamint a balesetet szenvedett járműben utazók sérüléseit is csökkentik.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban indított "Biztonságunk az Ön kezében van!" kampányának részeként számtalan módon igyekszik felhívni a közlekedők figyelmét arra, hogy vegyék komolyan az úton zajló munkálatok környezetében kihelyezett forgalmi jelzéseket és korlátozásokat, ezzel megakadályozva a figyelmetlenségből bekövetkező baleseteket. Azonban sajnos továbbra is történnek balesetek, sok esetben az ütközési energiaelnyelők pedig életeket mentenek vagy nagyban hozzájárulnak a sérülések súlyosságának enyhítéséhez. 2019-ben 13 alkalommal ütköztek a közlekedők ütközési energiaelnyelő eszköznek, melyekből szerencsére egyik sem volt halálos kimenetelű, 4 ütközésnél volt súlyos sérült, egy esetben pedig könnyű sérült, a többi anyagi káros. 2020-ban eddig 6 ilyen baleset történt, melyek mind anyagi károsak voltak.

Fontos tehát, hogy minél több munkaterületen rendelkezésre álljon ez az eszköz, ezért a társaság kilenc új ütközéscsillapító forgalomtechnikai utánfutót szerzett be, melyek a meglévő szerkezetekkel ellentétben nem csak bizonyos típusú tehergépjárművekre szerelhetőek fel, hanem univerzálisan, bármilyen, a megfelelő műszaki kialakítással rendelkező tehergépjárműhöz csatlakoztatható, vontatható kivitelűek, így még több helyen bevethetők.

A társaságnak országszerte 20 autópálya mérnöksége van, ezeken a telephelyeken átlagosan 3-4 ütközési energiaelnyelő eszköz áll rendelkezésre, ez a szám növekedett most az új beszerzéssel. Az új eszközök a társaság kardosi, komáromi, monori, szigetszentmiklósi és keszthelyi mérnökségére kerülnek. A közútkezelő cég célja, hogy minden kézi erővel végezhető terelés kiépítés és útüzemeltetési feladatellátási munkavégzés munkagép, energiaelnyelő berendezés fedezetében történhessen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem