2019. január 16. szerda Gusztáv

MÁV: több százezren ülnek vonatra ezen a hétvégén, így kerüld el a bosszúságot


Sokaknak a jövő héten kezdődik az új év első tanítási vagy munkahete, ezért a mostani hétvégén a megszokottnál többen kelnek útra. Közülük akár több százezren is a vasúti utazást választhatják. A várható nagy utasforgalom miatt érdemes elővételben megvenni a menetjegyeket és helyjegyeket a hétvégére. A vasárnap helybiztosítással közlekedő járatok telítettségét az utasok nyomon követhetik a MÁV-csoport honlapján.

A január 6-án, vasárnap helybiztosítással közlekedő vonatok foglaltságának adatai már péntek kora délutántól megtekinthetők a MÁV-csoport honlapján. A tájékoztató jellegű adatokat vasárnap délutánig naponta többször is frissíti a MÁV-START. Az utasok egy letölthető táblázatban megnézhetik, hogy hol tart a kötelező helybiztosítással közlekedő vonatok belföldi foglaltsága január 6-ára (vasárnapra) vonatkozóan, és azt, hogy a kiválasztott induló járatra van-e még szabad hely. Többletkocsik csatlakoztatására kis idővel az indulás előtt is sor kerülhet, ezért javasolják a kapacitások alakulásának folyamatos nyomon követését.

Az InterCity-k a jelentős felkészülés és a megnövelt kapacitás ellenére - egyes népszerűbb utazási időpontokban - gyorsan megtelhetnek, ezért érdemes elővételben, legalább egy nappal korábban megvenni a menet- és helyjegyeket.

A helyfoglalások figyelembevételével - a lehetőségekhez képest - az IC-khez plusz kocsikat kapcsol a vasúttársaság. (Egyes távolsági vonatok, melyek nemzetközi viszonylatokon is közlekednek - pl. a railjetek, EuroCity-k - azonban nem erősíthetőek több kocsival.) A már telített InterCity-vonatok helyett a gyors-, sebes- illetve személyvonatokat is választhatják az utasok.

A legnagyobb utasforgalmú vonalak közé tartozó Budapest-Szolnok-Debrecen-Záhony viszonylaton a vasárnap délutánonként közlekedő TELEVONAT is besegít. A Nyíregyházáról Debrecenen át a fővárosba tartó járat kizárólag speciális, úgynevezett TELEVONAT-jeggyel vehető igénybe, melynek ára rendkívül kedvező: Nyíregyházáról 2490, Debrecenből 2210 forintba kerül. Január 6-án a TELEVONAT - várható utasforgalomtól függően - 400 vagy 600 ülőhellyel indul Nyíregyházáról. Az eddigi tapasztalatok alapján erre a vonatra is javasolt elővételben jegyet váltani - jegykiadó automatából, a MÁV-csoport honlapján a menetrendi keresőből vagy a Vonatinfó applikáció segítségével.

Érdemes a csúcsidőn kívüli - a menetrendi keresőben @ jellel jelölt - járatok között is keresgélni. Az általában alacsonyabb kihasználtságú, csúcsidőn kívül közlekedő járatokon ugyanis 20 százalékos kedvezménnyel lehet utazni, amennyiben azokat legalább 100 kilométer távolságra online vásárolt e-vonatjeggyel veszik igénybe. A nagymértékű kedvezménnyel a Budapest-Szombathely/Zalaegerszeg, Budapest-Tapolca, Budapest-Balatonszentgyörgy-Nagykanizsa/Keszthely, Budapest-Pécs, Budapest-Eger/Sátoraljaújhely, Budapest-Záhony, Budapest-Békéscsaba-Lőkösháza és Budapest-Szeged viszonylatokon naponta 148, legalább 100 kilométer távolságra közlekedő és @ jellel jelölt járat utasai élhetnek.

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegyeket, helyjegyeket elővételben is meg lehet váltani, illetve igénybe lehet venni az internetes vagy a Vonatinfó mobilalkalmazásból elérhető jegyvásárlási lehetőséget is. Az okostelefonon, tableten is bemutatható e-vonatjegy előnye, hogy kényelmesen, sorban állás nélkül a nap 24 órájában meg lehet vásárolni, és 10 százalékkal olcsóbb a pénztárban váltott jegyeknél. Az automatából vásárolt vagy online megvett és automatából kinyomtatott jegyekre 5 százalékos kedvezményt nyújt a MÁV-START.

Jól jönne 2 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 2 millió forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 48 711 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17%) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (48 348 Ft/hó; THM 8,29%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket a Budapest Bank (50 870 Ft/hó; THM 10,50%) ajánlata, de érdemes megnézni a Raiffeisen Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Minden nap találkozol vele a boltokban: nem is gondolnád, hogy rákkeltő
Meddőséget, autizmust, koraszülést is okozhat - miért nincs még betiltva?


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS