Mától él az ingyenes roaming: itt vannak a legnagyobb buktatók

2017. június 15. 13:04

Életbe lépett az ingyenes roamingról szóló jogszabály június 15-én. Vagyis mostantól a belföldi díjcsomagunkban érvényes árakon, EU roaming többletdíj nélkül telefonálhatunk, SMS-ezhetünk és internetezhetünk az EU-s országokban.


Az ingyenes roamingról szóló jogszabály június 15-én lépett életbe. Ez pontosan azt jelenti, hogy mostantól a belföldi díjcsomagunkban érvényes árakon, EU roaming többletdíj nélkül telefonálhatunk, SMS-ezhetünk és internetezhetünk az EU-s országokban. Mindez akkor, ha betartjuk a méltányossági használatra vonatkozó feltételeket.

Az új feltételek érvényesek az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is. Az EU-roaming ugyanakkor nem terjed ki az unión kívüli európai államokra, így például Svájcra, vagy a szomszédos országok közül Szerbiára és Ukrajnára.

Ezekben az országokban szolgáltatótól függően a percdíjak 300-400 forint körül mozognak, a hívásfogadás közel 150 forintba kerül percenként, míg egy SMS elküldéséért 110-120 forintot kell fizetnünk.

Svájcban különösen érdemes résen lenni, hiszen az ottani telefonálásért a szolgáltatók magasabb díjat is, percenként akár 572 forintot is elkérhetnek.

Így is kapunk sms-t a határátlépéskor

Ne lepődjünk meg, ha átlépjük a határt, ugyanúgy érkeznek majd az sms-ek a telefonra. A szolgáltatók így emlékeztetnek rá, hogy nyugodtan roamingolsz, nem kell plusz költséget fizetned, ha haza szeretnél telefonálni vagy sms-t küldenél.

Érdemes azonban észben tartani, hogy

a roaming nem vonatkozik a magyarországi hálózatról külföldi számra indított hívásokra.

Ez utóbbi nemzetközi hívásnak számít. Pedig sokan még mindig gyakran keverik a külföldről indított és fogadott roaminghívásokat a nemzetközi hívásokkal.

Utóbbinak a díjai viszont nem csökkentek, vagyis abban az esetben, ha egy nemzetközi (uniós) telefonszámot hívunk fel, annak még mindig magas percdíjai lehetnek. Bőven akadnak még olyan helyek, ahová 300-600 forintos percdíjakért telefonálhatunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azok sem ússzák meg plusz költségek nélkül a hazatelefonálást, akik életvitelszerűen élnek külföldön. Az új roamingszolgáltatást elsősorban azok számára találták ki, akik csak rövid időt töltenek külföldön: elutaznak néhány hétre, esetleg az országhatárnál laknak és naponta ingáznak a munka és a határ másik oldalán található lakásuk között.

Azok, akik viszont tartósan külföldön élnek, bizonyos többletköltségre számíthatnak. Ezeket a szolgáltatók határozzák meg.

Mire érdemes még figyelni?

A hálózaton belül korlátlan beszélgetést tartalmazó díjcsomagokkal továbbra is csak belföldön lehet korlátlanul telefonálni. Azon csomagok és flották, ahol a bevont tagok közti, hálózaton belüli hívások, SMS-ek díjmentesek, azok továbbra is csak belföldön biztosítják a díjmentességet, ill. kedvezményt

- válaszolta korábban a Pénzcentrum megkeresésére a Telekom kommunikációs igazgatósága.

Tehát, ha olyan csomagunk van, amellyel például csak a hálózaton belül indíthatunk korlátlanul hívásokat, akkor résen kell lennünk, hiszen a 30-as számokat külföldről már nem hívhatjuk korlátlanul díjmentesen. Sőt, ha már felhasználtuk a keretünket, akkor

35 forintos is lehet a percdíjunk.

A díjcsomagunkban foglalt mobilnet mennyiségét alapvetően felhasználhatjuk az EU-ban, bár ez alól is van kivétel. Akad péládul olyan hatalmas netcsomag (20 GB), amely esetében csak az uniós szabályozásban rögzített mértékű adatmennyiség használható fel EU roaming helyzetben. Illetve arra is érdemes figyelni, hogy ha elfogy az adatkeretünk, akkor néhány esetben teljesen leállhat a szolgáltatás, és plusz adatroamingot már más feltételekkel tudunk igényelni, mint itthon.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem