19 °C Budapest

Másodfokú viharjelzést adtak ki: több megye is érintett

2017. június 21. 16:06

Másodfokú viharjelzést, vagyis narancs riasztást adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerdán.

  Az OMSZ honlapján olvasható: szerdán napközben keleten, északkeleten több helyen, másutt elszórtan várható zivatarok kialakulása.

A zivatart a rövid ideig tartó intenzív csapadék mellett viharos, 70-80 kilométeres sebességet elérő szél kísérheti. Legnagyobb eséllyel északkeleten, illetve az Alföld keleti felén heves vihar is előfordulhat, akár 90 kilométer/ órás szélrohamokkal, amit nagy méretű 2-4 centiméteres jég kísérhet - közli az OMSZ.

Holnaptól hőségriasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvos az egész ország területére

2017. június 22. csütörtök 00:00 órától június 26. 24:00 óráig II. fokú hőségriasztást adott ki.

Hogy is van ez pontosan?

A magas hőmérsékletek elleni védekezés céljából az Országos Környezetegészségügyi Intézet és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2005-ben létrehozott egy hőség-előrejelző rendszert. A magyarországi viszonyokra érvényes hőhullám meghatározás eszerint: legalább három egymást követő napon a napi középhőmérséklet az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás előrejelzése alapján meghaladja a 25 ºC-ot (max. 35-37 ºC). A hőhullámok káros hatásainak csökkentése, illetve megelőzése érdekében kialakult a háromfokozatú hőségriasztás. Fokozatai a hőmérsékleti küszöbérték meghaladásának szintjeitől és az előre jelzett időtartamtól függnek - írja közleményében a A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata.

  • 1. fokozat (Tájékoztatási fokozat)
    Kritériuma: az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 1 napig meghaladja a 25 ºC-ot.
  • 2. Fokozat: (1. fokú riasztás)
    Kritériuma: az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 25 ºC-ot.
  • 3. Fokozat: (2. fokú riasztás)
    Kritériuma: az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 27 ºC-ot.

Hasznos tanácsok kánikula idejére

A kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot. Kedvezőtlenül hat mindenkire, de elsősorban az idősekre, a gyermekekre, a betegekre és a fizikai munkát végzők szervezetére, ám néhány hasznos tudnivaló ismeretével és alkalmazásával elviselhetőbbé tehetők ezek a forró nyári napok is.

Kánikulai napokon - különösen a meleg déli órákban - ha teheti vonuljon el hűvös, besötétített szobába. Korlátozza a szabad levegőn tartózkodást a kora reggeli és esti órákra. Amennyiben elkerülhetetlen a szabadban lenni, húzódjon árnyékos helyre. Ha túl sokáig tartózkodott kinn, igyekezzen legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni.

Nagy melegben zuhanyozzon langyos vízzel, akár naponta többször is, ha ezt nem teheti, frissítse fel többször arcát, nyakát, végtagjait. Ha ez sem megoldható átmeneti enyhülést hozhat a különböző mentolos frissítőkendők alkalmazása.

A szabadban végzett sportolást, bevásárlást is korlátozza a reggeli vagy kora esti órákra, de ennél is szerencsésebb, ha van lehetőség a fizikai munka csökkentésére. Ütemezze át a nagytakarítást, ablaktisztítást, csak az esti órákban - álladó szellőztetés mellett - kezdje el a befőzést.

A lakást tanácsos éjszaka alaposan átszellőztetni, nappalra különböző árnyékolók (redőny, reluxa, sötétítő stb.) alkalmazásával csökkenthető a felmelegedés. A nem használt elektromos eszközök áramtalanításával nemcsak energiát spórol, de a hőmérsékletet is csökkentheti.

Közlekedés

Kánikulában is kell közlekedni, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a nagy meleg érezteti hatását a közlekedésben is. Gyakrabban érezheti magát fáradtnak, kimerültnek. Lassulhatnak a reflexek, türelmetlenebb, feszültebb, ingerlékenyebb lehet.

A fúvott gumiabronccsal rendelkező járművek esetében gyakrabban ellenőrizze a járművek kerekeiben a légnyomást. A szeszesital fogyasztása nyári melegben még súlyosabban rontja a vezetési képességet, semmiképp ne fogyasszon alkoholtartalmú italt!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amennyiben hosszabb utat tervez, iktasson be gyakrabban pihenőt, és mindenképpen vigyen magával a gépjárműben tartózkodók számára elegendő mennyiségű, lehetőleg hűtött ivóvizet. S

ose hagyja gyermekét, háziállatát zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, de vigyázzon mert a napsütötte helyen hagyott hajtógázzal működő spray, gázgyújtó is veszélyforrás lehet.

Étkezés

Kánikulában számolni kell azzal, hogy jelentősen megnő a szervezet folyadékigénye, nem hagyható azonban figyelmen kívül, hogy a folyadékvesztéssel párhuzamosan a só veszteség is fokozott, ezért javasolt a megfelelő ásványi anyag tartalommal rendelkező folyadékok fogyasztása.

Lehetőség szerint ne fogyasszon magas cukortartalmú, koffeint vagy alkoholt tartalmazó innivalót, mert ezek a szervezet amúgy is megnövekedett folyadékszükségletét tovább növelik.

Étrendjében kerülje a zsíros, fűszeres ételeket, fogyasszon sok gyümölcsöt és zöldséget. Fagyizáskor célszerű előnyben részesíteni a gyümölcs fagyikat, melyek kellemes fanyar, savanykás ízük révén tovább hűsítenek.

Öltözködés

A forró nyári napokon viseljen világos színű, bő szabású, természetes anyagból készített ruházatot, kerülje a szűk fazonú, műszálas ruhadarabokat. Idősek se viseljenek sötét ruházatot, fejkendőt. Fejét védje világos, széles karimájú fejfedővel, szemét jó minőségű - UV szűrős - napszemüveggel. Vigyázzon a napszemüvegek egy része, amennyiben nem rendelkezik megfelelő UV védelemmel többet árthat, mint használ. Bőrét kenje be többször bőrtípusának megfelelő fényvédő krémmel.

Strandolás

A kánikula a vízparton a legelviselhetőbb, ám itt is be kell tartani néhány óvintézkedést a veszély elkerülésére.

Közvetlenül étkezés után, teli gyomorral sose fürödjön. Napozás után zuhanyozással vagy más módon testét hűtse le. Felhevült testtel soha ne menjen a vízbe. A biztos úszástudást a felfújható fürdőeszközök nem helyettesítik. Soha ne fürödjön olyan helyen, ahol azt tiltják!

A megfelelő bőrvédelemről ne feledkezzen meg, 10 és 15 óra között ne menjen a tűző napra.

Orvosi tanácsok

Testünk normális körülmények között az izzadás által hűl le, de nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességét. Ilyenkor gyorsan emelkedik a test hőmérséklete, ami hőpangást, súlyosabb esetben hőgutát okozhat. Ez igen veszélyes állapot, mely fontos szerveket károsíthat, extrém esetben halálhoz is vezethet. Legjellemzőbb tünetei a forró, száraz, kipirult bőr, szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság, esetleg tudatvesztés. Ha valakinél a fenti tüneteket tapasztalja hívja azonnal a mentőket, de amíg a segítség megérkezik fontos a beteg hűtése. Vigye árnyékba az érintettet, permetezzen rá vizet, mossa meg, legyezze, ha lehetősége van rá vizes lepedőbe is csavarhatja. Semmi esetre se hagyja felügyelet nélkül a segítség megérkeztéig. Öntudatlan, eszméletlen személy esetén soha ne próbálja itatni!

Ha krónikus beteg, konzultáljon kezelőorvosával, kérje ki tanácsát. Amennyiben bármi szokatlan tünetet észlel, haladéktalanul kérjen segítséget. Ügyeljen arra, hogy a szobahőmérsékleten tárolható gyógyszerek esetében általában a gyártók 25 ºC alatti tárolást javasolnak, így kánikulában ezeket is célszerű hűtőszekrényben elhelyezni. Csecsemők és kisgyermekek esetén fokozottan kell figyelni az óvintézkedések betartására!

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem