2020. szeptember 23. szerda Tekla

Másodfokú riasztást adtak ki: ónos eső lepi el a fél országot


Az ország nyugati felére, 7 megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat, Győr-Moson-Sopron megyében viszont kettes fokú riasztás van érvényben ónos eső miatt - olvashato az OMSZ weboldalán.

Szombaton a kora délutáni óráktól északnyugat felől egy melegfront éri el az országot, melyből egyre nagyobb területen számíthatunk kisebb csapadékra. Kezdetben többnyire havazás várható, majd a délutáni, késő délutáni óráktól kezdve északnyugat felől egyre több helyen a havazást elsősorban ónos eső, esetleg fagyott eső, havas eső, végül eső válthatja fel.

Az éjféli órákig a halmazállapot-váltás határa előreláthatóan a Duna-Tisza közének nyugati felét is elérheti. A Tiszántúlon, illetve az északkeleti megyékben ugyanakkor végig hó lehet a jellemző csapadékforma. Az említett csapadékzónából jellemzően lepel - 1,2 cm friss hó (lokálisan akár ennél picit több is 2-4 cm), illetve néhány tized mm ónos eső hullhat, de Győr-Moson-Sopron megyében jelentős valószínűséggel ennél több (1 mm-nél nagyobb) ónos eső is előfordulhat.

Vasárnap az éjjeli órákban kezdetben még többfelé hullhat kisebb mennyiségű csapadék, Tiszántúlon és északkeleten továbbra is hó, míg attól nyugatra vegyes halmazállapotú csapadék (néhány tized mm), esetleg eső. Napközben már inkább csak az ország keleti felén fordulhat elő további kisebb havazás, hószállingózás, legtovább a keleti, északkeleti határ mentén (lepel - 1,2 cm).

Az OMSZ további megjegyzést fűzött a tájékoztatáshoz: A déli órákig mindenütt mérséklődik a szél, addig a Dunántúlon helyenként és északkeleten kisebb területen alacsonyszintű hófúvás előfordulhat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó