Már most nagy pusztítást végzett a Ciara: ez még csak a kezdet?

MTI
2020. február 11. 15:03

Fákat döntött ki, épületeteket rongált meg a viharos szél hétfőn országszerte, a katasztrófavédelem beavatkozására 475 alkalommal volt szükség. Legtöbbször Somogy megyében riasztották az egységeket, Fejér megyében egy felborult járműben a sofőr könnyebben megsérült.

A katasztrófavédelem kedden a honlapján azt írta: jellemzően kidőlt fák és veszélyt jelentő faágak adtak munkát a tűzoltóknak, de számos lakóépületet és közintézményt is megrongált a Magyarországot is elérő Ciara viharciklon. Tizenöt megye hatvanhárom településén, összesen körülbelül 17 ezer fogyasztónál volt áramkiesés, de a szolgáltató egy-két óra alatt mindenhol megszüntette a problémát - tették hozzá. 

Somogy megyében csaknem 150 alkalommal kérték a katasztrófavédelem segítségét: épületek és járművek sérültek meg, valamint elektromos vezetékre dőlt fákat kellett eltávolítani. 

Veszprém megyében 62 riasztás volt; a heves széllökések a megyeszékhelyen az egyetem egyik épületének tetején csaknem százötven négyzetméteren megbontották a szigetelést, valamint a villanyoszlopokat sem kímélték. Több ponton fennakadások voltak a közúti közlekedésben és egy helyen a vasúti forgalmat is akadályozta egy kidőlt fa.

Az erős szél Pest megyében is kidőlt fákat, leszakadt ágakat, megrongált tetőszerkezetet hagyott maga után. A vihar az áramszolgáltatásban és néhány esetben a vasúti közlekedésben is gondot okozott. Estére az áramszolgáltatás minden településen helyreállt és éjszakára már a vasúti közlekedésben sem volt fennakadás.

Békés megyében szintén útra, autóra dőlt fák, vezetékre szakadt ágak és megrongálódott lemeztetők miatt riasztották a szakembereket.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a vihar főképp a térség középső és a déli területét érintette. Tiszaföldváron háztetőre borult egy tizenöt méteres fenyő, Kunszentmártonban egy harminc négyzetméteres garázs tetejét bontotta meg a szél, egy nyitott szín téglafala pedig egy szomszédos ingatlan melléképületére omlott.

Fejér megyében is tetőket rongált meg, fákat csavart ki az orkánerejű szél. Tácon a szomszédos melléképületre borult rá egy kukoricatároló fagóré, az M7-es autópálya velencei szakaszán egy üzemanyagtöltő állomás reklámtáblájának lemezburkolatát szakította fel a vihar, Szabadegyházánál egy teherautó rakomány nélküli pótkocsiját borította rá a szél a szalagkorlátra. A seregélyesi elkerülőn az árokba sodródott és oldalára borult egy teherautó, a balesetben a sofőr könnyebben megsérült.

Győr-Moson-Sopron megyében ugyancsak kidőlt fák okoztak forgalmi akadályt, lehasadó ágak veszélyeztettek vezetékeket, de épületkárokról, és kidőlt villanyoszlopról is érkezett bejelentés. 

Bács-Kiskun megyében szintén kidőlt fák, leszakadt elektromos kábel, megdőlt villanyoszlop, megbontott tetőszerkezet miatt vonultak ki a tűzoltók. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Komárom-Esztergom megyében az esetek többségében útra dőlt fa okozott forgalmi akadályt.

A Vas megyei tűzoltókat szintén épületkárok, kidőlt fák, leszakadt villanyvezeték miatt riasztották.

Heves megyében Turán, a 24-es úton Mátraháza és Parádsasvár között, a Galyatető felé vezető úton, valamint Bükkszék külterületén nagy fák dőltek az úttestre.

Hajdú-Bihar megyét - a Dunántúlhoz képest - enyhe vihar érte el hétfőn. Hajdúböszörményben egy épület tetején lévő antenna kettétört, Debrecen-Nagymacson egy tizenöt méteres fa kettéhasadt, Hajdúszoboszlón egyik épület lemeztetőjének egy darabja felszakadt - áll a közleményben.

A Ciara egy időre elvonult, de a viharos szél marad, továbbra is riasztás van érvényben: kedden délután az északnyugati szél a délnyugati tájak kivételével sokfelé lesz viharos szél. A legerősebb lökések általában 65-95 km/h között várhatók, de az északi hegyek magasabban fekvő vidékein akár a 100 km/h-t is meghaladhatják. A délutáni, késő délután óráktól veszíteni kezd erejéből a szél, de az északi megyékben még éjszaka is erős maradhat (45-60 km/h-s lökésekkel). Szerdán is főleg az ország északi felén fordulhatnak elő viharos széllökések, amelyek elsősorban a Kisalföldön, illetve a Dunántúl északkeleti negyedén a 70 km/h-t is átléphetik - írja a met.hu.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm