2 °C Budapest

Májusban is csak pislákolt a magyar autópiac: döbbenetes a visszaesés

2020. június 2. 11:01

A Pénzcentrum megszerezte a Datahouse gyorsjelentését, amelyből kiderült, hogy májusban is csak pislákolt a magyar autópiac, majdnem 55 százalékkal kevesebb kocsi állt forgalomba az ötödik hónapban, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor még nem látni, hogy a korlátozások feloldása miképpen hatott az üzletágra.

Májusban is csak vergődött a magyar autópiac - derült ki a Datahouse, egyelőre csak a partnereinek kiküldött gyorsjelentéséből, amelyet a Pénzcentrum szerzett meg. A statisztikák szerint a májusi forgalomba helyzések nem sokkal haladták meg az áprilisi adatokat, egészen pontosan 302 gépkocsival többet helyeztek forgalomba a múlt hónapban az előző havinál. Ahogyan a lenti csárton is látható, a járvány brutális mélyütést vitt be a hazai forgalomba helyezéseknek, tavaly májushoz képest a személygépkocsiknál 54,5 százalékos a visszaesés.

A visszaesés már az éves adatokban is elég szembeötlő: idén az első öt hónapban 45 315 gépjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, ezzel szemben 2019. hasonló időszakában ez 60 973 darab volt, ami majdnem 26 százalékos csökkenést jelent. 2018-hoz képest is 20 százalékos a visszaesés ebben a tekintetben.

Érdemes a helyén kezelni a statisztikákat

A múlt havi bezuhanás kapcsán a Pénzcentrum megkereste Gablini Gábort, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnökét, aki akkor kérdésünkre egy kicsit tisztába tette, hogy miképpen kell értelmezni a Datahouse adatait, mert azok nem feltétlen a valós piaci helyzetet tükrözik:

Azt mindenképpen le kell szögezni, hogy amit ott látunk, az a forgalomba helyezési adat, nem az értékesítési. Ez arról szól, hogy az adott hónapban milyen járműveket helyeztek forgalomba, regisztráltak. Pontosan ezért az összesítés egy átlagképet mutat, mert lehet, hogy ezeket az autókat több hónappal, héttel ezelőtt rendelték. Inkább arra lehet belőle következtetni, hogy a korábban megrendelt autók beregisztrálása és átadása milyen volumenben történt meg.

- mondta az elnök, aki szerint ugyanakkor a szövetség is nehézségeket tapasztalt a járvány miatt. A tényleges értékesítési statisztikákat a GÉMOSZ folyamatosan kapja a kereskedőktől, és az áprilisi adatokban pontosan visszaköszönt, hogy március végétől igen korlátozottan mehettek be az autószalonokba a vevők.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Év végéig kedvezményes THM-el vehetsz fel autóhitelt: nézz szét az ajánlatok között!

Egy hónap múlva okosabbak leszünk

Májusban már tovább enyhítettek a járvány miatti korlátozásokon, aki autót akart venni, az előtt már tényleg szinte minden akadály elhárult. Ugyanakkor a vásárlásokra a Datahouse nem tér ki, csak a forgalomba helyezett járművekre, a májusi megrendelések egy része pedig vélhetően júniusban - vagy később - kerül majd átadásra.

Úgyhogy teljesen csak a későbbi Datahouse-összegzésekből tudhatjuk meg, hogy mennyire élénkítette fel a piacot a korlátozások feloldása. Emellé indult még el az új villanyautó-támogatás is, amely szintén lökést adhat az autóvásárlóknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem