Magyarok ezrei pattannak motorra: mutatjuk, merre kell vigyázni

2019. március 9. 11:30

A hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan mind a forgalom nagyságrendje, mind az átlagsebesség növekedésnek indult a sztrádákon: márciustól kezdve egészen a nyár derekáig folyamatosan nő majd az átlagsebesség - az autópályákon megengedett sebességhatár közelébe. A változékony, de koratavaszi időnek köszönhetően - a megszokottnál némileg hamarabb - már a motoros szezon is a kezdetét vette.

Újabb és újabb hőmérsékleti rekordokkal beköszöntött a meteorológiai tavasz, és az elmúlt napokban már az autópályákon is berobbant az élet. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. elemzései szerint a hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan mind a forgalom nagyságrendje, mind az átlagsebesség fokozatos növekedést mutat: februárban már 115 kilométer per óra volt az átlagsebesség a magyarországi sztrádákon az e-matricás járművek körében. Bár ez csak kis mértékben haladja meg a NÚSZ januárban mért adatait, márciustól kezdve egészen a nyár derekáig folyamatosan nő majd az átlagsebesség az autópályákon megengedett sebességhatár közelébe.

A jó időnek köszönhetően - a megszokottnál némileg hamarabb - már a motoros szezon is a kezdetét vette. Ha a napi középhőmérséklet átlépi a 10 Celsius fokot, a korábbi évek tapasztalatai szerint mind többen pattannak a kétkerekű járgányukra. A motorkerékpárosok "kirajzását" leghamarabb az M0-son lehet érzékelni, majd sorrendben az M1-es és az M3-as autópálya következik vélhetően a fővárosba ingázók miatt. Nyáron az összes szakasz közül az M7-es forgalma ugrik meg a legjobban. A motorkerékpárosok száma általában júliusban éri el a csúcspontot: míg a téli tartós mínuszok idején alig pár száz motorost látni az autópályákon, addig nyáron hetente akár 15 ezren is roboghatnak az utakon.

Körükben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a motoros (D1M) matrica, melynek ára nem emelkedett a bevezetése óta. (Az országos 10 napos matrica mindössze 1470, a havi pedig 2500 forintba kerül.)

A havi motoros matrica elérte a célját, a motorosok jól fogadták a megjelenését. A tavaly májusi bevezetése óta több tízmillió forintot takarítottak meg azok, akik három darab heti motoros e-matrica helyett egy havit vásároltak

- közölte Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója. A múlt esztendőben az előző évihez képest 16 százalékkal több, mintegy százezer motoros e-matrica fogyott. Egyharmaduk a külföldiek körében talált gazdára.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm