2021. január 16. szombat Gusztáv

Lerohanta a tél az országot: ezeket jó tudni, ha autóba ülsz


Megérkezett az igazi tél: havas, csúszós utak nehezítik a közlekedést, éjszakánként pedig kemény mínuszok repkednek. Ilyenkor a közlekedőknek is körültekintőbbnek kell lenni, hiszen a téli vezetés veszélyes üzem. Adunk pár tippet, amelyekkel balesetmentesen átvészelheted a hideg időszakot.

Január közepére beköszöntött a tél Magyarországon, nap közben is alig kúszik fagypont fölé a hőmérő higanyszála: vezetni pedig különösen veszélyes fagypont körüli hőmérsékleten, hiszen az utak állapota gyorsan megváltozhat. Még a tapasztalt sofőrök is találkozhatnak komolyabb kihívásokkal. Alább az ADAC összeszedett pár tippet a téli vezetéshez, hogy mindenki biztonságban hazaérjen.

 • A nulladik lépés, hogy teljesen tisztítsd meg az autót a jegesedéstől, a hótól. Ez nem csak a kilátás miatt fontos, hanem azért is, mert az autóról lehulló jégdarabok, hótömbök veszélyeztetik a többi közlekedőt is.
 • Fontos, hogy legkésőbb, ha beüt a fagypont alatti hőmérséklet, szereld fel a téligumikat.
 • Mindig haladj biztonságos sebességgel, és tarts nagyobb követési távolságot a szokásosnál.
 • Alkalmanként végezz rövid fékpróbát a nyílt úton, amikor nem veszélyeztetsz másokat. Így kitapasztalhatod az útviszonyokat és a féktávolságot a csúszós úton. Nullára lassítani az ADAC szakértői szerint akár ötször hosszabb is lehet, mint száraz aszfalton!
 • Gyakorold a vezetést télies körülmények között, amikor leesik az első hó, tanácsos például egy áruház üres parkolójában menni pár kört. Egy vezetéstechnikai tréningen pedig profiktól lehet megtanulni, mit kell tenni bizonyos helyzetekben.
 • A legfontosabb, hogy bármi is történik, ne rángasd a kormányt! Ha a jármű megcsúszik, ne ess pánikba, vedd le a lábad a gázról, és ne tégy hirtelen kormánymozdulatokat. Az ESP segít stabilizálni az autót.
 • A modern automataváltós autókban az elektronika általában nyújt bizonyos mértékű tapadást. Ha csúszós felületen indulsz, különösen óvatosnak kell lenni a gázzal. Régebbi automata autókban a lágyabb fékezés érdekében állítd N állásba a váltókart, hogy a kerekeken ne legyen meghajtás.
 • Ha az autó kanyarban csúszik meg, ne próbálkozz hirtelen manőverekkel, röviden és határozottan lépj a fékpedálra, és igyekezz finom mozdulatokkal korrigálni. Általában néhány kilométeres sebességcsökkentés is elegendő ahhoz, hogy újra irányítható legyen az autó.
 • Ha fagypont körüli ingadozik a hőmérséklet, az útfelület folyamatosan változhat, szóval ilyenkor különösen körültekintően kell vezetni.
 • Ha az utat tükörjég borítja, például ónos eső után, csak egy megoldás van: állj félre, vagy útnak se indulj, várd meg, ameddig megtisztítják az utat - javasolja a német autóklub. Hiszen ilyenkor a tapadás gyakorlatilag nulla. Ráadásul sötétben a jegesedést sokkal nehezebb észrevenni, ez az úgynevezett "fekete jég".
 • A havas és csúszós utakon gyakran alakulnak ki hosszú dugók, úgyhogy érdemes hosszabb menetidőre számolni,

Megejgyezték azt is, hogy ha netán hóláncra lenne szükség, tudnod kell, hogyan kell őket szakszerűen felszerelni. A legjobb, ha otthon gyakorolsz, a neten pedig videókat is találsz, ha elakadnál a szereléssel.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS