7 °C Budapest

Lerohanta a tél az országot: ezeket jó tudni, ha autóba ülsz

2021. január 13. 16:48

Megérkezett az igazi tél: havas, csúszós utak nehezítik a közlekedést, éjszakánként pedig kemény mínuszok repkednek. Ilyenkor a közlekedőknek is körültekintőbbnek kell lenni, hiszen a téli vezetés veszélyes üzem. Adunk pár tippet, amelyekkel balesetmentesen átvészelheted a hideg időszakot.

Január közepére beköszöntött a tél Magyarországon, nap közben is alig kúszik fagypont fölé a hőmérő higanyszála: vezetni pedig különösen veszélyes fagypont körüli hőmérsékleten, hiszen az utak állapota gyorsan megváltozhat. Még a tapasztalt sofőrök is találkozhatnak komolyabb kihívásokkal. Alább az ADAC összeszedett pár tippet a téli vezetéshez, hogy mindenki biztonságban hazaérjen.

  • A nulladik lépés, hogy teljesen tisztítsd meg az autót a jegesedéstől, a hótól. Ez nem csak a kilátás miatt fontos, hanem azért is, mert az autóról lehulló jégdarabok, hótömbök veszélyeztetik a többi közlekedőt is.
  • Fontos, hogy legkésőbb, ha beüt a fagypont alatti hőmérséklet, szereld fel a téligumikat.
  • Mindig haladj biztonságos sebességgel, és tarts nagyobb követési távolságot a szokásosnál.
  • Alkalmanként végezz rövid fékpróbát a nyílt úton, amikor nem veszélyeztetsz másokat. Így kitapasztalhatod az útviszonyokat és a féktávolságot a csúszós úton. Nullára lassítani az ADAC szakértői szerint akár ötször hosszabb is lehet, mint száraz aszfalton!
  • Gyakorold a vezetést télies körülmények között, amikor leesik az első hó, tanácsos például egy áruház üres parkolójában menni pár kört. Egy vezetéstechnikai tréningen pedig profiktól lehet megtanulni, mit kell tenni bizonyos helyzetekben.
  • A legfontosabb, hogy bármi is történik, ne rángasd a kormányt! Ha a jármű megcsúszik, ne ess pánikba, vedd le a lábad a gázról, és ne tégy hirtelen kormánymozdulatokat. Az ESP segít stabilizálni az autót.
  • A modern automataváltós autókban az elektronika általában nyújt bizonyos mértékű tapadást. Ha csúszós felületen indulsz, különösen óvatosnak kell lenni a gázzal. Régebbi automata autókban a lágyabb fékezés érdekében állítd N állásba a váltókart, hogy a kerekeken ne legyen meghajtás.
  • Ha az autó kanyarban csúszik meg, ne próbálkozz hirtelen manőverekkel, röviden és határozottan lépj a fékpedálra, és igyekezz finom mozdulatokkal korrigálni. Általában néhány kilométeres sebességcsökkentés is elegendő ahhoz, hogy újra irányítható legyen az autó.
  • Ha fagypont körüli ingadozik a hőmérséklet, az útfelület folyamatosan változhat, szóval ilyenkor különösen körültekintően kell vezetni.
  • Ha az utat tükörjég borítja, például ónos eső után, csak egy megoldás van: állj félre, vagy útnak se indulj, várd meg, ameddig megtisztítják az utat - javasolja a német autóklub. Hiszen ilyenkor a tapadás gyakorlatilag nulla. Ráadásul sötétben a jegesedést sokkal nehezebb észrevenni, ez az úgynevezett "fekete jég".
  • A havas és csúszós utakon gyakran alakulnak ki hosszú dugók, úgyhogy érdemes hosszabb menetidőre számolni,

Megejgyezték azt is, hogy ha netán hóláncra lenne szükség, tudnod kell, hogyan kell őket szakszerűen felszerelni. A legjobb, ha otthon gyakorolsz, a neten pedig videókat is találsz, ha elakadnál a szereléssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem