17 °C Budapest

Lehúzta a rolót a legnagyobb magyar utazási iroda

Pénzcentrum
2016. november 18. 11:16

Bombaként robbant a hír, hogy lehúzta a rolót az egyik legnagyobb utazásszervező cég, a Green Travel, annak ellenére zárták be az "üzletet", hogy ők voltak a legnagyobb törökországi utaztatók. Aki viszont nyomon követte a cég korábbi tevékenységét, azt nem biztos, hogy meglepte a lépés. Idén augusztusban ugyanis már egyszer a reptéren hagyták az utasokat, és a török helyzet sem segítette őket. De mi lesz így az utasok pénzével? Cikkünk megjelenése után a cég levélben reagált, kiderült, meddig tértik vissza a már kifizetett utak árát.

Nagy meglepetés érhette a magyar családokat, a napokban ugyanis a Green Travel utazási iroda beszüntette utazásszervezői tevékenységét. Eddig ők voltak (hirdetéseik alapján) a legnagyobb törökországi utaztatók, de az Égei-tenger térségébe is szerveztek utakat, évente 10 milliárd közeli forgalma volt a vállalkozásnak.

A honlapon található tájékoztatás szerint jelenleg nincs a Green Travelnek utasa külföldön, így a hazajövetel nem okoz gondot. Mivel inkább nyaralásokat szervezett a cég (amiket jellemzően az év elejei időszakban fizetnek ki a magyarok), ezért valószínűleg aránylag kevés lehet azoknak a száma, akik nem tudnak elmenni a befizetett útjukra.

A tájékoztatás szerint egyébként a meghiúsult, befizetett utak árát a Green Travel vissza fogja fizetni, így arra kérik az ügyfeleket, hogy ilyen irányú igényeikkel az utazási irodát keressék és ne a hatósághoz vagy a biztosítóhoz forduljanak.

Mi vezetett idáig?

Aki nyomon követte az utazási iroda tevékenységét, annak nem biztos, hogy meglepő volt a bejelentés:

  • Korábban is volt már a problémája a cégnek,
  • Ráadásul a célországok helyzete sem könnyítette az utazásszervezést.

Idén nyáron már volt problémája a cégnek az utaztatással, augusztusban a reptéren közölték a Ciprusra készülő utasokkal, hogy a szigetre indított repülőjáratot megszüntetik. Akkor az utasokat török nyaralással vagy a pénz visszafizetésével kárpótolták.

Nem ez volt az egyetlen furcsaság a cég körül. Még tavaly szeptemberben írt az Átlátszó arról, hogy az utazásszervezés mellett egyébként repülőjegyekkel, járműkereskedéssel is foglalkozó cégcsoport Törökországból busszal utaztathatott hazánkba, amelyhez még a schengeni vízumot is beszerezték.

A nemzetközi helyzet fokozódik

A cég elsősorban Törökországba utaztatott, amely az elmúlt években nem a nyugodt környezetről volt híres. A Pénzcentrumon mi is írtunk korábban arról, hogy az országban nyáron puccskísérletet hajtottak végre az elnök ellen, amely ugyan elbukott, de a bizonytalanság nem kedvez a pihenni vágyó turistáknak.

Az is elrettenthető lehet, hogy az elmúlt években számos terrortámadás történt Törökországban, amely a török turizmusnak már eddig is jelentős károkat okozott. Ugyan a terrortámadások és a puccskísérlet nem a turisták által látogatott városokat érintette elsősorban (pl: Anatólia), a Külügyminisztérium mégis ajánlást adott ki az országgal kapcsolatban. Törökország Szíriával határos része kifejezetten utazásra nem ajánlott térségek között szerepel a Külügyminisztérium honlapján,

ráadásul az egész országra fokozott biztonsági kockázat van kihirdetve.

Az iroda egyéb úti céljai sem túl népszerűek mostanában (ráadásul innen a bevételük kisebb része származott), az Égei-tengeren található szigetekre ugyanis jelenleg is rendszeresen érkeznek menekültek. Több szigeten menekülttáborokat állítottak fel, a katonai jelenlét pedig szintén nem kedvez a turizmusnak.

Mit tehetnek az utasok?

A befizetett összeget nagy valószínűséggel visszakapják az utasok, hiszen a cég más üzletágai tovább működnek. Ráadásul (ahogy fent leírtuk) valószínűleg keveseket érint a már befizetett nyaralás. Ha viszont ez mégsem történne meg, akkor a QBE biztosítóhoz fordulhatunk, ők végzik a kártalanítást, erről (és a Green Travelről) egyébként a Magyar Kereskedelmi Engedélyeztetési Hivatal honlapján találunk tájékoztatást, ami szerint

Az utazási iroda újabb utazásokat nem szervezhet, és nem bonyolíthat le, köteles azonban az úton lévő utasait hazautaztatni, az elmaradt utazásokra befizetett előlegeket és részvételi díjakat a külön jogszabályban foglaltak szerint teljes összegben visszafizetni. (...)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amennyiben az utazási iroda önerőből nem képes az elmaradt utazásokra befizetett előlegeket és részvételi díjakat a külön jogszabályban foglaltak szerint teljes összegben visszafizetni, úgy a károsult utasok a QBE Insurance (Europe) Ltd. Magyarországi Fióktelepe biztosítónál nyújthatják be kárigényüket.


- olvashatjuk a hivatal honlapján.

Friss! Cikkünkre levélben reagált a Green Travel, amit az alábbiakban közlünk:

Nem ment csődbe a Green Travel

A Green Travel márkanév nem szűnik meg, a jövőben a Green Holidays kívánja folytatni a kiutaztatási tevékenységet - tájékoztatott Göktas Merdol tulajdonos-ügyvezető.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) november 17-én jogerősen visszavonta a Green Travel Nemzetközi Utazási Iroda Kft. utazásszervezői és -közvetítői jogosultságát. Az utaztató saját weboldalán arról értesítette utasait és partnereit, hogy október 31-én megszüntette az utazásszervezői tevékenységét, és valamennyi el nem utaztatott utasa felé fennálló tartozását rendezni fogja december 6-ig.

Göktas Merdol tulajdonos-ügyvezetőt, sietett megnyugtatni a kedélyeket. "A Green Travel nem ment csődbe, és nem szűnik meg" - hangsúlyozta. Lépésük hátteréről elmondta, a magyar jogszabályok szerint minden év október 31-ig az utazásszervezőknek az előző három év legmagasabb vagyoni biztosítékát kell igazolniuk az MKEH felé ahhoz, hogy a következő évben folytathassák kiutaztató tevékenységüket, ez esetükben - a 2016-re jelentett összeg után - ismét 1 milliárd 650 millió forint lett volna, amit viszont nem kívántak vállalni 2017-re, tekintve, hogy a 2016-os szezon messze nem a terveik szerint alakult. Az európai terrortámadások eleve visszavetették a foglalási kedvet, amit a törökországi politikai helyzet, a robbantások és a puccskísérlet tovább súlyosbított. Mindazonáltal a Greennek így is sikerült idén közel 14 ezer főt Törökországba utaztatnia.

Mivel a magyar szabályozás nem teszi lehetővé a vagyoni biztosíték csökkentését, ezért úgy döntöttek, hogy a Green Travel Nemzetközi Utazási Iroda Kft. helyett a jövőben a kiutaztatást a 2011 óta létező Green Holidays Kft. viszi tovább. Ez a cég eddig saját hat közvetítő irodáját működtette, jelenleg csak utazásközvetítői jogosítványa van, de már folynak az előkészületek az utazásszervezői engedély kiváltására. Minderről a társaság már kedden kör e-mailben értesítette 800 viszonteladó partnerét.

Mivel a Green Travel Nemzetközi Utazási Iroda Kft. nem igazolt vagyoni biztosítékot a kötelezően előírt október 31-i határidőig, az MKEH így hivatalból törölte a hatósági nyilvántartásból. A Green Holidayst mint új utazásszervező cég tetszőleges időben és mértékben igazolhat kauciót jövőbeni kiutaztató tevékenysége után, nem köti sem az október 31-i határidő, sem a korábbi kaució nagysága.

Megerősítette, hogy a weboldalon is közzétett ígéretük szerint december 6-ig az összes lemondott utat kiegyenlítik. Az irodának jelenleg egyetlen utasa sem tartózkodik külföldön.

A változás annyiban érinti a Green kiemelt partnerhálózatát alkotó Green Pontokat - amelyekből országszerte több mint száz van -, hogy a jövőben ők is a Green Holidays Kft.-vel szerződnek a Green Travel Kft. helyett, szerződésük más pontja nem változik. A Green Holidays Kft. jövő évi árualapja előkészítés alatt áll és az utazás szervezői engedély kiváltása után azonnal foglalhatóvá válik.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm