Lehet szuperolcsó a nyaralás: rengeteg magyar utazik így augusztusban

2018. augusztus 15. 05:47

Sokunknak már csak egy szép emlék az idei nyaralás, mégis akadnak szép számmal olyanok, a mostanáig halogatták az utazást, és még mindig nem döntöttek arról, hová is menjenek, vagy éppen miből? Ha már tényleg nem bírjuk tovább cérnával, esetleg beiktatnánk még egy hét extra pihenést a nyár végére, most számos remek ajánlattal találkozhatunk a piacon és abban is okos segítséget kaphatunk, hogy miből finanszírozzuk a költségeket.


A klasszikus Last Minute utazások ma már nem olyan kirobbanóan népszerűek, mint akár egy évtizeddel ezelőtt, azért még mindig bőven válogathatunk közülük, és van is rájuk kereslet. Szvoboda János, a Neckermann cégvezetőjének elmondása szerint az idei évben az figyelhető meg, hogy sokkal kevesebb Last Minute ajánlat van a piacon, mert kevesebb a megmaradt felesleges kapacitás és a kedvezmények emiatt mérsékeltebbek lehetnek. De, aki adott esetben hajlandó akár kompromisszumot is kötni, desztináció, szállás, szobatípus vagy ellátás tekintetében, az olcsóbban tud elutazni.

Miért szeretjük annyira?

"Főként a mérsékeltebb ár a legvonzóbb ezekben az ajánlatokban, illetve, hogy nem igényelnek előzetes tervezést" - tudtuk meg az Nagy Viktóriától az Invia marketing menedzserétől. Persze az ilyen jellegű utaknak olykor kisebb-nagyobb kompromisszum az áruk, de a rugalmasabb utazók számára, akik szeretnének kedvező áron eljutni a kiszemelt helyszínre, tökéletes megoldás lehet.

Nem ritka, hogy egy-egy Last Minute akció keretén belül meg tudunk spórolni akár 30-40 százalékot is.

Az utolsó megmaradt helyeket pedig - az indulást megelőző 1 vagy 2 nappal - már nagyon nagy kedvezményekkel kínálják az irodák. Ezek az úgynevezett super last minute akciók, amikor is a kedvezmény elérheti az 50-60 százalékot - hívja fel a figyelmet Koltai Katalin, a Télen-nyáron utazási iroda ügyvezetője.

Mennyiből utazik a magyar?

A legtöbben 2-7 napot nyaralunk az idén, de a megkérdezettek negyedük akár két hétre is elutazik, 7 százalékuk pedig több mint kéthetes nyaralást tervez. Legalább egy kétnapos üdülésre az utazók 8 százalékának is sikerül időt és pénzt szakítani. A Jófogás júliusi online kutatásában résztvevők negyede fejenként 50 000-100 000 forint közötti költséggel számol, másik negyedük 100 000-300 000 forint között kalkulál, de sokan kihozzák a nyaralást fejenként 30 000-50 000 forintból. A válaszadók harmada többet tervez idén nyaralásra költeni, a legtöbben fejenként 10-30 ezer forinttal többet kalkulálnak az idei nyári szabadságára.

Többet költünk, de okosan nyaralunk

2017-ben többet költöttünk utazásra és több időt töltöttünk pihenéssel, mint egy évvel korábban - derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség, valamint a KSH adataiból. A magyar lakosság körében a külföldi úticélok népszerűbbek, mint a belföldiek: tavaly a külföldi turisztikai célú utazásokra a lakosság 8,2 százalékkal többet költött, ez összesen 619,9 milliárd forint. Nemcsak külföldön, de belföldön is szeretünk kikapcsolódni, az erre a célra szánt kiadások 6,4 százalékkal emelkedtek, ami megközelítőleg 330 milliárd forint volt.

Az Intrum követeléskezelő vállalatcsoportja évente elkészíti Európai Fogyasztói Fizetési Jelentését. A kutatás a nyaralási szokásokat vizsgálta, amelyből kiderült, hogy a magyarok pénzügyi szempontból tudatosan tervezik meg a nyaralást. Elmondható, hogy a rendszeresen spóroló magyarok negyede tesz félre utazási célra, amely alacsonyabb, mint az európai átlag.

Amellett, hogy hazánkban nem a legnépszerűbb takarékoskodási cél az utazás, a válaszadók számára fontos, hogy a nyaralás kiadásait saját anyagi helyzetüknek megfelelően kezeljék: több mint 70 százalékuk ódzkodik attól, hogy hitelből vagy ismerősöktől kölcsönkért pénzből utazzon el. Ugyanakkor, ha mégis a kölcsön mellett döntünk, fontos azonban, hogy a pénzügyi tudatosság a nyaralás alatt is megmaradjon annak érdekében, hogy a pihenést követő időszakban ne szembesüljünk anyagi nehézségekkel.

Gyors, de nem meggondolatlan döntés kell

Last Minute utak kiválasztásánál rendszerint gyors és határozott döntéseket kell hoznunk, hosszas mérlegelésre és gondolkozásra már nincs idő. Ha pedig személyi kölcsönből finanszírozzuk a költségeket, érdemes olyan megoldást választanunk, ahol a lehető leggyorsabban hozzájuthatunk a pénzünkhöz. Ma már nem csak az utazásokat foglalhatjuk le online, de kölcsönt is igényelhetünk az interneten keresztül, így egészen biztosan nem maradunk le az irodák legjobb ajánlatokról. Ugyanakkor

mindig legyünk körültekintőek, és ne érzelmi alapon hozzuk meg a döntést, a piacon elérhető kölcsönök költségeinek összehasonlításához például használjuk a Pénzcentrum kalkulátorát.

Ugyanez igaz magára az utazásra is, még ha kihagyhatatlanul vonzónak is tűnik az ár, minden esetben érdemes megnézni a szállás értékeléseit, visszajelzéseit, hogy lássuk, megfelel-e az igényeinknek. Ha nagy a család, vagy baráti társasággal utazunk, nem biztos, hogy mindenkinek jut elég hely, sőt lehet, hogy külön szállodában helyeznek el minket - itt jön képbe a már fent említett rugalmasság.

Emellett Szvoboda János, a Neckermann cégvezetője felhívja a figyelmet arra is, hogy a repülős utak esetében feltétlenül ellenőrizzük a menetrendet, hogy pontosan mikor indul és érkezik a gép, és hogy át kell-e szállni. Ez főleg kisebb gyerekekkel utazók számára lehet nagyon fontos. Előfordulhat, hogy a kedvezőbb menetrendek gyorsabban elfogynak, ezért érdemes sietni a kiválasztásnál. Azt is ajánlott mérlegelni ilyenkor, hogy egy esetleg valamivel magasabb árú közvetlen járattal elkerülhetjük az akár többszöri átszállással járó kellemetlenségeket vagy időveszteséget.

Erre indulhatunk

Ahogy közeledünk a nyár végéhez úgy nő meg az érdeklődés Egyiptom, Törökország, Ciprus és Tunézia iránt, hiszen ezeken a területeken ilyenkor is még javában tombol a nyár. De a görög szigetekről sem szabad elfeledkezni, ahol már lényegesen olcsóbban élvezhetjük az utolsó igazán meleg napokat. Spanyolország többi tengerpartja is nagyon népszerű még az őszi időszakban is, hiszen nem csak a levegő, de a tenger is meleg még, így minden feltétel adott egy tökéletes tengerparti nyaraláshoz.

A főszezon végével, amikor a nyár az egzotikus szigetekre és tájakra költözik, inkább ezek felé fordul az utasok figyelme, ahol szintén előfordulhat, hogy néhány nappal indulás előtt kedvezményes áron csaphatunk le egy álomutazásra - ezek úticélja leggyakrabban Dubai, Marokkó, Kuba, Thaiföld és Bali - tudtuk meg Nagy Viktóriától. A Kanári-szigetek is már könnyen elérhető, népszerű úti cél, jó választás télen és nyáron egyaránt, hiszen ott tényleg mindig meleg van.

Mennyibe fáj konkrétan?

Hogy konkrétan mennyit kell költeni a Last Minute utakra, sok mindentől függ: mennyi időre, milyen körülmények közé, hányan és főleg hova utazunk. Ugyan a tapasztalat azt mutatja, hogy sokkal többet spórolhatunk a first minute utazásokkal, azaz akkor, ha már az előfoglalási szezonban eldöntjük, merre vesszük az irányt és kifizetjük jó előre (egyébként hamarosan indulnak a jövő nyári előfoglalások). De persze annak sem kell kétségbe esnie, aki családi elfoglaltság vagy a munkája miatt ezt nem tudja megtenni, hiszen akadnak szép számmal vonzó úti célok még erre az évre is.

Ősz elején, a főszezon végével viszont találhatunk olyan, nem Last Minute, de egyéb kedvezményeket kínáló utakat, melyek nagyon jó megoldást jelenthetnek azoknak, akiknek a munkája, családja megenged egy őszi nyaralást, hiszen az időjárás a legtöbb helyen még ideális a napozásra, strandolásra, viszont a zsúfoltság már csökken, így a választék is lényegesen nagyobb.

  • A Télen-Nyáron utazási iroda ajánlatai közt Repülős all inclusive utazás esetén két fő részére 1 hétre Last Minute ajánlatként találhatunk már 250-280 ezer forinttól akciókat, önellátó apartmanokat repülővel, szintén 1 hétre 2 fő részére pedig 180-200 ezer forint körül.
  • A Neckermannal többek között Máltára utazhatunk olcsón augusztus legvégén, tengerparti szállodában 209 ezer forintért szállhatunk meg . Bulgáriában a Naposparton pedig 215 ezer forintért tölthetünk el egy hetet - ezek az árak tartalmazzák a kiutazás és a kint töltött idő valamennyi költségét.
  • Az Inviával Korfura repülhetünk 192 ezer forintért, ahol apartmanban szállhatunk meg, vagy Tunéziába 220 ezer forint körüli összegért.
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm