7 °C Budapest

Külföldre utazol? Itt a pontos eljárásrend: csak így váltható ki a házikarantén

MTI
2020. július 15. 13:01

Életbe léptek szerdán a beutazással kapcsolatos korlátozó intézkedések, a különböző színnel jelölt országok járványügyi helyzetét az országos tisztifőorvos folyamatosan figyelemmel kíséri és ha kell, a besorolást felülvizsgálja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán.

A veszély elhárítása érdekében az országos tisztifőorvos határozatban tette közzé a piros, sárga és zöld jelzéssel besorolt országok listáját, amelyet az aktuális járványügyi helyzet, a fertőzöttek számának tendenciája és az adott ország egészségügyi ellátórendszerének figyelembevételével határozott meg.

Beléptetéskor a magyar és nem magyar állampolgárságok egyaránt egészségügyi vizsgálatra kötelezettek. A sárga vagy piros jelzésű országból hazatérő magyar állampolgárokat az illetékes járványügyi hatóság kötelező házi karanténba helyezi.

Ez alól kivételt képez az, aki a hazaérkezést megelőző, öt napnál nem régebbi, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő negatív PCR-teszt eredményét magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudja. Ha nincsen igazolása elvégzett - negatív - PCR-tesztről, akkor is kiváltható a házikarantén két, 48 óra különbséggel Magyarországon végzett negatív PCR-teszttel. Ha sárga jelzésű országból érkezik a beutazó, akkor az első negatív teszt után mentesül a karanténkötelezettség alól azzal a feltétellel, hogy a második PCR-tesztet is köteles elvégeztetni. A piros jelzésű országból érkező magyar állampolgárok csak két negatív PCR-teszt birtokában mentesülnek a karantén alól.

Sárga jelzésű országból érkező nem magyar állampolgárok esetében nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudják, hogy a Magyarországra történő belépésüket megelőző öt napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 teszt - eredményük negatív.

Ha külföldi állampolgárok piros jelzésű országból érkeznek, akkor nem léptethetők be Magyarország területére. Kivételt csak a jogszabály szerinti különös méltánylást érdemlő eset képez - hangsúlyozták. 

Az országba korlátozás nélkül beléphetnek azok, akik hitelt érdemlően, angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolni tudják - például pozitív PCR-eredményről kiadott zárójelentéssel, illetve egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiadott igazolással -, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a betegségen - fűzték hozzá.

Jelezték, az utazáshoz kötött mintavételek iránti igényt a háziorvosnál - kijelölt karantén esetén a tartózkodási hely szerint illetékes háziorvosnál - lehet jelezni július 31-éig. A 48 óra különbséggel, két alkalommal történő PCR-tesztet a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálattól.

Felhívták figyelmet, hogy a vizsgálatkérő lapon minden esetben fel kell tüntetni: "utazáshoz kötött mintavétel". Az Országos Mentőszolgálat a mintákat a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt mikrobiológiai laboratóriummal rendelkező egészségügyi szolgáltatóhoz szállítja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A PCR-tesztek elvégzése július végéig állami finanszírozással történhet az arra kijelölt laboratóriumokban. A vizsgálatok költségeit július 31-éig minden esetben vállalja a kormány, utána azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét.

Az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő PCR-teszt bármelyik mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztika tevékenységre jogosító engedéllyel rendelkező laboratóriumban elvégezhető.

A vizsgálat eredményét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási tér (EESZT) rendszerébe töltik fel, ahonnan a háziorvos és az ügyfél is letöltheti, de az adott laboratórium is megküldi az eredményt az ügyfélnek, külföldiek esetén is.

A hatósági karantén alóli mentességi kérelmet - személyenként 3000 forintos általános illeték megfizetése mellett - a lakóhely, illetve a tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatalhoz kell benyújtani - áll a közleményben.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm