9 °C Budapest

Koronavírus: tiltakoznak az ukránok az evakuáltak betelepítése ellen

MTI
2020. február 21. 10:30

Ismét emelkedett a koronavírussal összefüggésben a napi új fertőzöttek száma Kínában, de az egy napon belül jelentett gyógyultak száma továbbra is meghaladja az új betegekét. Tiltakoznak az ukrán településen, ahol a Kínából evakuáltakat elhelyezték. Kína helyett Kirgizisztánban lesz a birkózók ázsiai olimpiai kvalifikációs versenye.

Egy nappal azt követően, hogy a napi új fertőzöttek száma 394 esettel csaknem egy hónapos mélypontra csökkent, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság pénteken közölt adatai szerint csütörtök éjfélig Kína szárazföldi részén 889 új beteget diagnosztizáltak. Az új típusú koronavírus összes fertőzöttjének száma ezzel 75 465-re emelkedett a szárazföldi Kínában, ahol újabb 118 halálozással a járvány immár 2236 életet követelt.

A napi új fertőzöttek száma csütörtökig három napon át csökkent országosan, míg a vírus gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül tizenhat napon át fokozatosan zsugorodott a napi új megbetegedések száma. Bár a pénteken közölt napi adatok emelkedést mutattak az egy nappal korábbiakhoz képest, de a napi új fertőzöttek száma még így is második napja maradt ezer alatt országosan, ami ezt megelőzően utoljára január 29-én fordult elő.

A bizottság ugyanakkor arról is beszámolt, hogy csütörtök éjfélig 2109 újabb páciens gyógyult meg az egy nappal korábbihoz képest, amivel a gyógyult betegek száma 18 ezer fölé emelkedett Kínában. Az egy napon belül jelentett gyógyultak száma immár harmadik egymást követő napon haladta meg az új fertőzöttekét.

Csao Csian-ping, az egyik Hupejben dolgozó szakértői csapat vezetője a Nanfang Zsenvu Csoukan (Southern People Weekly) című kínai lapnak az elmúlt napok adataiban tapasztalt visszaesésről úgy nyilatkozott: 

Még nem lélegezhetünk fel. A számok újra megemelkedhetnek.

Csao ráadásul azt mondta: találkoztak olyan esetekkel, amelyekben gyógyult pácienseknél is kimutatható volt a vírus, ami azt jelenti, hogy még fertőzőek lehetnek. Hasonló eseteket Kanadából is jelentettek. Hszü Nan-ping kínai tudományos és technológiai miniszterhelyettes egy pénteki sajtótájékoztatón közölte, hogy április második felében kezdik majd el a koronavírus elleni legkorábbi oltóanyag klinikai tesztjeit.

Ukrán helyzet

Heves tiltakozás fogadta csütörtökön a kelet-ukrajnai Poltava megye egyik településén, hogy a kínai koronavírus-járvány gócpontjából, Vuhanból evakuált 45 ukrán és 27 külföldi állampolgárt a település szanatóriumába szállítják, Olekszij Honcsaruk miniszterelnök és Arszen Avakov belügyminiszter a helyszínre utazott lecsillapítani a kedélyeket - számoltak be róla ukrán híradások.

A poltavai Novi Szanzsariban helyi lakosok utcára vonultak, utakat torlaszoltak el égő barikádokkal és gumiabroncsokat égettek tiltakozásul, így próbálva megakadályozni azt, hogy az ő településük szanatóriumában helyezzék el az evakuáltakat. Eredetileg 48 ukránt és 29 külföldit szállított volna Ukrajnába a SkyUp légitársaság gépe - amely szerdán indult a kínai Hupej tartomány székhelyéről -, de két ukrán és egy kazah állampolgár lázas volt, ezért őket már eleve nem engedték felszállni a gépre, egy ukrán utas más okból állt el az utazástól, egy kazah utas pedig a kazahsztáni Almatiban leszállt a járatról.

Az Ukrajnába érkezettek az eddigi vizsgálatok szerint mind egészségesek, de két hétig a szanatóriumban tartják őket, szigorú karanténban - közölte a kormány, hozzátéve, hogy aki közülük megbetegszik, azt azonnal elkülönítik a többiektől. A kijelölt vidéki egészségügyi intézmény területét az ukrán nemzeti gárda vonta őrizet alá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előzetesen a Facebookra is feltett közleményében arra kérte a közvéleményt, hogy őrizzék meg emberségüket az evakuáltak iránt, ne essenek pánikba és ne dőljenek be a hisztériakeltőknek. Novi Szanzsariban ennek ellenére elszabadultak az indulatok,

néhányan még a rendőrökkel is összetűzésbe keveredtek.

A helyi tanács képviselői Zelenszkijhez fordultak azzal a kéréssel, hogy szállítsák el a településről az evakuáltakat, mert szerintük az ő szanatóriumuk nem alkalmas az ellátásukra. A későbbi hírekből kiderült, hogy a tiltakozások már azelőtt elkezdődtek, hogy az evakuáltak a helyszínre érkeztek volna. Az őket szállító buszok csak az esti órákban értek a településre. A tüntetők szitkozódtak és kövekkel dobálták meg a buszokat, néhány ablakot be is törtek a járműveken, de személyi sérülésről eddig nem érkezett hír. A belügyminisztérium közlése szerint a rendfenntartók szabaddá tették az utat a buszok előtt a szanatórium területe felé. 

Ukrajna a saját állampolgárain kívül azon országok állampolgárait evakuálta Vuhanból, amelyek ezt kérték. Így nyolc argentint, öt dominikait, öt ecuadorit, négy salvadorit, két Costa Rica-it, egy izraelit, egy montenegróit, egy panamait és egy kazahsztánit menekítettek ki. 

Bírkózók

Corsier-sur-Vevey, 2020. február 20., csütörtök (MTI) - A koronavírus-járvány miatt a kínai Hszian helyett a kirgizisztáni Biskekben rendezik a tokiói olimpia ázsiai kvalifikációs versenyét a Nemzetközi Birkózó Szövetség csütörtöki döntése értelmében.

Örülünk, hogy kirgiz kormány és szövetség képes volt beugrani helyettesként erre a fontos eseményre. Nem ideális új helyszínt találni időben ilyen közel a versenyhez, de gondolnunk kellett a versenyzők egészségére

 - mondta Nenad Lalovic elnök. A március 27. és 29. között sorra kerülő eseményen ott lehetnek a kínai birkózók, ugyanis Belgrádon keresztül érkeznek majd Biskekbe, a szerb fővárosban pedig karanténba kerülnek, de már elindulás előtt is komoly orvosi vizsgálaton esnek majd át.

Áprilisban ugyancsak Hszianban rendeztek volna egy 115 ezer euró összdíjazású női tenisztornát, amelynek elhalasztását szintén csütörtökön jelentették be. A nemzetközi sportszövetségeket és nagyszabású sportesemények szervezőit tömörítő ernyőszervezet, a SportAccord Pekingbe tervezett tárgyalását szintén áthelyezte, méghozzá a svájci Lausanne-ba, ahol április 19. és 24. között üléseznek majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem