2020. április 7. kedd Herman

Koronavírus: Mit tegyünk, ha külföldön ragadunk egy veszélyhelyzetben?


A koronavírus-járvány miatt a légitársaságok csökkentik járataik számát, egyre több ország zárja le határait: ide tartozik az Egyesült Államok, Argentína, a Cseh Köztársaság, Lengyelország és Dél-Afrika, Spanyolországgal, Olaszországgal és Magyarországgal együtt. Mindazonáltal nem csak egy világméretű járvány esetén érhet minket külföldön probléma: az irataink elvesztése miatt is a világ másik szegletében ragadhatunk. 

Ha a járatunkat törölték, akkor a légitársaságnak e-mailben vagy SMS-ben fel kell vennie velünk a kapcsolatot, és tanácsot fog adni, hogy mi a teendő a továbbiakban. 

Az európai légi utasok jogainak értelmében légitársaságának meg kell találnia és fizetnie kell a számunkra az alternatív szállítást, és bizonyos esetekben kiegészítő támogatást kell nyújtania, például élelmet és szállást. Néhány biztosító csomagja nem fedezi a járattörlést, de számos légitársaság engedélyezi az utasok számára a járatok ingyenes újrafoglalását is

- fogalmaz Karl Gustav Annus, a Légi Segéd vezérigazgatója.

Nyugodjunk meg és értesítsük a hozzátartozóinkat!

Amikor az ember megtudja, hogy bizonyos ideig nem hagyhatja el az általa meglátogatott országot, könnyen pánikba eshet. Fontos azonban ilyenkor nyugalmunk megőrzése: tudnunk kell, hogy nem vagyunk egyedül és számtalan intézet létezik azért, hogy ilyen esetben segítsen rajtunk.

Miután egy kicsit lenyugodtunk, ne felejtsük el felhívni azokat akik aggódhatnak értünk. Magyarázzuk el nekik, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy hazatérjünk, és, hogy nem vagyunk veszélyben.

Vegyük fel a kapcsolatot a konzuli szolgálattal

A legtöbb országban van magyar konzulátus. Amennyiben felvesszük velük a kapcsolatot, válsághelyzet idején tájékoztatást tudnak adni és segítséget is tudnak nyújtani. Abban az esetben, ha külföldön karanténba kerülünk, vagy más olyan akadályba ütközünk, ami korlátozza a hazatérésünket, mindenképpen keressük fel az illetékes konzuli szolgálatot.Miben segíthet a konzuli szolgálat? A konzuliszolgalat.kormany.hu ezt írja:

 • Hazatéréséhez ideiglenes útlevelet állíthat ki az elveszett, ellopott, megrongálódott vagy lejárt úti okmány helyett.
 • Tanácsadással közreműködik hazatérése önerőből vagy rokon, ismerős anyagi segítségével történő megszervezésében.
 • Utólagos visszafizetés és díjfizetés ellenében hazatérési kölcsönt nyújthat, ha magáról saját vagy más forrásból gondoskodni nem tud, önhibája kizárható és a kölcsön nyújtása további súlyos érdeksérelemtől óvja meg.
 • Egészségügyi vészhelyzetben (súlyos és tömeges megbetegedés) tájékoztatja a helyi orvosok, kórházak elérhetőségéről, közreműködik az esetleg szükséges és orvosilag igényelt, illetve lehetséges hazaszállítás megszervezésében.
 • Válsághelyzetben tájékoztatást ad és szükség esetén segítséget nyújt a hazatéréshez, illetve az evakuálás megszervezéséhez.
 • Őrizetbe vétele, letartóztatása esetén - ha erről tudomást szerez - tisztázza ennek okát és jogi megítélését, figyelemmel kíséri fogva tartásának körülményeit.
 • Kérésére értesíti hozzátartozóját, szükség esetén segíteni képes ismerősét.
 • Tájékoztatást ad az adott országban elérhető helyi tolmácsokról és ügyvédekről.
 • Külföldi haláleset esetén értesíti az elhunyt eltemetésére kötelezett hozzátartozót és tájékoztatja az eltemetéshez vagy a holttest hazaszállításához szükséges intézkedésekről.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata zöld számon hívható a hét minden napján, éjjel-nappal (7/24 órában) tájékoztatási ügyekben, külföldi bajba kerülés, segélykérő hívás esetén. A Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központ az alábbi szolgáltatásokkal kapcsolatosan ad általános tájékoztatást magánszemélyeknek:

 • Utazási tanácsok
 • Konzuli segítségnyújtás lehetőségei
 • Tájékoztatás konzuli védelemről

A Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központ tájékoztatási és ügyeleti vonala a Magyarországról ingyenesen hívható 06 80 36 80 36 zöld számon érhető el. Konzuli segítség kérése esetén szöveges üzenet is küldhető Viberen a 06 30 36 36 555 és WhatsApp-on a 06 30 36 36 111 számokon. Az úticélunkon lévő konzulátusok telefonszámát érdemes még az utazás megkezdése előtt kikeresni az interneten.

Ha nincs magyar konzuli szolgálat, vagy nagykövetség, akkor bármelyik ilyen intézménnyel rendelkező EU-s ország segíthet rajtunk.

A kozuliszolgalat.kormany.hu szerint, ha nincs magyar képviselet egy adott országban, akkor jogunk van az Európai Unió egy másik, nagykövetséggel, konzulátussal rendelkező tagállamának konzuli segítségét kérni, ugyanolyan feltételekkel, mint amilyeneket az a saját állampolgárai számára nyújt.

Vegyük fel a kapcsolatot az utazási biztosítónkkal

Sok esetben már a közepes biztosítási csomagok nem csak a minket ért kárt téríthetik meg, de állják az iratok újra kiváltásának költségeit is. 

Nézzünk utána, hogy jogosultak vagyunk-e kártérítésre a légitársaságtól, ha a járatunk törölték, túlfoglalták, vagy késett.

Az európai jogszabályok értelmében akár kb. 200.000 forintnyi kártérítésre is jogosultak lehetünk bizonyos feltételek teljesülése esetén. További információ a Légi Segéd "Ismerd meg a jogaid" oldalán, vagy az Európai Unió "Légiutasok jogai" oldalán található.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Erre végképp nem voltak felkészülve a dolgozók: az agyonhajszoltság csak a kezdet
A koronavírus-járvány életünk szinte minden területét gyökeresen megváltoztatja életünket.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

02.20-04.23
Országos

  Ajánlatunk