Könnyebb lesz a fővárosi bringások élete

2018. február 4. 09:02

A kerékpár és a MOL Bubi közbringa kiegészítő közlekedési alternatívát jelent az M3-as metróvonal felújítással érintett szakaszán. A BKK és a Magyar Kerékpárosklub a jövőben is szorosan együttműködik, hogy hatékonyabbá tegyék a budapesti közlekedést, és segítsék a biciklivel közlekedők életét.

A BKK és a Magyar Kerékpárosklub 2016 februárjától rendszeres konzultációt folytat a kerékpáros fejlesztésekről, koncepciókról, kutatásokról és a kerékpáros infrastruktúra folyamatos fejlesztéséről. A tavaly december végén megújított együttműködési megállapodás további célként jelölte meg a kerékpárral közlekedők részarányának növelését, illetve az M3-as metró pótlása által érintett területek kerékpáros közlekedésének segítését egy intézkedéscsomag kidolgozásával.

Az eddigi tapasztalatok alapján látható, hogy a kerékpár, illetve a MOL Bubi közbringa kiegészítő közlekedési alternatívát jelent az M3-as metróvonal felújítással érintett szakaszán. A metrópótló autóbuszok és a sűrűbben közlekedő villamosok mellett a kerékpározást, illetve a MOL Bubi almazöld kerékpárjait is sokan választják a megszokott közösségi közlekedési módok helyett vagy azok kiegészítőjeként. Az elmúlt évben több, a BKK és a Magyar Kerékpárosklub együttműködésében megvalósult akció is segítette a kerékpáros közlekedés népszerűsítését.

A Fővárosi Önkormányzat és a BKK a kerületi önkormányzatokkal konzorciumot alkotva 12 projektre 8,4 milliárd Ft támogatást nyert el a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) "Fenntartható közlekedés fejlesztése Budapesten" pályázatán. A BKK (és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) civil szakmai partnereként a Magyar Kerékpárosklub is részt vett a projektenként elkészülő (összesen 12 különböző) Kerékpárforgalmi Hálózati Terv (KHT) szakmai kontrolljában és tervzsűrijében. Mindegyik KHT-t elfogadta a pályázat kiírója, a felek pedig a meginduló engedélyezési-kiviteli tervezésben is szorosan együttműködnek.

A tavaly májusi European Cycling Challenge kampány időtartama alatt a résztvevő városokban a kerékpárral közlekedők egy erre a célra kifejlesztett okostelefon-alkalmazással gyűjtötték a megtett kilométereket városuknak így versenyezve egymással. Budapest másodszor vett részt a kihívásban, 1181 aktív résztvevővel és közel 110 000 megtett kilométerrel a 10. helyet érte el. Ez a 2016-os eredményekkel összehasonlítva 16 pozíciós javulást és a megtett kilométerek megháromszorozását jelenti. A részvétel lehetőséget adott nagy mennyiségű GPS adat összegyűjtésére. A nyers adatok feldolgozását, és az útvonaladatok felhasználását követően elkészült a verseny applikációját használók áramlási ábráját bemutató hőtérkép, aminek segítségével néhány fontosabb következtetés vonható le:

  • hétköznapokon a forgalom háromszorosa a hétvéginek
  • a munkanapi forgalomban a 3-6 km közötti utazások a leggyakoribbak,
  • a közbringával megtett utak hossza jóval rövidebb a saját kerékpárral megtett utazásoknál.

Az így nyert adatok nagyban hozzájárulnak a kerékpározással kapcsolatos fejlesztések szakmai támogatásához, és a fővárosi közlekedési rendszer erősítéséhez is, valamint lehetővé teszik a városlakók mobilitási igényeinek pontosabb megértését és a közlekedésszervezői feladatok magasabb színvonalú ellátását.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felújítás kezdete óta az M3-as metró alternatívájaként a MOL-BUBI közbringarendszer használata és a saját kerékpárral történő utazás is népszerűnek bizonyult. A kerékpáros közlekedési lehetőségek javítását több célzott forgalomtechnikai beavatkozás segítette:

  • a Victor Hugo utca a Visegrádi utca és Váci út között autóval egyirányú, de kerékpárral szabályosan lehet mindkét irányban közlekedni rajta, így a Váci út-Victor Hugo utca MOL Bubi gyűjtőállomás megközelíthető a Dráva utca térségéből, a Pannónia utca-Gogol utca-Visegrádi utca-Victor Hugo utca útvonalon;
  • a Váci úti kerékpárút Duna Plaza előtti szakasza módosult az ideiglenes buszmegállók miatt. Az új nyomvonal változatlanul kerékpárút, új felfestések segítik az eligazodást;
  • a Gogol utcai és a Bulcsú utcai kerékpársávokat összekötötték: átvezették a Váci úti csomóponton;
  • a Kassák Lajos utca védett útvonallá vált, azaz kerékpárral is végig lehet hajtani a korábbi egyenrangú kereszteződéseken elsőbbségadás nélkül. A meglévő kerékpársávokon kényelmesen és a korábbinál gyorsabban juthatnak el céljukhoz a kerékpározók;
  • a Kassák Lajos utca Lehel téri torkolatánál, a piac mögötti gyalogosövezet a metrófelújítás idejére osztatlan gyalog- és kerékpárúttá változott, így a kerékpártárolók megközelítése könnyebb. Ezen a területen azonban a gyalogosokra különös figyelmet fordítva kell kerékpározni;
  • a Berda József utcában kerékpársáv épült a korábban elkészült Tél utcai szakasz meghosszabbításaként;
  • a Magyar Kerékpárosklub javaslatára a Visegrádi utca végéről nagy ívben balra lehet kanyarodni a Szent István körútra;
  • a Bulcsú utcát a kerékpározók mindkét irányba igénybe vehetik, amivel összeköttetés épült ki a Bajza utca irányába.

A BKK a metrópótlás megtervezésekor is kiemelten kezelte a kerékpáros közlekedés segítését. A BKK egyeztetett a Magyar Kerékpárosklubbal az infrastruktúra további fejlesztéséről, hogy a kijelölt útvonalak a kerékpárosok számára vonzóbb, versenyképesebb alternatívát jelentsenek.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem