2020. január 28. kedd Károly, Karola

Komoly változás a magyar szálláshelyeken: jövőre már ez is kötelező lesz


Decemberben még több mint 40 ezer turisztikai szereplő csatlakozását várják a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz, és januártól már a magánszálláshelyek, falusi turisztikai szolgáltatók, kempingek számára is kötelező lesz a napi szintű adatküldés.

Utolsó fázisához ért a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ létrehozása, decemberben már csak a legkisebb szereplőknek kell regisztrálniuk a rendszerbe, és ezzel januártól a teljes, legálisan működő turisztikai szektorból kap majd adatokat a Magyar Turisztikai Ügynökség napi rendszerességgel. Könnyid László turizmusstratégiai vezérigazgató-helyettes szerint történelmi léptékű a változás, mivel az eddigi tapasztalatok alapján sikerül digitalizálni egy olyan szakmát, ahol erre eddig nem feltétlenül készültek föl a szolgáltatók - mondta a szakember az InfoRádiónak.

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint több mint 40 ezer egység van az országban, amely valamelyik kategóriába beillik, vagy az egyéb-, vagy a magánszálláshelyek, vagy az üdülőházak, falusi vendéglátóhelyek közé - magyarázta, hozzátéve: - van okunk bizakodni, miután naponta több százan regisztrálnak.

A Magyar Turisztikai Ügynökségnél arra számítanak, hogy december végén lesz az igazi roham, és sokan a hatnapos karácsonyi pihenő alatt is ezzel foglalkoznak majd.

Az info.ntak.hu honlapon minden regisztrációra kötelezett eléri a folyamathoz szükséges információkat. A regisztráció, amennyiben az adószám és az engedély rendelkezésre áll, interneten, néhány perc alatt végrehajtható, és az érintett megkapja azt a tanúsítványt, amivel alkalmassá válik arra, hogy adatokat szolgáltasson

- ismertette.

A vezérigazgató-helyettes szerint a legkisebb szolgáltatók népes táborát azzal is igyekszik támogatni az állam, hogy a legfeljebb 16 ágyat kiadók ingyen letölthetik és használhatják a digitális adatszolgáltatáshoz az Én Vendégszobám elnevezésű szoftvert. A beérkező anonimizált adatokat elsősorban az újabb kampányok tervezéséhez kívánja felhasználni a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Emellett a jövőben, ahogyan gyűlik az elemezhető adattömeg, tervezik azt is, hogy a magánszálláshelyek számára településszintű piaci helyzettel, átlagárakkal kapcsolatos visszajelzéseket küldjenek, ezzel is segítve a kisebb szereplőket a döntéshozásban, a piaci versenyben való helytállásban.

Decemberben azonban még az az elsődleges feladatunk, hogy minél több szolgáltatóhoz jussunk el, és segítsük a minél szélesebb körű regisztrációt

- mondta az InfoRádiónak Könnyid László. Szavai szerint a települési jegyzők segítségét is kérik a figyelemfelhíváshoz, mivel az önkormányzatoknak vannak a legpontosabb adataik a szálláshelyekről a kiadott működési engedélyek és az idegenforgalmi adóbevételek kapcsán.

Címlapkép: Getty Images

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS