7 °C Budapest

Kockázatos területnek minősítették a németek ezt a magyar megyét: rengeteg itt a fertőzött

MTI
2020. szeptember 24. 09:01

Felvették Győr-Moson-Sopron megyét az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban szerdán.

A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírustesztet kell végeztetniük. Negatív lelet esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Október 1-jétől a karantént legkorábban az ötödik nap elteltével lehet feloldani negatív lelet esetén.

A kockázatos területek hivatalos listáján eddig csak Budapest szerepelt Magyarországról.

Szerdán egy sor régiót és várost felvettek a listára, például Csehország csaknem teljes területét, és a Romániában, Erdély délkeleti részén fekvő Kovászna megyét. A kockázatos besorolásról közösen dönt a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI), a szövetségi egészségügyi minisztérium, a külügyminisztérium és a belügyi tárca. A döntést megelőző elemzés első szakaszában azt vizsgálják, hogy hol vannak olyan régiók - nagyobb közigazgatási egységek vagy egész országok -, amelyekben meghaladta az ötvenet az utóbbi hét napon regisztrált SARS-Cov-2-fertőzöttek százezer lakosra vetített száma, vagy olyan térségek, amelyekben ugyan még nincs a fertőzöttek száma a határérték felett, de egyéb körülmények a fertőzés fokozott kockázatát jelzik.

Pénzre van szükséged? Használd a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát!

A döntést megelőző mérlegelés második szakaszában a járvány elfojtását célzó helyi erőfeszítéseket elemzik, így vizsgálják egyebek mellett a tesztelési kapacitást és az elvégzett koronavírustesztek számát.

A kockázatos besorolás azzal is jár, hogy a külügyminisztérium utazási figyelmeztetést ad ki, amelyben nyomatékosan eltanácsolja a német állampolgárokat attól, hogy nem feltétlenül szükséges esetben felkeressék az adott régiót. A listát a járvány miatt kiadott általános utazási figyelmeztetés visszavonásával egy időben, június 15-én nyitották meg. Kezdetben szerepelt rajta az európai uniós társországokon, az EU-n kívüli schengeni tagországokon - Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc - és az Egyesült Királyságon kívül a világ valamennyi országa. Időközben kiegészült számos Európán belüli térséggel, például Franciaország tíz közigazgatási régiójával és Hollandia három tartományával. Ugyanakkor vannak országok és térségek, amelyek a járványhelyzet javulása révén már nem szerepelnek a listán. Ilyen például Kuba, Srí Lanka és több romániai megye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem