Kiszámoltuk: nem kicsit nyer, aki mostantól így jár dolgozni

Pénzcentrum
2017. július 21. 11:04

A magyarok többsége ugyanis szívesen biciklire pattanna a nyári időszakban. Jelenleg kevesen választják a kerékpározást, pedig néhány apró változás után jelentősen kisebb lehetne a forgalom az utakon. Persze a bicikli beszerzése sem olcsó mulatság, ha megbízható kétkerekűt szeretnénk vásárolni. Kiszámoltuk, mennyivel járhat jobban, aki a biciklit választja.

A magyarok közel kétharmada legalább alkalmanként biciklire pattan, és sokan a szórakozás mellett a napi ügyeik intézésére, munkába járásra is kerékpárt használnak - derült ki a Cofidis Hitel Monitor tanulmányából. Ötből ketten egyébként rendszeren használják a drótszamarat, és a biciklizéstől elsősorban az tart vissza sokakat, hogy nincs kerékpárjuk.

Te jó ég, de drága!

Persze, ha egy tényleg megbízható kerékpárt szeretnénk, akkor nem a pár tízezer forintos ajánlatok közül érdemes válogatnunk, hanem bizony mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. Egy megbízható márka középkategóriás (nem versenyzői szintű) biciklije ugyanis 100 ezer forint körül kapható.

Ha összehasonlítjuk ezt a fővárosi tömegközlekedés árával (egy bérlet 9500 forintba kerül), akkor azt kapjuk, hogy ha nem romlik el a kerékpár, akkor 10-11 hónap használat után térülhet meg a befektetésünk.

Azzal viszont nem árt számolni, hogy hideg időben már nem túl kellemes a biciklizés, így nagyjából két év alatt lehetünk pénzünknél, ha télen letesszük a biciklinket.

Ennek persze elengedhetetlen feltétele, hogy olyan helyen dolgozzunk, ahova kerékpárral is el tudunk jutni és a munkahelyi dresscode összeegyeztethető legyen a biciklizéssel, öltönyben ugyanis nem túl felemelő érzés bringázni. A magyarok kétharmada egyébként szívesen választaná a kerékpárt, ha több bicikliút lenne, és ha az autósok jobban odafigyelnének a két keréken gurulókra, illetve, ha nem kellene attól tartani, hogy ellopják a kerékpárt.

Persze a biciklivel nemcsak a bérlet árát spórolhatjuk meg a kerékpárral, hanem az egészségünket is pozitívan befolyásolhatja, ha napi rendszerességgel kerékpározunk. Az így megspórolt kiadásokat ugyan nehéz számszerűsíteni, azonban az életminőség javulása mindenkinek sokat számít.

Mennyibe kerül ez a családnak?

A bicikli egyébként elsősorban a felnőtteknek térül meg, hiszen a tanulóbérlet csupán 3450 forint, vagyis a gyerekeknek 29 hónap alatt térülne meg ez a befektetés. Évente 6 hónap használattal számolva így 5 év alatt térülne meg a bicikli ára. Ha két éves megtérülést szeretnénk, akkor 41 400 forintos biciklit vegyünk a gyereknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha egy kétgyerekes családdal számolunk (két felnőtt, két gyerek), akkor az egész családnak nagyjából 280 ezer forintba kerülne a kerékpárra váltani. Ez ugyan sokaknak jelentős kiadás, ezért érdemes lehet elgondolkodni személyi kölcsön igénylésén. A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorával 300 ezer forintos hitelösszegről készítettünk számításokat, 2 éves futamidővel, bankváltá nélkül és 250 ezer forint feletti jövedelemmel kalkuláltunk.

Ez alapján a CIB Előrelépőnek a legalacsonyabb a teljes hiteldíj mutatója (THM), 13,99 százalékkal kalkulálhatunk, ami 14 287 forintos törlesztőrészletet és 342 848 forintos teljes visszafizetendő összeget jelent. Ez a termék végig fix kamatozású és kezdeti költséggel sem kell számolnunk. A második legolcsóbb a K&H személyi kölcsöne, amely 14,92 százalékos THM-mel és 14 402 forintos törlesztőrészlettel érhető el. Ateljes visszafizetendő összeg 345 659 forint, ami kevesebb, mint 3 ezer forinttal több, mint a CIB-nél. Ennek sincs kezdeti költsége és a kamat sem változik.

Az OTP Akciós Személyi kölcsönét is érdemes számításba venni, ha a hitelünkről döntünk, ennek 21,89 százalékos a THM-je, a törlesztőrészlet 15 267 forint, a teljes visszafizetendő pedig 366 415 forint (6 ezer forinttal több, mint a CIB-nél). Az előzőekhez hasonlóan nincs kezdeti költsége és végig fix kamatozású a termék. Különleges konstrukció a Cofidis Megújuló Hitele, ez ugyanis 9282 forintos törlesztőrészletű, a futamidő viszont 46 hónap, vagyis közel négy év. Ennek megfelelően a teljes visszafizetendő összeg 426 972 forint, a THM pedig 24,21 százalék. Lényeges megemlíteni, hogy a hitel kamata 6 havonta változhat, viszont kezdeti költséggel nem kell kalkulálnunk.

A Budapest Bank Hitel Expressze 15 813 forintos törlesztőrészlet, 379 523 forintos teljes visszafizetendő és 24,8 százalékos THM mellett érhető el. Itt nincs kezdeti költség a kamat végig fix lesz. A Provident hitele is különleges konstrukció a Cofidishez hasonlóan, itt ugyanis hetente törleszthetjük a kölcsönt, 3425 forintot kell fizetnünk hetente. A futamidő egyébként 110 hét, vagyis valamivel rövidebb, mint két év. A THM 24,9 százalékos, a teljes visszafizetendő összeg pedig 376 750 forint. A kamatunk nem változhat a futamidő alatt és kezdeti költséget sem számolnak fel.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm