7 °C Budapest

Kiszabadulnál a városból? Ennyibe kerülhet egy családi program

2017. március 23. 13:00

Az enyhe idő beálltával számos alternatíva adódik szabadidős tevékenységek terén. Érdemes kreatívnak lenni, hogy a gyerekeknek élvezetes és hasznos elfoglaltságot kínáljanak a szülők. Legyen szó kinti vagy benti programról, ezek jellemzően pénzbe kerülnek.

Az idei év a vártnál hamarabb hozott enyhülést, ami kifejezetten kedvez a kinti szabadidős tevékenységeknek. A hétvége jelenthet kihívást a családnak, de ha előre tervezünk, akkor a nagy élmény valószínűleg nem marad el. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője annak járt utána, milyen lehetőségeket kínál a tavasz, és mi az, ami komolyabb tervezést igényel a családok pénzügyi életében.

A hétvégéket mindenki igyekszik a legtartalmasabban eltölteni. A program tervezése mellett a várható kiadások áttekintése is szempont lehet a családok számára. A szabadidő eltöltése ugyanis sokszor kiadásokkal jár együtt és ezt jó mihamarabb tudatosítani a gyermekekben is. A négy fal közül kiszabadulva nagy öröm a biciklizés, kirándulás. Egy-egy ilyen szabadtéri program kevés tervezést és kalkulációt igényel, csupán az étkezés jelent költséget.

A várost elhagyni kívánók számára egy arborétumi kirándulás egész napos elfoglaltságot kínál. Itt az étkezés mellé az utazás és a belépő költségeit kell tervezni, de egy négytagú család számára 50 km-es körzetben mindez 6-7000 forint ráfordást igényel.

Az étkezés lehet az a tétel, ahol szűkebbre vagy bővebbre lehet vonni a keretet. Az erdei- és kisvasutak gyerekeknek és családoknak kedvező árú jegyet kínálnak, jellemzően 300-1200 forintig terjedő sávban. Családi kalandozás esetében 3500 forintért egész napos családi jegy is váltható például a budai kisvasútra. A vadaspark, helyenként kalandparkkal kiegészülve, szintúgy a kedvelt úti célok közé tartozik, belépőt 800-1750 forintos áron vásárolhatunk. A kalandparkokba 2000-2500 körüli összegért válthatunk jegyet. A hajókirándulás az első napsütéses napokon felmerülhet, mint izgalmas program. Tematikus járatok 1500-3000 forinttól elérhetőek a Dunán.

A beltéri programok azonban a tavaszi időszakban is népszerűek. A cirkusz, mozi, bábszínház, színház, ugyan nem vetekszik a kinti szabadidős tevékenységek kiadásaival, havi szinten mégis anyagi megterhelést jelenthet. Egy bábszínházi jegy hétköznaponként 1300 forint körüli összegbe kerül Budapesten, ami hétvégenként és előadásonként is változhat, a 2000 forintot azonban ritkán haladja meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fővárosban 1500-1700 forint egy mozijegy is, egy átlagos cirkuszi előadáson a legdrágább jegy nem haladja meg a 3100 forintot.

Egy család számára azonban a 12.000 forint feletti összeg már kiadástervezést igényelhet. A beltéri sport és játéklehetőségek is kedveltek: az aquapark, a játszóház, a szabadulószoba vonzó programok. Egy budapesti játszóház árai 1000 forint körül indulnak naptól, helytől függően mennek fel akár 2-3000 forintig is. Egy fővárosi szabadulószoba átlagosan 7200 forintért érhető el 4-6 főnek. Településenként sok az ingyenes családi vagy gyerekprogram.

A pénzügyi tudatosság céljával folytatott információkutatás is fontos tudás, amit a gyerekeknek is érdemes elsajátítani. A körültekintő tájékozódás, a megfelelő információ segít okos döntést hozni a kiadások tekintetében. Hasznos, ha a gyerekek minél hamarabb megtapasztalják ezt, önállóságuk nő e téren, és képessé válnak önállóan is megtervezni az idejüket, pénzüket, vagy akár a zsebpénzüket.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm