20 °C Budapest

Kiderült, melyik autómodellel spórolhatsz a legtöbbet: íme a lista

2017. április 16. 07:03

Az autónk kiválasztásánál sokan a jól ismert márkák jól ismert típusait választják, mivel azok várhatóan megbízhatóbbak, így kevesebbet kell majd költeni rájuk. Ugyan korábban tényleg nehéz volt megbecsülni azt, hogy mennyibe kerül az egyes autótípusok fenntartása, azonban egy frissen felépített adatbázisnak köszönhetően mostanra már jó támaszpontot adhat nekünk néhány javítási nyilvántartás. Mutatjuk, melyik autómodellt a legolcsóbb és melyiket a legdrágább fenntartani.

Korábbi cikkünkben írunk arról, melyik autómárkára mennyit köthetünk, és azt is megmutattuk, melyik használtautó veszít a legtöbbet az árából az éves során, sőt, az autók átlagos fenntartási költségét is megnéztük a futott kilométerek alapján. Az autótípusokat viszont még nem vettük górcső alá, így most az egyes autótípusokra költendő összegről szereztünk meg adatokat.

Melyik a legdrágább autó?

A Yourmechanic amerikai közösségi autójavító összegyűjtötte, hogy melyik autótípusnak mekkora a fenntartási költsége. Ugyan az amerikai adatok eltérhetnek a magyar áraktól, azonban így is jó útmutatót adhat ahhoz, hogy melyik kocsira nagyjából mennyit kell költenünk.

Az összesítés alapján a legtöbbet a 3-mas BMW-re költhetnek az autósok az első megtett 120 ezer kilométeren, az adatok alapján átlagosan 3,4 millió forintba kerülnek a fenntartási költségek. A legdrágább autótípusok listáján egyébként jól láthatóan a prémium modellek és a nagyobb SUV-k szerepelnek a legdrágább autók között. Kivétel a Dodge Grand Caravan, illetve a Mazda 6-os szériája is meglepő lehet. Az utóbbinál valószínűleg az értékesített autók száma is hozzátett a listára kerüléshez.

Melyik autó a legolcsóbb fenntartású?

A modellek között a legkevesebbet a Toyota Priusokra költhetjük, az első 120 ezer kilométeren alig több, mint 800 ezer forintba kerül a fenntartásuk. A listán egyébként egy kivétellel kisebb (vagy legfeljebb kompakt) méretű, japán vagy koreai típusok szerepelnek. Ezek nemcsak a méretüknek és a minőségüknek köszönhetik, hogy alacsonyak a fenntartási költségeik, hanem annak is, hogy aránylag nagy számban elérhetők és az alkatrész utánpótlás is kifogástalan.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mik a magyar sajátosságok?

A hazai sajátosságok miatt persze a fenti adatok jelentősen módosulhatnak. Magyarországon az egyik legnépszerűbb modell a 3-mas BMW, így valószínűleg találunk a hazai kínálatban olyan típust, amelynek ennél is jelentősen magasabb a fenntartása.
Azonban a legolcsóbb autó sem a Toyota Prius nagy valószínűséggel, egész egyszerűen azért, mert számos olyan autómodell található hazánkban, amely jelentősen nagyobb számban került forgalomba és eleve alacsonyabb áron beszerezhető. Emiatt a fenntartási költsége is jóval alacsonyabb lehet. Ezek a modellek viszont jellemzően az idősebb, így magasabb futásteljesítményű típusok közül kerülnek ki, egész egyszerűen azért, mert a magyar autópark átlagos életkora megközelíti a 13 évet.

Címlapkép: MTI/EPA/Tannen Maury

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm