2019. október 20. vasárnap Vendel

Kiderült, miből van ennyi pénze a magyaroknak utazgatásra


A SZÉP-kártya volt a belföldi turizmus motorja. Olyannyira, hogy a juttatás nélkül nem is lett volna emelkedés a belföldi turizmusban a tavalyi évben. Nemcsak többen utaznak a SZÉP-kártya miatt, de többet is költünk, mintha saját zsebből fizetnénk a nyaralást. Ez nem csoda, hiszen a munkáltatók a bevezetés óta 130 milliárd forintot utaltak át a munkáltatóknak, és ma már minden harmadik munkavállaló zsebében ott lapul egy OTP SZÉP-kártya.

A tavaly megjelent SZÉP-kártya rendelet sok terhet rótt a bankra - mondta el Vargáné Jandrasits Ildikó, az OTP Bank Cafeteria üzletágának vezetője a Szállás.hu-val tartott közös sajtótájékoztatóján. A legnagyobb változás az volt, hogy minden ügyfélnek kellett nyitni egy számlát. Ezt a hatalmas projektet rekord idő alatt bonyolították le a vezető szerint. A legfontosabb az volt, hogy az ügyfelek ebből a változásból semmit se érzékeljenek. A határidőig több mint 1 millió 100 ezer ügyféllel kötöttek szerződést, ami az akkori ügyfelek 90 százaléka. Ma már 1 millió 700 ezer kártyabirtokos van. A háttérmunkák nagy részét az informatikai fejlesztések és a kollégák fejlesztése tette ki.

Lemerítette a nyár a kasszát? Válassz olcsó hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

A cafeteria jogszabály változás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a SZÉP-kártya forgalma ennyire megnőtt. Eddig 130 milliárdot utaltak a munkáltatók a számlákra, és 16 százalékkal nőtt a vendéglátóhelyeken elköltött összeg. Az elfogadóhelyek száma meghaladja a 30 ezret. A nyári időszakban 54 milliárd forintot költöttek el a kártyabirtokosok. Így akár a SZÉP-kártyát a belföldi turizmus hajtómotorjának lehet nevezni.

A nyári időszakban is Budapest volt a legvonzóbb célpont, de a Balatonon is 6 milliárd forintot költöttek el az ügyfelek. A harmadik helyen a Bükk régió végzett, de a fürdőhelyek is jól szerepeletek. Az összes költés 60 százalékát vendéglátóipari egységben költik el a kártyatulajdonosok, de a költések negyede szálláshelyeken történik. Ebben a kategóriában is növekvőben van a vidéki szálláshelyek részesedése. Összességében elmondható az, hogy a jogszabály-változás terhet rótt a kibocsátókra, de mindhárom kibocsátó sikeresen megoldotta a problémát. Ma már minden harmadik munkavállaló zsebében lapul egy OTP SZÉP-kártya. Jelenleg 400 bankfiókban lehet SZÉP-kártya szerződést kötni.

Szigetvári József, a Szállás.hu vezérigazgatója elmondta, hogy ha nem lenne SZÉP-kártya, akkor a belföldi turizmusnak nem lett volna emelkedése az idei évben. A nyáron nagyságrendileg 5 százalékkal bővült a szálláshelyek száma, az augusztus pedig nagyon erős volt. A legtelítettebb nap az augusztus 17. volt. Az idei hosszú hétvége 16 százalékkal volt telítettebb, mint egy évvel ezelőtt.

Magyarországon a szálláskínálat nagyon feszegeti a határokat. Ma már elengedhetetlen, hogy fejleszteni tudjuk a minőségi szálláshelyeket. Ez azért fontos, mert versenyben vagyunk a régión belül, ezért mindenképpen ez egy kiemelendő feladat a vezérigazgató szerint. A SZÉP-kártya használókra jellemző, hogy többet költenek, mint egy átlagos nyaraló. Egy átlagos foglalási kosár 65 ezer forint, de egy SZÉP-kártyával történő foglalás mér 110 ezer forint - azaz többet költünk és hosszabban nyaralunk a SZÉP-kártyával.

A nyáron Siófok, Balatonfüred, Budapest, Hajdúszoboszló a legkiemeltebb célpontok. A Szállás.hu vezetője szerint a városok kezdik megtalálni a módját, hogy miképp váljanak belföldi turisztikai célponttá, erre jó példa Nyíregyháza, amely immár a tizedik legvonzóbb város volt Magyarországon.

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 895 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (72 095 Ft/hó; THM 9,96%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (80 275 Ft/hó; THM 13,79 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.17-10.23
Országos

Lidl

10.17-10.23
Országos

Interspar

10.17-10.23
Országos

Spar

10.17-10.23
Országos

Auchan

10.17-10.22
Országos

Tesco

10.17-10.22
Országos

Kika

10.16-10.29
Országos

Praktiker

09.02-12.31
Országos