2020. július 6. hétfő Csaba

Kiderült: ennyit költ nyaralásra egy átlagos magyar


8,3 százalékkal bővült a belföldi turizmus az első negyedévben. Átlagosan 36 730 forintot fizettünk foglalásonként, a legtelítettebb nap a márciusi hosszú hétvégén volt. Budapest, Eger és Hajdúszoboszló bizonyultak slágernek az úti célok közül.

Bővüléssel zárta az első negyedévet a hazai turizmus: 8,3 százalék a növekedés a Szallas.hu elemzése szerint. Ötből négy foglalás egy vagy két éjszakára szólt. "A hosszabb kikapcsolódások is egyre népszerűbbek egyébként - mondta Keresztes Nóra. - A kétéjszakás üdüléseknél annak ellenére mértünk növekedést tavalyhoz képest, hogy akkor több hosszú hétvége esett erre az időszakra." Az átlagos foglalási érték 36 730 forint volt, ami közel azonos az előző évvel, a legtöbb közülük a 0-50 ezer forintos árkategóriába tartozott. "A legnagyobb változást a négy-, ötcsillagos szállodák esetén mértük, ahol átlagosan közel 20 ezer forinttal kevesebbet fizettek a vendégek foglalásonként" - ismertette a részleteket a marketing menedzser.

Nem jön össze a pénz a nyaralásig? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Minden tizedik szállás foglalásakor SZÉP-kártyás fizetést jelöltek meg. Az ily módon rendezett cechek átlagértéke 55 480 forint volt. Szállástípusok közül az apartmanok, panziók és vendégházak jeleskedtek, a foglalások fele valamelyikükbe szólt. "Az év nyitánya kedvező volt számunkra, az előfoglalások jóval előretolódtak, sokan már megtervezték a nyaralásukat is - összegezte az eredményeket Keresztes Nóra. - Az együtt utazók száma is gyarapszik, valamint folyamatosan növekszik az élményturizmust élénkítő kedvezménykuponok letöltésszáma is."

Íme a legnépszerűbb települések

Megyéink közül Pest (17 százalék), Heves (10,7 százalék) és Zala (7,7 százalék) részesültek a legnagyobb arányban a foglalásokból a január-március viszonylatban. Budapest, Eger és Hajdúszoboszló megőrizték vezető pozíciójukat, az idei első negyedévben is ők voltak a legkeresettebb úti célok. A listán Pécs, Szeged, Debrecen és Gyula következnek, majd Hévíz, Siófok és Zalakaros zárják a top tízes rangsort. A turisztikai attrakciók közül a Miskolctapolca Barlangfürdő, az egri vár és a siklósi vár kerültek az élbolyba, de a Harkányi Gyógyfürdő és a Hévízi-tó szorosan követik őket. A külföldre utazók között Zakopane, Donovaly és Krakkó voltak a befutók.

További növekedés várható

A szállásportál statisztikái szerint belföldön a főváros lesz a legnépszerűbb választás a második negyedévben is. Budapest után még Eger, Siófok, Hajdúszoboszló és Gyula számíthatnak a legerősebb érdeklődésre. "A népszerű fürdővárosok mellett már többen utaznak majd a Balatonra, és sokan keresik a szabadtéri kikapcsolódási lehetőségeket is" - árulta el a Keresztes Nóra. Az országhatáron túlra indulók pedig Zakopane, Krakkó és Torockó felé veszik az irányt.

Top 10 belföldi település (zárójelben a település tavalyi helyezése)

 • 1. Budapest (1.)
  2. Eger (2.)
  3. Hajdúszoboszló (3.)
  4. Pécs (5.)
  5. Szeged (4.)
  6. Debrecen (6.)
  7. Gyula (8.)
  8. Hévíz (7.)
  9. Siófok (-)
  10. Zalakaros (10.)

Top 10 külföldi település (zárójelben a település tavalyi helyezése)

 • 1. Zakopane (1.)
  2. Donovaly (3.)
  3. Krakkó (2.)
  4. Wisła (-)
  5. Karpacz (5.)
  6. Prága (9.)
  7. Wrocław (4.)
  8. Białka Tatrzańska (10.)
  9. Varsó (-)
  10. Szklarska Poręba (-)

Top 10 turisztikai attrakció (zárójelben a település tavalyi helyezése)

 • 1. Miskolctapolca Barlangfürdő (2.)
  2. Egri vár (1.)
  3. Siklósi vár (5.)
  4. Harkányi Gyógyfürdő (6.)
  5. Hévízi-tó (3.)
  6. Makói Hagymatikum Gyógyfürdő (-)
  7. Zalakarosi Fürdő (4.)
  8. Festetics-kastély (7.)
  9. Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő (-)
  10. A parádsasvári üvegmanufaktúra (-)

Szállástípusok aránya az összes foglaláson belül (százalékban)

 • 1. Hotel 4-5 csillag (22 százalék)
  2. Hotel 3 csillag (20 százalék)
  3. Apartman (20 százalék)
  4. Panzió (16 százalék)
  5. Vendégház (15 százalék)
  6. Motel+egyéb (4 százalék)
  7. Hotel 2 csillag (3 százalék)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS