10 °C Budapest

Kiadták a riasztást: közel 40 fokkal támad a kánikula

2017. július 20. 16:01

A hétvégén a sok napsütés mellett záporokra, zivatarokra is készülni kell. Ezzel együtt fokozódik a kánikula, 36, 37 Celsius-fok körüli maximumok is lehetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

A tartós hőség miatt péntekre Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adott ki másodfokú, míg a fővárosra és Pest, valamint Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Mire kell ilyenkor figyelni?

A nagy hőség megterheli az egészséges szervezetet is, így bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, így felhívjuk a figyelmet a vezetés közbeni fokozott óvatosságra - írja közleményében az EMMI.

A vízparton nyaralók napozás után lehetőség szerint hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A minisztérium azt kéri a lakosságtól, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Javasolják a megfelelő napvédő készítmények alkalmazását, illetve a leégés ellen védő ruházat viselését is. Emellett érdemes kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a tűző napon, bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen.

Amennyiben tehetjük, tartózkodjunk árnyékban, légkondicionált helyiségekben a legmelegebb órákban, és kerüljük a megterhelő fizikai munkát. Azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

Az előrejelzés szerint pénteken többórás napsütés valószínű. A minimumhőmérséklet 17-22 fok között valószínű. A nappali maximumok általában 30-36 fok között alakulnak, de északnyugaton kissé hűvösebb is lehet.

Szintén péntekre csaknem az egész országban a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki. Veszélyjelzésükben azt írták: péntekre virradó éjszaka északnyugat felől egy front éri el Magyarországot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A megerősödő északnyugati szél mellett elsősorban a Dunántúl nyugati és északi részén helyenként zivatarok is kialakulhatnak. Napközben kiemelten a Duna-Tisza közén, az Alföld középső részén és az Északi-középhegységben elszórtan valószínű intenzív zivatarok kialakulása.

Néhol heves zivatar is kialakulhat rövid idő alatt 30-40 milliméter körüli csapadékkal, nagyobb méretű jéggel és 70-90 kilométer/órás szélrohammal. Az Alföldön kialakult zivatarok kelet, északkelet felé áthelyeződve estére gyengülhetnek. Késő délután, este ugyanakkor nyugaton, illetve a Dél-Dunántúlon labilissá válik a légkör és intenzív zivatarok is kialakulhatnak.

Szombaton napos és - főként a déli óráktól - erősebben gomolyfelhős időszakok egyaránt lesznek. Bárhol kialakulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél zivatar környezetében viharossá is fokozódhat. A leghidegebb órákban 16-22 fok lehet. Napközben 32-36 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap sok napsütés várható, zápor, zivatar elszórtan alakulhat ki. Zivatarok környezetében továbbra is lehetnek viharos széllökések. A legalacsonyabb hőmérséklet 18-23, a legmagasabb hőmérséklet 32-37 fok között valószínű - olvasható az előrejelzésben.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm