14 °C Budapest

Kiadták a vészjelzést! Csúnya napok várnak az autósokra: így kerülhetik el a bajt!

2018. december 20. 15:12

Több megyében másodfokúra emelte az ónos eső miatt kiadott figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután.

Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyében szintén az ónos eső miatt elsőfokú a figyelmeztetés -

A jelenlegi csapadékzóna kelet, északkelet felé mozog tovább délutánig. Északon, északkeleten hó, másutt fagyott eső, ónos eső, eső formájában számíthatunk belőle csapadékra. Késő délután, kora este délnyugat felől azonban egy újabb hullámban érkezik ismét csapadék. Ez a csapadékzóna elsősorban az ország déli felén okozhat ónos esőt, de mellette fagyott eső, eső egyaránt előfordulhat.

Az intenzívebb ónos eső leginkább a Dél-, Délnyugat-Dunántúlon valószínű az éjszaka folyamán.

Az Északi-középhegység területén hószállingózás, ködös területeken elvétve ónos szitálás előfordulhat még az éjjel. A csapadék mennyisége általában maximum 3 milliméter lehet. Északon akár 3 centiméter hó is hullhat, az ország déli felén és a nyugati határvidéken ónos eső valószínű.

A csapadékzóna várhatóan péntek reggel hagyja el az országot. Pénteken nagyobb eséllyel északkeleten lehet hószállingózásra, gyenge havazásra számítani, az Északi-középhegység térségében ónos szitálás is előfordulhat - tették hozzá.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Óvatosan a járdán is!

Az eljegesedett járdán a gyalogosoknak is óvatosabban kell közlekedniük. Különösen az idősek veszélyeztetettek, ugyanis az ő esetükben egy ilyen típusú baleset sokszor combnyaktörést eredményezhet, melynek gyógyulása csak nagy műtéti beavatkozásokkal lehetséges. A személysérülések kapcsán hasonló útviszonyok mellett az elcsúszás okozta csonttörés fordul elő legsűrűbben.

Óvatosan közlekedj!

A hóval, jéggel borított utakon az autós balesetek száma is megugrik. A téli gumi, bár jobban tapad, nem nyújt teljes csúszásgátlást, így ilyen időben a lassú és kontrolált haladás csökkentheti a veszélyhelyzeteket. Mivel a károk többsége a havazás miatti koccanásokból, kicsúszásokból adódik, így várhatóan inkább a bejelentések darabszáma fog markánsan emelkedni, és nem a javítási költségek nagysága. Ezekre érdemes fokozottan figyelni a havas téli hónapokban:

  • Fokozottan fontos az óvatosság vezetéskor, mert a jégen a téli gumi nem jelent elegendő védelmet!
  • Induláskor ellenőrizzük, hogy van-e az autóban jégkaparó, hólánc és fagyálló!
  • Érdemes az udvarban, lakás előtt álló kiszáradt fákat-gallyakat kivágni, levágni, mert az azokra ráfagyó ónos eső jelentős többletsúlya a fa kidőlését eredményezheti és károsíthatja a saját és a szomszédaink értékeit.
  • Napi szinten figyeljük az előrejelzéseket, így még havazás előtt felsózhatjuk az utakat!
  • Előre gondoskodjunk a megfelelő szóróanyag beszerzéséről, hogy ha éjszaka lefagy az út vagy ónos eső esik, akkor is tudjunk csúszásmentesíteni!
  • Mindig legyen nálunk meleg pokróc és egy palack víz, arra az esetre, ha elakadnánk az utakon!
  • Amennyiben mégis megtörténik a baj, a legfontosabb, hogy a károsult mielőbb tegye meg a kárbejelentést.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm