Kiadta a figyelmeztetést a külügy: ezt jobb, ha tudod a halálos kínai vírusról

2020. január 24. 10:32

A Külügyminisztérium azt javasolja, hogy Kína Hubei tartományába tervezett utazásokat lehetőség szerint mindenki halassza el a koronavírus gyors terjedése miatt.  Jelzésük szerint várható, hogy további városokat, tartományokat is lezárnak a következő napokban, így feltehetően bővülni fog a nem ajánlott zónák listája.

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt Kínában jelenleg szükséghelyzet van, ám ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet, de a WHO szerint ez egy rendkívüli esemény, amely összehangolt nemzetközi reagálást igényel.

Ennek ellenére a a Külügyminisztérium péntek reggel közzétett javaslatában arra kérik a lakosságot, hogy mivel Wuhan városát a kínai hatóságok 2020. január 23-án lezárták, a várost elhagyni, oda belépni sem légi, sem szárazföldi úton nem lehet.

a Hubei tartományba tervezett utazásukat a járványveszély elmúlásáig lehetőség szerint halasszák el, továbbá a Kínában történő utazásuk során megfelelő körültekintéssel járjanak el.

A vírus megfékezése érdekében nem zárható ki, hogy a következő hetekben a kínai hatóságok Hubei tartományon kívül egyéb városokban/területeken is utazási korlátozásokat fognak bevezetni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelzése szerint Thaiföldön 2, Vietnámban 2, Japánban és Dél-Koreában 1-1 megbetegedést észleltek eddig, mind Wuhan-ból érkezett személyeknél. (A Korean Air fel is függesztette wuhan-i járatát.)

A koronavírus okozta tüdőgyulladásban eddig több mint 600 ember betegedett meg, a fertőzésnek 17 halálos áldozata van.

Mivel a 2020. január 25-re eső Holdújévvel a térségbeli országokban az utazások száma és intenzitása jelentős mértékben növekedni fog. A külügyminisztérium arra kéri az utazókat, hogy 

amennyiben fertőzött vagy fertőzés gyanús térségbe utazik, a betegség megelőzése tekintetében szíveskedjen követni a WHO ajánlásait, illetve a járvány terjedéséről tájékozódjon a WHO aktuális oldalán.

A járvány a bejelentés óta már a tartományon kívül is megjelent (Kína több régiójában, Hongkongban, Makaón, Tajvanon, Dél-Koreában, Vietnámban, Thaiföldön és az Amerikai Egyesült Államokban is) több mint 500 megbetegedést és mintegy 26 halálesetet okozva (2020.01.24-i adat). 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legfrissebb adatok szerint immár emberről emberre is terjed, ismert gyógymódja jelenleg nincs, ez idő szerint csak a tünetek kezelését tudják megoldani. A vírus elleni védekezéshez szükséges védőoltás kifejlesztése folyamatban van.

A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges (gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, nyers vagy ismeretlen eredetű hús - és tejtermékek fogyasztásának mellőzése).

A Külügyminisztérim javaslatai:

  • Javasolt a gyakori kéztisztítás, kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítővel vagy szappanos vízzel;
  • köhögésnél, tüsszentésnél takarja el a száját, a felhasznált zsebkendőt azonnal dobja a szemétbe és mosson kezet;
  • kerülje az érintkezést lázas, köhögő személyekkel;
  • ha láza van, köhög, vagy nehezen lélegzik, mielőbb kérjen orvosi segítséget, s kezelőjének mindenképpen számoljon be az utazása során érintett térségekről;
  • ha olyan térségben jár piacon, ahol a koronavírus megjelenéséről beszámoltak, mindenképpen kerülje a közvetlen érintkezést az élő állatokkal, azok környezetével;
  • Nyers vagy alig főtt állati termékek fogyasztása kerülendő. Nyers hús, kezeletlen tej vagy állati belsőségek elővigyázatosan kezelendők, elkerülendő a fertőzést;
  • A tömegközlekedési eszközökön viseljen maszkot! (A WHO felhívja a figyelmet a maszkok helyes használatára, azaz az egyszer használatos maszkok többszöri használatának kerülésére, illetve annak figyelembe vételére, hogy a vírus érintéssel terjed, azaz ha fertőzött tárggyal való érintkezés után a maszkhoz nyúlunk, az is vírushordozóvá válik.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm