2020. április 2. csütörtök Áron

Karácsony: kizárt, hogy lesz BKV-sztrájk


Nem lesz BKV-sztrájk Karácsony Gergely szerint, a főpolgármester bár sokallja a követelt 15 százalékos béremelést, de szerinte meg fognak tudni egyezni. Beszélt a dugódíjról is valamint bejelentette: nyáron lezárják a rakpartot.

A főváros jelentős béremeléssel számol a BKV és a közüzemi cégek dolgozóinál, mondta az InfoRádióban Karácsony Gergely, aki szerint erre a fedezet megvan a költségvetésben, igaz szűk a fővárosi mozgástér. Arra a kérdésre, hogy a követelt 15 százalékos emelés, és az ajánlott 8 százalékközött hol lesz a határ, a főpolgármester azt mondta, hogy a 15 sok, de a 8 feljebb tornászásához van még mozgástér.

Kijelentette: kizártnak tartja a BKV-sztrájkot, bízik a megegyezésben.

A dugódíj kapcsán megjegyezte, hogy a nyugati városból kitiltott dízelautók Budapestre áramlása megkezdődött, ez ellen valamit hamarosan tenni kell. Mivel mind a behajtási díjról, mind az alacsony kibocsájtású zónákról csak széleskörű társadalmi megbeszélés után lehet dönteni, ezért hamarosan elkezdődik egy részvételi kampány. Karácsony úgy becsülte, hogy ezek a viták a ciklus második feléig lezárulnak, és megtalálják a szakmai kompromisszumokat.

A főpolgármester azt is megerősítette, hogy nyáron, iskolai szünetben lezárják a pesti alsó rakpartot, ami várhatóan augusztus 20-ig tart, és néhány héttel előtte kezdődik. A lezárt rakparton a Parlamenttől északra és délre több kulturális rendezvény, beach-hangulat lesz. E

Ez egy próba lesz, utána forgalomcsillapító politikát terveznek itt.

Emellett elindul a társadalmi vita a Széchenyi tér felújítása, Lánchíd és a rakpartok jövőbeni szerepe körül is néhány héten belül. Ehhez a párizsi nyílt forráskódú internetes programot használják várhatóan.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Megszólalt a pesti elitgimnázium igazgatója: így megy náluk a digitális oktatás
Gadóné Kézdy Edit, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatónője adott interjút a Pénzcentrumnak.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk