2020. július 8. szerda Ellák

Kamu, hogy méregdrágák a balatoni büfék? Itt a bizonyíték, tisztul a kép


Utánajártak, mi igaz azokból a híresztelésekből, hogy méregdrága lenne a Balatonon lángosozni. Korábban ugyanis arról lehetett hallani, hogy horror áron mérik a magyarok kedvenc strandkajáját. Mutatjuk az igazságot!

Korábban a Pénzcentrum is megírta, milyen horrorárakon mérik az ennivalót a balatoni büfékben. Akkor azt írtuk, a sajtos-tejfölös lángosért már 600 forintot kérdenk, míg a sült hekkből 10 dkg 400 forint, mellé a hasábburgonya szintén 400, a palacsinta pedig 250 forint.

A Balaton parton más településeken is nagyon hasonlóan alakulnak az árak: az alap lángos ára 400 és 600 forint között mozog, míg a sajtos-tejfölösé 600 forinttól indul, de a felkapottabb helyeken elérheti akár az 1000 forintot is. Badacsonytomajon és Balatonfüreden a sajtos-tejfölös lángos 800 forint, és 950 forintba kerül.

A 10 dkg sült hekk ára 400 forint és 500 forint között mozog a strandok büféiben, míg a hasábburgonyához legrosszabb esetben is 600 forintért juthatunk. A palacsinta a legdrágább helyeken 350 forint, bár az árfekvése függ attól, hogy nutellásat vagy lekvárosat kérünk.

Szerkesztőink is voltak mostanában a Balcsin, egyikük arról számolt be, hogy az egyik zamárdi büfében 950 volt a sajtos-tejfölös.

Most a Sonline nézte meg, mi igaz a híresztelésekből: tényleg valóban horroráron mérik-e a magarok kedvenc strandételét a magyar tengeren.

Ennyibe kerül valójában

A körkép szerint a korábbi hírek igazak: a legdrágábbnak számító siófoki szállodasoron egy sima lángosért 600 forintot és egy jól megkent sajtos-tejfölösért 900 forintot kérnek el. Az Újhelyi strandon viszont már valamivel visszafogottabbak az árak, 590 forint a sima, a tejfölös 590, a sajtos-tejfölös pedig 790.

Míg máshol még nem kígyóztak a sorok, a lap szerint Balatonboglár strandjai tele voltak a hétvégén, ott egy sima lángosért 550 forintot fizettek, a sajtos már 600 forintba került és a sajtos-tejfölös 700 forintba.

Pesten van kézműves lángos 1600 forintért, de itt a Balatonon szerintem nincs. Sőt, azt tapasztaltam, hogy itt Fonyódon vannak éttermek, amelyek olcsóbbak mint felénk Pesten

- mondta az egyik turista a lapnak. Összességében Fonyódon is 1000 forint körül van a sajtos-tejfölös lángos, a sima pedig 750-be kerül.

A Balatoni Turizmusszövetség alelnöke a lapnak meg is indokolta, miért kerül ennyibe a lángos a Balatonon:

Önköltségi áron nem lehet dolgozni, mert az üzletet fent kell tartani, és a dolgozóknak bért kell fizetni. Aki vásárol egy lángost, az egy szolgáltatást is megvesz

- mondta a Sonline megkeresésére a Fekete Tamás.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS