2020. október 20. kedd Vendel

Kampó a turizmusnak: holtszezon lett a főszezonból Budapesten


A külföldi vendégéjszakák száma csak júliusban haladta meg a januári értéket. A romló forgalmi adatok azonban még nem látszanak a cégstatisztikákban.

Az elsősorban külföldi turizmusra épülő budapesti szállások cégadatai meglepő képet mutatnak. A cégmegszűnések száma a februári kiugró érték után, hónapról-hónapra csökkent, illetve stagnált. A járvány első hullámának levonulása utáni optimizmus olvasható ki a nyári hónapok alacsony cégmegszűnési adataiból.

Pénzre van szükséged? Használd a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát!

A cégalapítások havi statisztikája szerint az májusi mélypont után fokozatosan növekedett a cégalapítási kedv, idén júliusban pedig megközelítette a január havi éves rekordot. Ebben szerepet játszhatott azonban, a cégbíróságok munkájának tavaszi lassulása is, tehát lehetséges, hogy korábbi cégalapítási szándékok csak a nyári hónapokban öltöttek testet a cégstatisztikákban. Összességében elmondhatjuk, hogy közel ugyanannyi volt a működő társas vállalkozások száma augusztusban, mint az év elején.

Nem ilyen kedvező a kép, ha az eltöltött vendégéjszakák számát és a szektor alkalmazotti létszámának alakulását vizsgáljuk. A létszámadatok tekintetében bár a turista szezon a létszám emelkedésével szokott együtt járni, a járványhelyzet megtörte ezt a trendet. Idén január óta több mint 2400 fővel csökkent az ilyen profilú vállalkozások alkalmazotti létszáma, ami egyértelműen jelzi, hogy a járvány miatti szállodabezárások jelentős számú munkahely megszűnését eredményezték. A KSH által publikált statisztika a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött külföldi vendégéjszakák számáról jól mutatja mekkora árbevétel kiesést kellett és kell elszenvednie a budapesti szállásadóknak. Míg januárban, ami abszolút holtszezonnak számít, 20 000 vendéjszakát töltöttek el külföldiek a fővárosi szálláshelyeken, addig áprilisiban ezer, májusban szintén ezer, júniusban 5 ezer, júliusban pedig 22 ezer külföldiek által eltöltött vendégéjszakát jelentettek le a vállalkozások, tehát csak a főszezonnak számító július hónapban sikerült a januári értéket enyhén meghaladni.

A szeptember elsejével bevezetett utazási korlátozások miatt a piac szereplői abban sem reménykedhetnek, hogy a nyárias időjárást hozó őszi utószezonban valamelyest pótolni tudják kieső árbevételeiket. Kérdés, hogy ezek a kedvezőtlen gazdasági folyamatok mikor fognak megjelenni a cégalapítási és cégmegszűnési statisztikákban - zárja közleményét az OPTEN céginformációs szolgáltató.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó