2020. október 30. péntek Alfonz

Kampó a turizmusnak: holtszezon lett a főszezonból Budapesten


A külföldi vendégéjszakák száma csak júliusban haladta meg a januári értéket. A romló forgalmi adatok azonban még nem látszanak a cégstatisztikákban.

Az elsősorban külföldi turizmusra épülő budapesti szállások cégadatai meglepő képet mutatnak. A cégmegszűnések száma a februári kiugró érték után, hónapról-hónapra csökkent, illetve stagnált. A járvány első hullámának levonulása utáni optimizmus olvasható ki a nyári hónapok alacsony cégmegszűnési adataiból.

Pénzre van szükséged? Használd a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát!

A cégalapítások havi statisztikája szerint az májusi mélypont után fokozatosan növekedett a cégalapítási kedv, idén júliusban pedig megközelítette a január havi éves rekordot. Ebben szerepet játszhatott azonban, a cégbíróságok munkájának tavaszi lassulása is, tehát lehetséges, hogy korábbi cégalapítási szándékok csak a nyári hónapokban öltöttek testet a cégstatisztikákban. Összességében elmondhatjuk, hogy közel ugyanannyi volt a működő társas vállalkozások száma augusztusban, mint az év elején.

Nem ilyen kedvező a kép, ha az eltöltött vendégéjszakák számát és a szektor alkalmazotti létszámának alakulását vizsgáljuk. A létszámadatok tekintetében bár a turista szezon a létszám emelkedésével szokott együtt járni, a járványhelyzet megtörte ezt a trendet. Idén január óta több mint 2400 fővel csökkent az ilyen profilú vállalkozások alkalmazotti létszáma, ami egyértelműen jelzi, hogy a járvány miatti szállodabezárások jelentős számú munkahely megszűnését eredményezték. A KSH által publikált statisztika a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött külföldi vendégéjszakák számáról jól mutatja mekkora árbevétel kiesést kellett és kell elszenvednie a budapesti szállásadóknak. Míg januárban, ami abszolút holtszezonnak számít, 20 000 vendéjszakát töltöttek el külföldiek a fővárosi szálláshelyeken, addig áprilisiban ezer, májusban szintén ezer, júniusban 5 ezer, júliusban pedig 22 ezer külföldiek által eltöltött vendégéjszakát jelentettek le a vállalkozások, tehát csak a főszezonnak számító július hónapban sikerült a januári értéket enyhén meghaladni.

A szeptember elsejével bevezetett utazási korlátozások miatt a piac szereplői abban sem reménykedhetnek, hogy a nyárias időjárást hozó őszi utószezonban valamelyest pótolni tudják kieső árbevételeiket. Kérdés, hogy ezek a kedvezőtlen gazdasági folyamatok mikor fognak megjelenni a cégalapítási és cégmegszűnési statisztikákban - zárja közleményét az OPTEN céginformációs szolgáltató.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Csúnya hónap jön: drágulásra, várakozásra készüljenek a magyar autósok
Egyre többen váltanak négyévszakosra, de nem mindegy, hogy milyet vásárolunk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.29-11.04
Országos

Lidl

10.29-11.04
Országos

Auchan

10.29-11.04
Országos

Tesco

10.29-11.04
Országos

Spar

10.29-11.04
Országos

Interspar

10.29-11.04
Országos

Praktiker

10.29-11.09
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó