14 °C Budapest

Jövő héten nagyon drága lesz a Balaton: hol NE keress szállást?

2016. június 29. 15:01

A héten Sopronban elkezdődött a VOLT, és ezzel elindult a nyári fesztiválszezon. A hazai turizmus is felpörög, hiszen a magyar fesztiválozók mellett egyre több külföldi érkezik a hazai könnyűzenei rendezvényekre. Azoknak, akik most kezdenek szállásokat vadászni a következő másfél hónapra, mutatjuk, hogy hol és mennyiért lehet még foglalni. Elöljáróban annyit, hogy valahol már nem is érdemes próbálkozni.

Indul a 2016-os nyári fesztiválszezon, és ez már egyáltalán nem csak a magyarokat érdekli. Július elejétől gyakorlatilag minden hétvégére jut egy-egy nagyobb könnyűzenei rendezvény: a héten elindult a VOLT, augusztus végéig pedig nincs megállás. Aki szállást szeretne foglalni, annak ideje lépni, mert gyorsan fogynak a szabad helyek, a Sziget Fesztivál alatt pedig megugrik a szállások ára a fővárosban.

Belgák, angolok, finnek is jönnek

A magyar fesztiválok közül a Sziget Fesztiválra érkezik a legtöbb külföldi vendég: a fesztiválozók több mint 85 százaléka. A Balaton Soundon ez az arány 45, a VOLT-on pedig körülbelül 10 százalék, tehát a külföldieket elsősorban és a Sziget és a Balaton Sound vonzza. De melyik országokból jönnek?

A Balaton Sound a belgák körében a legnépszerűbb az idén, de szlovákok és osztrákok is nagy számban érkeznek.

 A Sziget Fesztivál idejére az angolok, finnek, svédek keresték eddig legnagyobb arányban a budapesti szálláshelyeket, de német, olasz és belga bulizókra is számítani lehet - derült ki a Trivago szálláskereső oldal statisztikáiból.

Már nemcsak egy fesztiválfővárosunk van

A nemzetközi figyelem nagyon jól jön Magyarországnak, mert napi 40-100 ezer forint költési hajlandóság jellemzi a hozzánk látogató külföldi turistákat. A fesztiválok pedig az országba irányuló turizmus 10-12 százalékát generálják, és évente 100 milliárd forint bevételhez juttatják a gazdaságot a Magyar Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint.

A csúcstartó továbbra is a Sziget, hiszen a fesztivál programjaira érkező külföldieknek több mint 300 ezer vendégéjszakát köszönhettünk tavaly.

Egy-egy nagyobb rendezvény teljesen átrendezheti hazánk turisztikai térképét, amire a legjobb példa Zamárdi, amely évek óta több nyári fesztivál helyszíne, így újra népszerű turisztikai célponttá nőtte ki magát, az egyik legtöbb adóbevételhez jutó balatoni várossá vált Siófok és Balatonfüred után. Ugyanez igaz a Fishing on Orfű helyszínére is: az 1500 fős Baranya-megyei települést ilyenkor 10 ezer vendég tölti meg, a fesztivál tavaly el is nyerte a Baranya Megyei Idegenforgalmi Díjat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Gyorsan fogynak a szállások ezekre a napokra

A hazai fesztiválok a szállodaiparnak is kiemelt fontosságúak, hiszen rendszeresen megugrik a vendégforgalom a rendezvények idején. Ez már idén is látszik a Trivago adataiból: ha valaki a VOLT Fesztiválon töltene el egynél több napot és nincs hol aludnia, annak már nincs sok esélye a szó szerint "last minute" foglalásra, a szállások ugyanis elkeltek Sopronban. A Balaton Soundra azonban viszonylag könnyű ajánlatot találni, a zamárdi és siófoki szobák közel ötöde még kiadó július 6-10-re.

A szállásár Zamárdiban átlagosan 26 400 forint (2 főre, 1 éjszakára), Siófokon pedig 49 000 forint a fesztivál ideje alatt. Budapest a Sziget Fesztivál idejére nem drasztikusan, de emeli az árakat;

 az előző, fesztiválmentes héthez képest 13 százalékos az árnövekedés, átlagosan 33 400 forintért lehet szállást foglalni augusztus 10. és 17. között. A helyszín közelsége fontos a vendégeknek, így a Margitszigeti szállodák a legkeresettebbek, illetve a belvárosi, 3-4 csillagos szállodák a legvonzóbbak a fesztiválra érkezőknek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm