7 °C Budapest

Jönnek a pesti gigadugók: ezeket az utakat érdemes elkerülni

Pénzcentrum
2012. szeptember 18. 16:05

Nem elég, hogy a szeptemberi iskolakezdés, s a nyári szabadságolások vége minden évben megterheli a Fővárosi közlekedést, még az idei legfontosabb útfelújításokat is őszre időzítette a fővárosi önkormányzat.

Jelentős dugókat okozhatnak a főváros útjain a legfontosabb útfelújítási munkálatok. Az M3-as Körvasút sori felüljárójának felújítása miatt például a zuglói utakon már szeptember eleje óta csak lépésben lehet haladni. A Szentendrei út Mozaik utcai felüljárójának hamarosan kezdődő rendbe tétele miatt pedig az Észak-Budán közlekedők foghatják majd nap, mint nap a fejüket. Ráadásul az itteni munkálatok csak az év végén fejeződnek be - derül ki a Blikk beszámolójából.

Tovább bonyolítja a városi autósok helyzetét 4-es 6-os villamos pályájának október közepén induló átépítése is. A pótló buszoknak ugyanis buszsávot jelölnek ki, így az autók csak egy-egy sávban araszolhatnak majd a Blaha Lujza tér és a Boráros tér között. Mindezeken felül pedig még a Ferenciek terének felújítását is az idei évre ütemezték be.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felújításokkal kapcsolatos közleménye
Szeptember 18-án, keddtől a BKK megrendelésére felújítási munkákat végeznek közel 80 napig a III. kerületi Szentendrei úton, a Mozaik utcai felüljárón. A munkavégzés során kijavítják és újrafestik a híd korlátjait valamint felújítják a sóvédelmi bevonatokat. A munkavégzésre két ütemben kerül sor. Szeptember 18-ától, keddtől várhatóan 44 napig tart az első ütem, amely során a híd korlátain dolgoznak. A második ütemben a híd középszigetén a bevonat felújítása előreláthatóan 35 napig tart majd. Mindkét ütemben a forgalmi sávok megszüntetése nélkül, azok szűkítésével biztosítható a munkavégzéshez szükséges hely, a szűkítés miatt azonban a hídon a megszokott 70 helyett csak 50 km/órás legnagyobb megengedett sebességgel haladhat a közúti forgalom. Emiatt a forgalom lassulása várható.

A villamospálya leginkább elhasználódott szakaszainak felújítására kerül sor idén ősszel október 13-a (szombat) és november 4-e (vasárnap) között a 4-es és a 6-os villamosok vonalán az Üllői út és a Bérkocsis utca között. Ebben az időszakban a villamosjáratok megosztva, két szakaszon: a dél-budai végállomások és a Corvin-negyed M, valamint a Blaha Lujza tér M és a Széll Kálmán tér M között közlekednek. A Boráros tér H és a Blaha Lujza tér M közötti szakaszon 4-6V jelzésű villamospótló autóbuszok járnak majd, teljes vonalukon az ideiglenesen kialakítandó buszsávban. A Blaha Lujza tér és a Boráros tér között a buszsáv mindkét irányban a jobb oldali forgalmi sáv helyén kerül kialakításra, tehát a Nagykörúton három héten át az autóforgalmat is jelentősen korlátozzák, október közepétől. A legfontosabb érintett körúti kereszteződésekben, az Üllői útnál és a Baross utcánál is jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani. Emellett a Rákóczi út kereszteződésben és a Blaha Lujza téri Corvin áruház előtti parkolóban is változik a forgalmi rend.


Ez okozza a gigadugókat

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felújítási munkálatokon túl számos egyéb tényező is közre játszik a dugók kialakulásában. Szakértők szerint ezen tényezők egyike a vezetői stílus. Sok esetben például csak azért alakul ki torlódás, mert a sofőrök nem elég körültekintőek az utakon, és hibás döntéseket hoznak, illetve nem informálódnak kellőképpen elindulás előtt. Illetve tovább nehezíti a helyzetet, hogy ősszel gyakoribbak az esős, borús napok, ilyenkor a szokásosnál többen ülnek autóba, mindez pedig tovább lassítja a forgalmat. Ugyanakkor veszélyesebbé is válik a közlekedés, a sofőrök bizonytalanabbak a megváltozott útviszonyok és az új forgalmi helyzet miatt.

Néhány tipikus hiba, melyet a csúcsforgalomban hajlamosak elkövetni a sofőrök, és mindez torlódáshoz vezethet:

  • A gépjárművezető túl közelről vagy túl gyorsan követi az előtte levőt, majd hirtelen fékez. Emiatt a mögötte közlekedők is kénytelenek nagyobbat fékezni, és így elkezd akadozni a forgalom. Érdemes folyamatosan tartani a megfelelő távolságot és lehetőleg egyenletesen fékezni, ha szükséges. Így nemcsak a dugó enyhíthető, de az üzemanyaggal is spórolunk.
  • Gyakori sávváltás. Jellemzően a gyorsabb haladás érdekében sokan többször sávot váltanak, azonban ezzel éppen, hogy lassítják a forgalmat, és komoly dugót okozhatnak maguk mögött. Nagy a kísértés, mégsem célszerű gyakran átállni a párhuzamos sávba, hosszú távon kiegyenlítődnek a különbségek, és ez nem jelent időmegtakarítást.
  • Nem megfelelő tájékozódás. Előfordul, hogy a sofőr még nem ismeri az optimális útvonalat a munkahely vagy az iskola felé, és így felesleges kitérőkre kényszerül, gyakran a zsúfolt főútvonalak felé. Érdemes indulás előtt megtervezni az útvonalat. Egy GPS berendezés sokat segíthet a forgalmas, torlódásra hajlamos útszakaszok elkerülésében is.
  • Szabálytalan parkolás az út szélén. Egy akár néhány perces szabálytalan megállás is komoly torlódáshoz vezethet, még ha a sofőr nem is foglalja el az egész sávot, csak fél kerékkel feláll a járdára. Minden gépjárművel közlekedő közös érdeke az ilyen magatartás kerülése, mivel amellett, hogy lassítja a forgalmat, bírságot is vonhat maga után.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm