Itt van Vitézy ígérete: 10 év múlva már ezzel utazhatunk Budapesten

Pénzcentrum/Index.hu2020. január 22. 19:10

Vitézy Dávid, a frissen létrehozott Budapest Fejlesztési Központ újonnan kinevezett vezetője szerint a következő hét év legfontosabb közlekedési beruházása az 5-ös metró lesz - mondta el az Indexnek adott interjúban.

"Az hogy az agglomerációba költöztek az emberek, az egy lakáspolitikai problémának az eredménye. Az, hogy ma Budapesten szinte megfizethetetlenek a lakások, nincs átfogó bérlakás-program és nagyon sokan, akik Budapesten keresnek munkát, iskolát, az agglomerációba kénytelenek költözni és onnan bejárni, valójában a lakásszerzési problémából fakad, ami közlekedési, végül környezetvédelmi, egészségvédelmi probléma lesz" - mondta el Vitézy.

A városhatárt átlépő ingázók kétharmada autózik, így ahhoz, hogy Budapest közlekedése fenntarthatóbb legyen, a dugók által a budapestieknek okozott károkat mérsékelni tudják, város a karbonsemlegesség felé haladjon, a közlekedés kibocsátás csökkentése az egyik legfontosabb eszköz. Erre nincs jobb megoldás, mint a tömegközlekedés.

A korábban 5-ös metró néven futó terv szerint a több mint százezer embert elérő csepeli-ráckevei HÉV-vonalcsaládot be kell húznunk a belvárosba a Kálvin térig, és szépen, lépésenként össze kell kötnünk a Szentendrei HÉV-vel, valamint le kell cserélnünk az 50 éves szerelvényeit. Budapesten ez ma a legnagyobb közlekedési adósság, itt járnak a legöregebb járművek, és ezek a déli hév-vonalak nem érik el a metróhálózatot egyedüliként.
Címkék:
utazás, metró, Budapest, vitézy, terv, vitézy dávid,