8 °C Budapest

Itt hazai mobilnet-, hívástérkép: mutatjuk merre jártak a legaktívabb magyarok

2020. szeptember 17. 19:36

A járvány átalakította a telefonhasználati szokásainkat és hatást gyakorolt arra is, hogy honnan és miként kommunikálunk. A mobilnet-használati adatok alapján belföldön Pest megyében, Balaton környékén és az országhatárhoz közeli megyékben nyaraltunk a legszívesebben. A magyarok többsége pedig Németországot, Ausztriát és Horvátországot választotta külföldi úticélul. A Telenor előfizetői összesen 59 millió gigabájt adatforgalmat bonyolítottak idén nyáron, ami 35 százalékos növekedés tavalyhoz képest. A hanghívások hossza 10 százalékkal nőtt - derült ki a Telenor 2019-20-as nyári forgalmakat összehasonlító riportjából.

Pénzre van szükséged? A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorának segítségével könnyen megtalálhatod a számodra legkedvezőbb megoldást.

Idén inkább belföldön nyaraltunk, több netezés és hosszabb hívások

Telefonálási szokásaink a járványidőszak nyári hónapjaiban* megváltoztak 2019 nyarához képest. Idén júliusban ~10 százalékkal több smst írtunk, sőt többet is hívtuk egymást, feltehetőleg a személyes találkozók hiányát igyekeztünk enyhíteni a gyakoribb kapcsolattartással. Ráadásul az előző évhez képest hosszabban beszélgettünk egymással - főként augusztus hónapban volt a legtöbb mondanivalónk - ezt jelzi az átlagos híváspercek ~10-15 százalékos növekedése. A legtöbbünk mégis a neten keresztüli kommunikációt választotta, hiszen idén 35 százalékkal növekedett az adatforgalom az előző év nyári hónapjaihoz képest - derült ki a Telenor felméréséből.

Jellemző trend, hogy évről évre nő az össz-mobilnethasználat, egyre többet netezünk, de az idei nyár felülmúlta a szokásos éves növekedés ütemét. Ennek magyarázta lehet, hogy a járvány miatt többen maradtak otthon vagy nyaraltak belföldön. A két év augusztusát - azaz a legjelentősebb nyaralási hónapot - vizsgálva kiderült, hogy idén sokkal erősebb volt Budapest és környékének Hipernet-adatforgalma. Pest megyén kívül az ország egészen eltérő pontjaira utaztunk, feltehetően a többség hazalátogatott a családjához vagy feltöltődni utazott vidékre.

Délen Bács-Kiskun, Somogy és Csongrád megyék voltak népszerűek, észak-keleten Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, míg észak-nyugaton Győr-Moson-Sopron és keleten Hajdú-Bihar megye vezette a rangsort mobilforgalom szempontjából. Emellett a Balaton környéke, Veszprém és Fejér megyék voltak a leglátogatottabb desztinációk. Az ország észak-keleti részén többet, míg az északi és déli részeken hosszabban hívták egymást az emberek. A legtöbb sms-t a pestiek és a győriek küldték.

Külföldre idén főleg a közelbe utaztunk

A tavaszi korlátozások hatására drasztikusan visszaesett a roaming-forgalom. Nyárra, az utazási lazítások hatására a forgalom valamelyest visszakapaszkodott, de jól látszik, hogy csak a bátrabb utazók merészkedtek külföldre. A szezonális adatroaming-bajnok Horvátországban a tavalyi nyári forgalom felét érte el és a roaming-toplista tavalyi harmadik helyéről ezzel a hatodikhelyre esett vissza. EU-n belül kisebb változás történt tavaly nyárhoz képest: 2019 augusztusában a TOP5-ben Németország, Ausztria, Horvátország, Olaszország és Románia volt. Ehhez képest idén a négyes fogat változatlan maradt, csak az ötödik helyen Franciaország lépett be, kiejtve az említett Horvátországot.

A TOP 15 országot vizsgálva Hollandia 5 helyet javítva előrébb került, miközben a vizsgált időszak roaming-adatmennyisége nem volt több idén, mint tavaly. Feltételezhetően a kint élő, dolgozó magyarok adják a volumen jelentős részét. Érdekesség, hogy a tavalyi listán ugyan hátul (14.), de helyet foglalt Bulgária, viszont idén nem szerepelt a TOP15-ös listán. Ebbe beleszámíthat, hogy felkerültek a "piros", vagyis fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára. A Telenor roaming toplistájából látható, hogy hova utaztak, mely országokban roamingoltak a magyarok Európán belül és kívül is: EU-n kívüli országoknál a tavaly augusztusi TOP5-ös rangsor Egyesült Államok, Szerbia, Svájc, Oroszország és Ukrajna volt, idén ugyanezek voltak a desztinációk, csak más sorrendben: Svájc, Ukrajna feljebb került, míg Szerbia, Egyesült Államok és Oroszország lejjebb sorolódott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hazai turista-front: a németek többet, az amerikaiak kevesebbet roamingoltak, mint tavaly

Magyarországon tavaly és idén is az Egyesült Királyságból, Romániából, Lengyelországból, Németországból és Ausztriából érkezők roamingoltak a legtöbbet. Azonban a COVID hatására elmaradó turizmussal nyáron a vendégek mobilnet-forgalma is visszaesett: ugyan idén a németek és osztrákok több (nagyságrendileg a németek 13%-kal, az osztrákok 2%-kal), azonban a lengyelek és a románok kevesebb adatmennyiséget forgalmaztak.

Előbbiek esetében a visszaesés közel 35, utóbbiak esetében pedig 25 százalékos. Tavaly a Dániából és Spanyolországból érkezők is kevesebbet roamingoltak; idén ebből a két országból negyedére, illetve harmadára esett vissza az érdeklődés. Az Egyesült Államok tavaly a lista elején volt (6. hely), idén azonban még a TOP15-be sem kerültek be (21.hely).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem