2020. augusztus 8. szombat László

Itt a bizonyíték, mennyire felment idén a balatoni strandbelépők ára


Sok balatoni önkormányzat, fenntartó megemelte a strandbelépők árát, így akarják pótolni a kieső bevételeket és a plusz költségeket. Szemesen például cselesen ugyan, de 30 százalékkal többet kérnek el az Élményfürdő bejáratánál.

A járványügyi korlátozások miatt jókora hátrányból indultak idén a balatoni strandok, hiszen nem csak a kevesebb látogatóval kell számolniuk, de a higiéniai előírások betartása (fertőtlenítőszerek, extra takarítás) is komoly összegekbe kerül. Éppen ezért, habár vannak olyan helyek, ahol nem emeltek árakat, sok létesítmény kénytelen volt többet kérni a belépőkért, annak ellenére, hogy idén összesen 67 balatoni strand kapott állami támogatást.

Csopakon például az egyszeri belépő ára 1000 forintról 1600 forintra emelkedett, a kedvezményes jegy 600 forint helyett 1000 forint lett. Alsóörsön a felnőttek tavalyi 900 forintos díját 1000 forintra, a kedvezményes belépő árát 600-ról 650 forintra növelték.

Szemesen sem lett olcsóbb a csobbanás

Egy olvasónk, aki minden évben Balatonszemesen nyaral, az alábbi két fotót küldte nekünk, az egyik 2019 nyarán készült, a másik pedig idén a Balatonszemesi Élményfürdő bejáratánál.


A Balatonszemesi Élményfürdő jegyárai bal oldal: 2019, jobb oldal: 2020.

Ahogy a képeken is jól látszik, igaz, hogy egy órával tovább lehetnek bent a vendékek a "wellness részlegben", ám az árakat is jócskán megemelték.

A 2+1-es családi jegy óradíja még kevesebb is mint volt, ám a szóló jegyek 20-30 százalékkal drágultak. Az ágy viszont eddig benne volt az árban

-számolt be a Pénzcentrum olvasója. A bérletek árai is jócskán megemelkedtek tavaly óta: a 10 órás 5200-ról 7000 forintra nőtt (35%), a 20 órás 9700-ról 12000-re (23%), a 30 órás pedig 14 ezerről 15 ezerre (7%). 

Kieső bevételek

A balaton menti önkormányzatok számára adná magát, hogy a járvány miatt kieső bevételeket strandbelépőkkel pótolják, és sok helyen a szabadstrandokat is fizetőssé akarták tenni - ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt.

A fonyódi önkormányzat azt tervezte, hogy két újabb városi strandot az idei szezontól fizetőssé tesz - írja a Sonline. Ám a fejlesztésére forrást biztosító Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. nem járult hozzá a fizetős beléptetéshez, így mégsem kell fizetniük idén nyáron a strandolásért a két említett partszakaszon. Korábban Hidvégi József polgármester azt nyilatkozta, nyár végére komoly likviditási gondjai lehetnek az önkormányzatnak.

 

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.