7 °C Budapest

Itt a bizonyíték, máris utolértük Ausztriát: de nem úgy, ahogy gondolnád

2019. március 29. 11:16

A nyugati-magyarországi határmenti városok lassan teljesen élhetetlenné válnak az Ausztriában dolgozó, de Magyarországon élő ingázók miatt: reggel és este szinte a forgalom elviselhetetlen. De elképzelhető, hogy már nem sokáig lesz így, ugyanis utolértük Ausztriát, legalábbis ami az albérletárakat illeti.

Egyre többen költöznének a nagyvárosokba, ahol lényegesen többet lehet keresni, mint vidéken, ám ennél is többen vándorolnak a nyugati határszélre, hogy a szomszédos Ausztriában vállaljanak munkát. Reggelente szinte mozdulni sem lehet a határszéli településeken, a soproniak szerint százezernél is többen kelnek hajnalban, és indulnak dolgozni. A város megtelt.

A megvehető, kivehető ingatlanok száma azonban véges, hiába pörög az építőipar és épül egyre több lakás, nem elég. Az albérletárak az egekig szöktek, két szobás panellakást nem ritka, hogy 150-160 ezer forintért adnak ki havonta. Ám sokaknak még így is megérte euróért dolgozni, és hajnalban kelni. Legalábbis eddig így volt. Egy érdekes jelenséget tapasztalni ugyanis a határ mentén mostanában:

az egyre dráguló albérletek mára utolérték az osztrák árszínvonalat: 500-550 euróért a határ másik oldalán, sőt egyes bécsi kerületekben is találni kiadó lakást.

"Éppen ezért sokan döntenek úgy, hogy megspórolják az ingázást és családostól kiköltöznek Ausztriába" - számolt be a Pénzcentrumnak Szolnoki Angéla, ingatlanközvetítő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

És tényleg

Utánajártunk, és tényleg találni a határ mentén, de már az osztrák oldalon jó árú lakást. Az Ingatlanajánló oldalán például a Fertő parti Neusiedl am See (Nezsider) nevű kistelepülésen, 578 euróért kínálnak 46 négyzetméteres kiadó társasházi lakást. Ez mai árfolyamon 184 960 forintnak felel meg, tehát nem sokkal több, mint a 165 ezres panel. Arról nem is beszélve, hogy ezzel rengeteg utazást és benzinpénzt megspórolhat az aki eddig naponta ingázott Ausztria és Magyarország között.

Bécsben, a 15. kerületben 590 euróért találni kiadó lakást egy újépítésű ház 7. emeletén, de minigarzont már 400 euróért is ki lehet bérelni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem