14 °C Budapest

Itt a bejelentés: így maradhatnak kint a londoni magyarok

2018. november 19. 15:00

Nem kell aggódniuk a Nagy-Britanniában élő magyaroknak, 2020-ig garantáltan az országban maradhatnak. 2019 március 29-e után azonban letelepedési engedély kell majd ahhoz, hogy a kint élő magyarok továbbra is a szigetországban tartózkodhassanak. Az egyelőre nem világos azonban, hogy mi lesz 2020 után.

A brit kormány tisztában van azzal, hogy a Brexit fejleményei mennyire fontosak a magyaroknak is - mondta Iain Lindsay, az Egyesült Királyság nagykövete az RTL Híradónak. A nagykövet szerint az Egyesült Királyság nem akar hátat fordítani Európának, de másmilyen kapcsolatot akarnak az Unióval. Ha a parlament nemet mond a megállapodásra, akkor nem valószínű, hogy új megállapodás születik. Ha viszont minden jól megy, március 29-én léphetnek ki az Unióból.

Az interjúban Lindsey elmondta, hogy azoknak a magyaroknak, akik jövő március 29-én Nagy-Britannáiban tartózkodnak, nem kell elhagyniuk az országot. A szigetországban élő uniós állampolgároknak azonban igényelniük kell a letelepedési engedélyt, hiszen ezentúl harmadik országból származóknak számítanak majd. A nagykövet szerint a letelepedés igénylése nagyon egyszerű lesz, és ez biztosítja majd az uniós állampolgárok jogait.

Azok az uniós állampolgárok, akik március 29 és 2020 között érkeznek, szintén igényelhetnek letelepedést, és nekik sem kell elhagyniuk az országot 2020-ban. Ezután várhatóan új bevándorlási és letelepedési szabályok lesznek, amelyek az emberek tehetségére, képzettségére alapoznak és nem arra, hogy ki honnan érkezik. Példaként Ausztráliát és Kanadát említette.

Mindez azt jelenti, hogy 2020-ig minden magyar és uniós állampolgárnak biztosítják a jogait, és ezeket a jogokat a jövőben is megtarthatják. Később, 5-6 év múlva pedig a magyarok is folyamodhatnak brit állampolgárságért.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem