17 °C Budapest

Ismeretlen számok miatt kapnak gigabírságot a magyar autósok

Pénzcentrum
2016. május 10. 05:42

Cikksorozatunk legújabb részében a bankkártya-, a bankszámla-, a személyi-, az adó-, és TB szám után most annak járunk utána, hogy mit is jelentenek a jogsi hátulján lévő számok. Érdemes figyelni, mert lehet, hogy olyan kód lapul a jogsink hátulján, amiért súlyos bírságot is kaphatunk, ha nem figyelünk.

A jogosítványunkon több adat is megtalálható rólunk, többek között a nevünk, a születési dátumunk. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kártya formátumú vezetői engedély hátulján a 12. rovatba bejegyezhető kódok mit is jelentenek pontosan.

A témára egy felháborodott olvasónk hívta fel a figyelmet, akit elmondása 50 ezer forintra büntettek egy közúti ellenőrzés során, azért mert nem tett eleget a jogis hátulján lévő 110-es kódnak. Ez ugyanis például azt jelenti, hogy "tartalék szemüveg tartása kötelező".

Mit jelentenek a számok?

Azt, hogy pontosan melyik kód mit jelent, az alábbi kormányrendelet határozza meg. Azt érdemes tudni, hogy a számok 1-99-ig harmonizált közösségi kódok, vagyis ezek minden EGT tagállamban egységesek, a 100 feletti kódokat pedig minden tagállam szabadon határozza meg, vagyis ezeknek a jelentése az EGT tagállamokban eltérhet.

A kódoknak egy része arra vonatkozik, hogy a járművezető egészségi okokból milyen feltétellel/vagy korlátozással vezethet, tehát ezek a számok minden esetben a vezetői engedély kiállításához szükséges alkalmassági vizsgálatot végző orvos (vagy néhány estben szakértői bizottság) szakvéleménye alapján kerülnek a jogsira.

Vannak olyan kódok is, amelyek egy adott kategórián belüli vezetési jogosultság gyakorlását korlátozzák valamilyen módon - ezek vizsgaigazolás vagy a magyar vezetői engedély kiállításának alapjául szolgáló külföldi vezetői engedély adatai alapján kerülnek bejegyzésre a jogosítványba.

Nézzünk néhány konkrét példát:

  • 01.01 - csak szemüvegben vezethet
  • 05. 01 - csak nappali vezetésre korlátozva (pl. napkelte után 1 óra és naplemente előtt 1 óra közötti időszakban)
  • 25. 05 - térddel működtethető gázpedál
  • 05. 03 -  gépjárművezetés utasok nélkül
  • 43. 02 - testre szabott vezetőülés
  • 110 - tartalék szemüveg tartása kötelező
  • 78 - automata sebességváltóval rendelkező járművekre korlátozva
A kódok között szerepelnek továbbá ún. igazgatási kódok is, amelyek jogszabályban meghatározott esetben kerülnek bejegyzésre a vezetői engedélybe. Ilyen például a kezdő vezetői engedély minősítés meghosszabbítására utaló 181. kód, vagy az adott kategóriába tartozó járművek vezetésétől való eltiltásra utaló 183. kód

- válaszolta megkeresésünkre a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH).

Milyen számok a gyakoriak?

A járművezetéshez szükséges egészségügyi alkalmasság kódja a 101-es vagy a 102-es. Egészségi korlátozásként pedig a leggyakrabban a 01.01-es a szemüveg vagy a 01.02-es kód a kontaktlencse vezetés közben való viselésére utaló kódok szerepelnek. De gyakorinak mondható a 78-as kód is, ami akkor kerül bele a vezetői engedélybe, ha valaki automata sebességváltós járművön vizsgázott.

Kontaktlencsém van, nem vezethetek szemüvegben?

A kormányrendeletben külön kód szerepel arra az eshetőségre, ha valaki szemüvegben és kontaktlencsében is vezethet (01.06). Ezért megkérdeztük a rendőrséget, hogy mekkora büntetésre számíthatunk, ha például szemüvegben vezetünk, pedig kontaktlencsével lenne csak szabad, vagy esetleg fordítva.

Amennyiben a járművezető úgy vezet, hogy nem viseli a részére a vezetői engedélybe bejegyzett látásjavító eszközt (szemüveg, kontaktlencse), akkor az előbbi jogszabályi előírás által meghatározott kötelezettségét nem teljesíti, ezért vele szemben a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt szabálysértési vagy helyszíni bírság alkalmazásának van helye

- válaszolta megkeresésünkre az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) sajtóosztálya.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ORFK persze válaszában azt is hozzátette, hogy minden eset egyedi. A hatóságnak pedig a bejegyzett kódokkal kapcsolatos jogsértés miatt indított eljárás során az ügy összes körülményét figyelembe kell venni.


A B kategóriás jogosítványokon gyakran szerepelhetnek még a 185 és a 186-os kódok. Ezek közül a T kategória mellett feltüntetett 185 kód azt jelenti, hogy

  • a T kategóriába tartozó mezőgazdasági vontató nem két nehéz pótkocsival, hanem csak egy könnyű pótkocsival vezethető. Ez a kód akkor szerepel a "T" kategória mellett, ha azt a járművezető a "B" kategóriás vezetési jogosultsága alapján, és nem külön erre a kategóriára vonatkozó járművezetői vizsga alapján szerezte meg, és kombinált kategóriával sem rendelkezik.

A K kategória mellett szereplő 186 kód pedig azt jelenti, hogy

  • a járművezető a "K" kategóriában meghatározott járműveken kívül a lassú járművet és pótkocsiját is vezetheti. Ez a kód tehát a "K" kategóriás vezetési jogosultságot nem korlátozza, hanem éppen bővíti -tudtuk meg a KEKKH-től.

Erre is érdemes figyelni

Tavaly áprilistól lépett életbe az a szabály, hogy már nem a 40., hanem az 50. életév betöltéséig adható 10 évre szóló egészségügyi alkalmassági - ami meghatározza a jogosítvány érvényességének hosszát is. Azok, akik a 40. életévüket már beötlötték, de még csak 5 évre kaptak egészségi alkalmassági engedélyt, azoknak lehetősége van orvosától egy újabb szakvéleményt kérni, és azt benyújtani a vezetői engedély kiállítására irányuló eljárás során.

Az, aki pedig jogosítvány nélkül vezet 45 ezer forintos helyszíni-, vagy 90 ezres pénzbírságra számíthat

Nem mindenki van tisztában azzal sem, hogy a kártya formátumú vezetői engedély a vezetési jogosultság igazolásán túl, személyazonosításra alkalmas okmányként is funkcionál.

A vezetői engedély személyazonosításra szóló érvényességi ideje az okmány elülső, fényképes oldalán, a 4 (b). pontban található, a vezetési jogosultság igazolására vonatkozó érvényességi idő pedig az okmány hátoldalán található 11. oszlopban szerepel

- tudta meg a Pénzcentrum a KEKKH-től.

A vezetői engedély személyazonosításra a kiállításától számított 10 évig, a 70. életévüket betöltöttek (2015. július 1-jétől a 65. életévet betöltött személyek) esetében azonban határidő nélkül alkalmas.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm